Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγική διατροφή, Δέσποινα Μαρσέλου, μας δείχνει το δρόμο για πιο νόστιμα και απολαυστικά πιάτα με υγιεινό τρόπο.
Μπορεί το φαγητό έξω να μοιάζει πάντα πιο νόστιμο και λαχταριστό, αλλά πότε δεν ξέρετε αν έχει παρασκευαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αν η πρώτη ύλη του είναι επιλεγμένη και ποιοτική κι αν τελικά είναι μεν απολαυστικό, αλλά ταυτόχρονα βλαβερό για την υγεία και το ανοσοποιητικό σας.
Από την άλλη, το σπιτικό φαγητό, παρασκευασμένο από εσάς, μπορεί να είναι πολύ πιο υγιεινό, αφού εσείς επιλέγετε τα υλικά και τον τρόπο παρασκευής τους, οικονομικό και εξίσου απολαυστικό, αν έχετε υπ’ όψιν σας κάποιους βασικούς κανόνες που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της γεύσης του, χωρίς επιβλαβείς συνέπειες.
Η αλήθεια είναι ότι για τους περισσότερους η γεύση έρχεται πρώτη, με τις τροφές που απολαμβάνουμε περισσότερο να είναι αυτές που καταναλώνουμε πιο πολύ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φροντίσουμε και το κομμάτι της γεύσης, παράλληλα με τη θρεπτική αξία, όταν μαγειρεύουμε. Δεν μπορούμε να τρώμε ένα φαγητό που δεν είναι καθόλου γευστικό συχνά, ούτε όμως να θυσιάζουμε καθημερινά την υγεία μας στο βωμό της γεύσης και της απόλαυσης.
Για να μεγιστοποιήσουμε τη γεύση και τη θρεπτική αξία του φαγητού μας, χρειάζεται να επιλέξουμε υψηλής ποιότητας υλικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι τα πιο ακριβά. Ακόμη, πρέπει να φροντίζουμε να αποθηκεύουμε τις τροφές μας σωστά, καθώς η λανθασμένη αποθήκευση μπορεί να καταστρέψει τη γεύση και την ποιότητα.
Επίσης, μην ξεχνάτε ότι ο μεγάλος χρόνος μαγειρέματος είναι εχθρός, καθώς μειώνει τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή με τον χρόνο μαγειρέματος. Σίγουρα δεν μπορεί να βελτιώσει μια κακής ποιότητας τροφή, αλλά μπορεί να ενισχύσει τη γεύση μιας τροφής καλής ποιότητας αν γίνει σωστά, να διατηρήσει τη θρεπτική της αξία, τη γεύση, το χρώμα, την υφή.
Οι παρακάτω 7 τεχνικές θα σας βοηθήσουν να έχετε γεύση στο σπιτικό φαγητό σας, χωρίς… παρελκόμενα.
-Στα πουλερικά, το ψάρι και το κρέας θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να δημιουργηθεί μια κρούστα και να πάρει χρώμα και γεύση το κάθε τρόφιμο, χωρίς να το καρβουνιάσετε. Γενικότερα, όμως, προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση κρέατος, καθώς χρειάζεται να μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, οδηγώντας στη δημιουργία των ετεροκυκλικών αμίνων, ενώσεων που είναι επίφοβες για εμφάνιση καρκίνου.
-Ψήστε τα λαχανικά σας σε προθερμασμένο φούρνο (230 βαθμούς), για να αποκτήσουν μια γλυκιά, καπνιστή γεύση. Πριν τα βάλετε στον φούρνο, πασπαλίστε τα με βότανα και περιχύστε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
-Καραμελώστε τα κρεμμύδια σας, απελευθερώνοντας τη φυσική γλυκιά τους γεύση, μαγειρεύοντας τα σε χαμηλή φωτιά με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και χρησιμοποιήστε τα στη σάλτσα σας.
-Χρησιμοποιήστε κόκκινες, πράσινες και κίτρινες πιπεριές όλων των ποικιλιών –γλυκές, καυτερές, αποξηραμένες. Εναλλακτικά, προσθέστε λίγη σάλτσα καυτερής πιπεριάς.
-Χαρίστε οξύτητα στο φαγητό σας με λίγο χυμό ή φλούδα εσπεριδοειδών (λεμόνι, lime ή πορτοκάλι). Τα όξινα συστατικά βοηθούν στην απογείωση και την ισορροπία της γεύσης.
-Χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες υλικών με έντονη γεύση, όπως σπόρους ροδιού, καυτερές πιπεριές ή κόλιαντρο.
-Ενισχύστε τη γεύση με καλής ποιότητας καρυκεύματα, όπως μουστάρδα με γεύση, chutney, wasabi, χρένο κ.ο.κ.
Δοκιμάστε κάτι από τα παραπάνω στο επόμενο πιάτο σας και δείτε πόσο πιο γευστικό και υγιεινό θα είναι!
Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου