Το πιθανότερο είναι να μην ταξιδέψουμε ποτέ ως την Ανταρκτική, τη νοτιότερη ήπειρο της Γης στην οποία βρίσκεται ο γεωγραφικός Νότιος Πόλος και οι θερμοκρασίες έχουν φτάσει μέχρι τους -93 °C. Γι’ αυτό, λοιπόν, αξίζει να τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα, μέσα από (παγωμένα και μη) facts που τη χαρακτηρίζουν, σε μια περίοδο που οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα ανεβαίνουν… επικίνδυνα!
Βρίσκεται στην Ανταρκτική περιοχή του Νοτίου Ημισφαιρίου, σχεδόν εξ ολοκλήρου νοτίως του Ανταρκτικού Κύκλου, και περιβάλλεται από τον Νότιο ωκεανό, ενώ η έκτασή της φτάνει τα 14,0 εκατομμύρια τ.χλμ. και είναι η πέμπτη μεγαλύτερη ήπειρος του πλανήτη μετά την Ασία, την Αφρική, τη Βόρεια Αμερική και τη Νότια Αμερική.
Έχει το διπλάσιο μέγεθος της Αυστραλίας και το περίπου το 98% της επιφάνειάς της είναι καλυμμένο από πάγο με μέσο πάχος τουλάχιστον 1,9 χιλιόμετρα.
Η Ανταρκτική είναι, κατά μέσο όρο, η πιο κρύα, η πιο ξηρή και η πιο ανεμώδης ήπειρος, ενώ έχει και το υψηλότερο μέσο υψόμετρο από όλες τις άλλες ηπείρους. Οι άνεμοι σε κάποια μέρη της φτάνουν μέχρι και τα 320 χιλιόμετρα/ώρα.
Στην Ανταρκτική βρίσκεται περίπου το 70% του φρέσκου νερού του πλανήτη και το 90% του φρέσκου πάγου.
Αν το Δυτικό Ανταρκτικό Στρώμα Πάγου λιώσει εντελώς, θα αυξήσει παγκοσμίως τη στάθμη της θάλασσας περίπου 5 μέτρα, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις.
Το μέσο πάχος του πάγου της Ανταρκτικής φτάνει περίπου το 1,5 χιλιόμετρο.
Τα βουνά Gamburtsev της Ανταρκτικής αποτελούν μια οροσειρά από απότομες κορυφές που υψώνονται στα 3 χιλιάδες μέτρα και εκτείνονται στα 1200 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της ηπείρου. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως βρίσκονται ολοκληρωτικά θαμμένα κάτω από 4,8 χιλιόμετρα πάγου.
Κάτω από τον πάγο είναι θαμμένη και η λίμνη Vostok, η οποία κρύβεται από περίπου 3,5 χιλιόμετρα πάγου.
Ένα φαράγγι που θα μπορούσε να συναγωνιστεί το Γκραν Κάνυον ανακαλύφθηκε κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής, κατά τη διάρκεια αποστολής που πραγματοποιήθηκε το 2009-2010. Είναι σχεδόν 100 χιλιόμετρα σε μήκος και ίσως πολύ μακρύτερο αν εκτείνεται και στη θάλασσα.
Στην Ανταρκτική βρίσκεται το βουνό Έρεβος, που αποτελεί ενεργό ηφαίστειο στο νοτιότερο άκρο του πλανήτη. Το όρος Έρεβος είναι συνεχώς ενεργό από το 1972 μέχρι σήμερα, ενώ μέσα στο κρατήρα του βρίσκεται μία από τις λίγες λίμνες λάβας με μεγάλη διάρκεια.
Η ύπαρξη της Ανταρκτικής ήταν παντελώς άγνωστη μέχρι το 1820, όπου πρωτοεντοπίστηκε. Μόλις 20 χρόνια αργότερα επικυρώθηκε ως ήπειρος κι όχι ως μια συστάδα νησιών.
Ο Νορβηγός εξερευνητής Roald Amundsen ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έφτασε στον Νότιο Πόλο, ο οποίος ξεπέρασε τον Άγγλο εξερευνητή Robert Falcon Scott, φτάνοντας στα εδάφη στις 14 Δεκεμβρίου του 1911 και βάζοντας τη νορβηγική σημαία.
Στα εδάφη της Ανταρκτικής υπάρχουν ερευνητές κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς, φτάνοντας τους 4 χιλιάδες την καλοκαιρινή περίοδο και περίπου τους 1000 τη χειμερινή. Δεν υπάρχουν, όμως, ντόπιοι πληθυσμοί στην Ανταρκτική.
Τον Ιανουάριο του 1979, ο Emile Marco Palma ήταν το πρώτο παιδί που γεννήθηκε στη νοτιότερη ήπειρο. Η Αργεντινή έστειλε εκεί τη μητέρα σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει μερίδιο της ηπείρου.
Το 2011 περίπου 20 χιλιάδες τουρίστες επισκέφτηκαν την ανταρκτική χερσόνησο, σύμφωνα με την International Association of Antarctica Tour Operators.
Το μεγαλύτερο μέρος της Ανταρκτικής είναι τελείως σκοτεινό κατά τους χειμερινούς μήνες. Λόγω της κλίσης της Γης, κατά το χειμώνα του νοτίου ημισφαιρίου ο ήλιος εξαφανίζεται στον ορίζοντα για όλο το χειμώνα, μέχρι την εαρινή ισημερία.
Αντιθέτως, κατά τους θερινούς μήνες ο ήλιος βρίσκεται συνεχώς πάνω από τον ορίζοντα. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο φως φτάνει στην επιφάνεια του Νότιου Πόλου σε σχέση με μια παρόμοια περίοδο χρόνου στον Ισημερινό, σύμφωνα με το CIA World Factbook.
Οι πιγκουΐνοι αποτελούν το πιο κοινό πτηνό της Ανταρκτικής και ζουν σε αποικίες με πληθυσμούς που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν ακόμη και ολόκληρες πόλεις, σύμφωνα με την British Antarctic Survey.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου