Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Αρετή Ζαντή, του diatrofi.gr μας εξηγεί τι να προσέχουμε στο brunch, το γεύμα που συνδυάζει πρωινό και μεσημεριανό κι έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας.
Τα brunch ήρθαν στη ζωή μας κάπως ξαφνικά, αλλά έχουν καταφέρει να κατακτήσουν πολύ μεγάλο μερίδιο ανθρώπων, πράγμα που δείχνει ότι τελικά δεν ήταν μια μόδα που θα έφευγε στο πέρασμα του χρόνου.
Τι είναι το brunch;
Το brunch είναι το γεύμα που σερβίρεται συνήθως μεταξύ των ωρών 10:00-15:00 και αποτελεί ένα συνδυασμό του πρωινού και του μεσημεριανού γεύματος. Άλλωστε η λέξη brunch δημιουργήθηκε από τις λέξεις breakfast και lunch.
Το brunch είναι το γεύμα που σερβίρεται συνήθως μεταξύ των ωρών 10:00-15:00 και αποτελεί ένα συνδυασμό του πρωινού και του μεσημεριανού γεύματος. Άλλωστε η λέξη brunch δημιουργήθηκε από τις λέξεις breakfast και lunch.
Τέτοια γεύματα είναι ιδανικά επί των πλείστων τα Σαββατοκύριακα όπου οι άνθρωποι σηκώνονται σε «μια ώρα δύσκολη» και δεν ξέρουν τι να φάνε. Αμφιταλαντεύονται για το εάν πρέπει να φάνε πρωινό ή μεσημεριανό ή ακόμη και τίποτα.
Το brunch σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η λύση που επιλέγουν οι περισσότεροι. Πλέον σχεδόν όλα τα μαγαζιά/καφετέριες/στέκια έχουν στο μενού τους brunch για όλα τα γούστα και σε μεγάλη ποικιλία.
Οι λάτρεις της αλμυρής γεύσης επιλέγουν το γνωστό σε όλους English breakfast, το οποίο περιέχει σχεδόν τα πάντα ή είναι μεταξύ κάποιου pancake ή σάντουιτς το οποίο μπορεί να σερβιριστεί με διάφορα υλικά, όπως είναι ο καπνιστός σολομός, το μπέικον, το κοτόπουλο, άλλα αλλαντικά, το αβοκάντο, το αυγό, τυριά και σίγουρα κάποια ιδιαίτερη σως για να δώσει την τελευταία πινελιά στη γεύση. Συνήθως αυτά συνοδεύονται με πατάτες τηγανιτές, πατατάκια ή σαλάτα.
Από την άλλη, για τους λάτρεις της γλυκιάς γεύσης υπάρχουν εξίσου ποικίλες επιλογές όπως είναι τα pancakes, οι βάφλες, τα κρουασάν ή τα κέικ, τα οποία συνήθως σερβίρονται με σοκολάτα, κάποιο σιρόπι, μέλι, μαρμελάδα ή φρέσκα φρούτα.
Υπάρχουν όμως και αυτοί που κάθε φορά που ένας φίλος προτείνει να πάνε για brunch σκέφτεται «Θα έχει κάτι να φάω και εγώ λίγο πιο υγιεινό και θρεπτικό;».
Με μεγάλη μου χαρά σας ανακοινώνω πως υπάρχουν επιλογές και για σας που σκέφτεστε λίγο περισσότερο το τι θα φάτε και ακολουθείτε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής ή είστε σε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους.
Σε αυτές τις περιπτώσεις το γιαούρτι σερβιρισμένο με κάποια υλικά όπως είναι οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα ή τα φρέσκα φρούτα, η βρώμη ή η granola και το μέλι είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε.
Επίσης η ομελέτα με κάποιο τυρί και λίγο κοτόπουλο ή γαλοπούλα, σερβιρισμένη με σαλάτα ή διάφορα λαχανικά είναι εξίσου μια τέλεια και χορταστικότατη επιλογή.
Συμπερασματικά, τα άτομα που επιλέγουν να καταναλώσουν brunch αντί πρωινού και μεσημεριανού πράττουν πολύ καλύτερα από το να μην καταναλώσουν απολύτως τίποτα.
Εάν είστε από τους τύπους ανθρώπων που επιλέγουν συστηματικά να πάνε για brunch τότε καλύτερα να είστε λίγο πιο προσεκτικοί στις επιλογές που κάνετε. Δυστυχώς υπάρχουν πιάτα τα οποία είναι θερμιδικές βόμβες και προσφέρουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα, αλλά και σάκχαρα τα οποία είναι ξεκάθαρα επιβλαβή για την υγεία και δρουν και ως ανασταλτικός παράγοντας στην προσπάθεια σας για ρύθμιση του σωματικού σας βάρους.
Πολύ σημαντικό είναι, να είστε πιο προσεκτικοί και στα ροφήματα που επιλέγετε για να συνοδέψετε το πιάτο σας. Επιλέξτε κάποιο φυσικό χυμό, smoothie ή σκέτο καφέ αντί των ροφημάτων που είναι φτιαγμένα με γεύσης από σιρόπια, σοκολάτα και σαντιγί.
Παρ΄ όλα αυτά μην ξεχνάτε κάθε φορά που βρίσκετε ευκαιρία να βγείτε για φαγητό να κρατάτε την ουσία της συνάντησης. Συζητήστε με τους φίλους σας, ανταλλάξτε ιδέες, γελάστε, χαρείτε το μέρος που επισκεφτήκατε και επιλέξτε ένα πιο υγιεινό πιάτο για να ξεκινήσετε την μέρα σας.
Αρετή Ζαντή
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.diatrofi.gr
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.diatrofi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου