Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το λάδι καρύδας που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική στο βούτυρο, κρύβει κι αυτό κινδύνους.
Έχει «ανέβει» πολύ τα τελευταία χρόνια και έχει καταλάβει τη δική του θέση στην κουζίνα μας, ως μια εναλλακτική στο βούτυρο, στην παρασκευή γλυκών, smoothies, στο τηγάνισμα και γενικά στη μαγειρική. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όμως, τα νέα δεν είναι και τόσο καλά.
Το λάδι καρύδας φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης σύμφωνα με μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε online στο Circulation.
Ερευνητές εξέτασαν 16 δημοσιεύσεις που αξιολογούσαν την επίδραση της κατανάλωσης λαδιού καρύδας στα λιπίδια του αίματος και σε παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Η κατανάλωσή του, λοιπόν, φαίνεται ότι αύξησε σημαντικά την ολική, την LDL και την καλή HDL χοληστερόλη, σε σχέση με άλλα φυτικά έλαια. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος στην κατανάλωσή του όσον αφορά τη φλεγμονή, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στο βάρος.
Ερευνητές εξέτασαν 16 δημοσιεύσεις που αξιολογούσαν την επίδραση της κατανάλωσης λαδιού καρύδας στα λιπίδια του αίματος και σε παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Η κατανάλωσή του, λοιπόν, φαίνεται ότι αύξησε σημαντικά την ολική, την LDL και την καλή HDL χοληστερόλη, σε σχέση με άλλα φυτικά έλαια. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος στην κατανάλωσή του όσον αφορά τη φλεγμονή, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στο βάρος.
Σχόλιο που δημοσιεύτηκε στο ίδιο journal συστήνει επίσης τον περιορισμό της κατανάλωσης του λαδιού καρύδας στη διατροφή λόγω της πιθανότητας αύξησης του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων ως αποτέλεσμα της αυξημένης κακής LDL χοληστερίνης.
Ελέγξτε, λοιπόν, τις ποσότητες που καταναλώνετε και περιορίστε το αν το είχατε σε πρωταγωνιστική θέση στη διατροφή σας.
Neelakantan N, Seah JYH, van Dam RM. The Effect of Coconut Oil Consumption on Cardiovascular Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials. Circulation. Published online January 13, 2020.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου