Θα μπορούσε να είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας η ταινίας τρόμου αλλά δεν είναι.
Οι επιστήμονες δημιούργησαν με επιτυχία το πρώτο έμβρυο ανθρώπου-πιθήκου, ερευνώντας υποτίθεται τη χρήση ζώων για μεταμοσχεύσεις ανθρώπινων οργάνων. Το πείραμα διεξήχθη στην Κίνα για να αποφευχθούν νομικά ζητήματα.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Salk στις ΗΠΑ και το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Μούρθια (UCAM) στην Ισπανία "δημιούργησαν" γενετικά τροποποιημένα έμβρυα πιθήκων για την απενεργοποίηση συγκεκριμένων γονιδίων που χρησιμοποιούνται στο σχηματισμό οργάνων. Η ομάδα έπειτα εγχύει ανθρώπινα βλαστοκύτταρα στο έμβρυο.
Εάν είχε αφεθεί, το έμβρυο θα είχε μεγαλώσει σε μία μαϊμού με ανθρώπινα κύτταρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους, σταμάτησαν τη διαδικασία πολύ πριν το έμβρυο ήταν σε θέση να αναπτύξει ένα κεντρικό νευρικό σύστημα. Η
Η ομάδα έπρεπε να ταξιδέψει στην Κίνα για να διεξαγάγει τη διαδικασία, καθώς παραβίαζε την ισπανική νομοθεσία.
Η Estrella Núñez, η οποία συνεργάστηκε στο έργο, δήλωσε στο El Pais ότι "τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα", δηλώνοντας ότι το πείραμα ήταν ένα απαραίτητο πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη ανθρώπινων οργάνων σε ζώα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μεταμοσχεύσεις.
Η ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Juan Carlos Izpisúa, πραγματοποίησε ένα παρόμοιο πείραμα το 2017 χρησιμοποιώντας γονίδια ανθρώπων και χοίρων. Ωστόσο, τα ανθρώπινα κύτταρα δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν το έμβρυο των χοίρων.
Η Κίνα έχει γίνει ένα mecca για την επεξεργασία γονιδίων. Ένας Κινέζος ερευνητής ανακοίνωσε το Νοέμβριο του 2018 ότι ο ίδιος και η ομάδα του εξέδωσαν το γονίδιο CCR5 από δύο δίδυμα μωρά σε μια προσπάθεια να τα καταστήσουν ανοσοποιημένα από τον ιό HIV. Ωστόσο, η επιστημονική εξέλιξη μπορεί να έρθει με υψηλό τίμημα. Εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η διαδικασία θα μπορούσε να αφαιρέσει χρόνια από τη ζωή των δίδυμων ».
Σε ένα πιο πρόσφατο πείραμα, οι Κινέζοι και οι Αμερικανοί ερευνητές συνεργάστηκαν για να τροποποιήσουν τα γονίδια των 11 πιθήκων, δίνοντάς τους "ανθρώπινη" ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου