menu

Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Κάντε παρέα με χαρούμενους ανθρώπους – H ευτυχία είναι μεταδοτική σύμφωνα με νέα έρευνα


Ο καθένας από εμάς γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει για ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή. Αλλά απ’ ο,τι φαίνεται και σύμφωνα με έρευνες η ευτυχία μπορεί, στην πραγματικότητα, να είναι μεταδοτική!
Ίσως αυτό να μην αποτελεί μία καινούρια είδηση, αλλά σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science, οι φίλοι μας μπορούν να μας μεταδώσουν τόσο την καλή τους, όσο και την κακή τους διάθεση.

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να κάνετε παρέα με φίλους σας που δε διανύουν μία ευτυχισμένη περίοδο ή είναι απαισιόδοξοι, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση μπορείτε να κάνετε εσείς την αλλαγή στη ζωή τους, κάνοντας πράγματα που θα τους δώσουν χαρά.
Η νέα αυτή μελέτη προστίθεται σε προηγούμενες μελέτες που αναφέρουν ότι τόσο η ευτυχία όσο και η λύπη αλλά και διάφορες συνήθειες ή συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα, το ποτό, η παχυσαρκία, τα είδη γυμναστικής μέχρι και η ικανότητα συγκέντρωσης, μπορούν να μεταδοθούν τόσο μέσω των social media όσο και μέσα από την ίδια τη ζωή.

Η διαφορά με αυτή την έρευνα έγκειται στο γεγονός ότι ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει τα δεδομένα φιλίας σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, αυτή η έρευνα αναλύει τη φιλία σε σχέση με τις κοινωνικές αλλαγές και τις αλλαγές στη διάθεση που σημειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου.
Η μελέτη αυτή εξέτασε 2.194 μαθητές γυμνασίου και λυκείου που συμμετείχαν σε συνεδρίες για την κατάθλιψη. Τα παιδιά αυτά, κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούσαν τους καλύτερους τους φίλους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά των οποίων οι φίλοι υπέφεραν από κακές διαθέσεις, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν, και αυτοί, κάποια κακή διάθεση, ενώ οι πιθανότητες, να βελτιωθεί η διάθεση τους, ήταν ελάχιστες ακόμα και για ένα χρόνο μετά.
Αντίθετα, όταν τα παιδιά έκαναν παρέα με πιο ευτυχισμένα παιδιά, η διάθεσή τους ήταν πιο πιθανό να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου.
Επίσης, ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με την κατάθλιψη, όπως η αδυναμία, η κούραση και η απώλεια ενδιαφέροντος, φάνηκαν να ακολουθούν το παραπάνω πρότυπο, φαινόμενο που οι επιστήμονες ονομάζουν «κοινωνική μόλυνση».
Ο διδακτορικός φοιτητής, Robert Eyre, από το Πανεπιστήμιο του Warwick αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα καλά νέα από τη δουλειά μας είναι ότι ακολουθώντας τις συμβουλές, που βασίζονται σε τεκμήρια, για τη βελτίωση της διάθεσης – όπως είναι η άσκηση, ο καλός ύπνος και η διαχείριση του άγχους, μπορούν να βοηθήσουν και τους φίλους σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Emma Peters - Fous (DNDM Remix)

 

Popular Posts