menu

Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Πόσο κακό μας κάνει το φως από τα κινητά και τα τάμπλετ


Οι ειδικοί λένε ότι οι άνθρωποι πλέον είναι τόσο εξαρτημένοι από τα smartphones που αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο βλάβης στα μάτια. Προειδοποιούν ότι η υπερβολική χρήση από κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές, όπως υπολογιστές, tablets, και τηλεοράσεις μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια βλάβη. Μια έρευνα σε 2000 άτομα κάτω των 25 ετών, έδειξε ότι έλεγχαν τα τηλέφωνά τους 32 την ημέρα. Μακροπρόθεσμα λοιπόν μια τέτοια χρήση μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα μάτια.

Παρότι το μπλε φως είναι απαραίτητο γιατί βοηθάει στην ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού, μπορεί παράλληλα να διαταράξει τον ύπνο μας και να επηρεάσει την διάθεση μας.
Το μπλε φως είναι μέρος του πλήρους φάσματος του φωτός, που σημαίνει ότι είμαστε ούτως η άλλως εκτεθειμένοι σε αυτό κάθε μέρα, από τον ήλιο.
Οι διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές μας εκπέμπουν μπλε φως, επειδή αυτό είναι πολύ φωτεινό. Είναι ο μόνος τρόπος να μπορούμε να δούμε στις οθόνες όταν ο ήλιος λάμπει.
Από την άλλη όμως έχουμε αρχίσει να έχουμε στενή και συνεχόμενη έκθεση στο μπλε φως κατά την διάρκεια της νύχτας, τα τελευταία μόνο χρόνια, οπότε τώρα μόνο αρχίζουμε να βλέπουμε τις πραγματικές συνέπειες.
Η άμεση έκθεση στο μπλε φως μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Η βλάβη του αμφιβληστροειδούς μπορεί να οδηγήσει σε εκφύλιση της ώχρας κηλίδας, με αποτέλεσμα έως και να χάσουμε την όραση μας. Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι οι περισσότερες μελέτες που δείχνουν αυτό το αποτέλεσμα, είναι με φως κοντά στον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκριθεί με ακρίβεια, με την χρήση του τηλεφώνου.
Μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του καταρράκτη και του μπλε φωτός, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Η έκθεση στο μπλε φως τη νύχτα μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο μας. Το φωτεινό μπλε φως διαταράσσει την παραγωγή της μελατονίνης από τον εγκέφαλο, μιας ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου. Αυτό είναι μια χαρά το πρωί αλλά όταν θέλουμε να κοιμηθούμε το μυαλό μας πρέπει να ξεκινήσει την παραγωγή μελατονίνης, και το μπλε φως παρεμβαίνει σε αυτή την διαδικασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα smartphones καταστρέφουν τον ύπνο, και η διαταραχή του ύπνου έχει μια μακριά λίστα από συνέπειες για την υγεία, από την παχυσαρκία την γενετική διαταραχή μέχρι προβλήματα μνήμης.
Διαταραχές ύπνου και “φως τη νύχτα” έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για δημιουργία καρκίνου, ιδίως για καρκίνους του μαστού και του προστάτη. Η μελατονίνη εκτός του ότι μας βοηθά να κοιμηθούμε, λειτουργεί και ως αντιοξειδωτικό. Παρόλο που χρειάζεται περισσότερη έρευνα, οι ερευνητές έχουν επισημάνει το “αδιάκοπο σκοτάδι” ως δυνητικά προστατευτικό εναντίον του καρκίνου. Οι άνθρωποι στους οποίους η φυσική παραγωγή μελατονίνης καταστέλλεται βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για μια ποικιλία καρκίνων, αν και η αιτιώδης σχέση δεν έχει βρεθεί.
Το μπλε φως έχει επίσης ένα ρόλο για την ψυχική υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι των οποίων τα επίπεδα της μελατονίνης καταστέλλονται είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Donato Santana - Tapas and Tunes

 

Popular Posts