menu

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Paco Rabanne, ο… μεταλλουργός της μόδας


Υπάρχουν σχεδιαστές και οίκοι μόδας που μπορεί να μην ακούγονται πλέον και τόσο συχνά, όμως αποτελούν και θα αποτελούν σημείο αναφοράς όσα χρόνια κι αν περάσουν. Θέλετε να ξαναθυμηθούμε τον Paco Rabanne;

Αφορμή θα αποτελέσει μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο του σχεδιαστή που οραματίστηκε τη μόδα του μέλλοντος και κατόρθωσε όχι μόνο να την σχεδιάσει, αλλά και να την καθιερώσει στις βιτρίνες, μακριά από λευκώματα και μουσεία.
Φανταστείτε όλες τις ασημένιες και τις χρυσές αντανακλάσεις που έχουμε ανάγκη σαν γυναίκες για να ξεχωρίσουμε, με σέξι σιλουέτες, απλές γραμμές, αλλά υλικά που δεν περιμένουμε να βρούμε στον παραδοσιακό πάγκο ενός υφασματάδικου.
H αναβίωση της μόδας του Paco Rabanne έρχεται σε μια εποχή που νοσταλγούμε, όπως πάντα το παρελθόν, αλλά θέλουμε να είμαστε και ένα βήμα μπροστά και να «φοράμε» το μέλλον, για να νιώσουμε ότι κάτι κινείται, κάτι συμβαίνει, κάτι ανανεώνεται.
«Paco Rabanne, The Fashion Metallurgist» είναι ο τίτλος της ενδιαφέρουσας έκθεσης που φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στη Νορμανδία, (Μουσείο Secq des Tournelles), με ρούχα και αξεσουάρ που πολύ θα θέλαμε να έχουμε στη ντουλάπα μας, ανάμεσα, σε μικρά, βαρετά, μαύρα φορέματα, έτσι για την αντίθεση.
Για να δούμε στην έκθεση χρυσά φορέματα με χρυσές μπαλαρίνες, να πάρουμε μια γερή δόση από δεκαετία του '60, καλλίγραμμα μοντέλα με γυμνά πόδια και φορέματα που έχουν γράψει ιστορία.
Και να σκεφτεί κανείς ότι όλα ξεκίνησαν το 1966 όταν ένας Ισπανός, με όνομα-σιδηρόδρομο, ο Francisco Rabaneda y Cuervo, ίδρυσε έναν οίκο κουτύρ, με την επωνυμία Paco Rabanne και μια πρώτη συλλογή, θεματική, αποκαλυπτική, σημαδειακή. Τίτλος της; Δώδεκα φορέματα από σύγχρονα υλικά που δεν είναι φορέσιμα…
Μάρκετινγκ; Είναι δυνατόν να ξεκινάς την καριέρα σου σαν σχεδιαστής και να λες ότι τα ρούχα που φτιάχνεις δεν φοριούνται; Kι όμως.
Τα υλικά της μόδας του Paco Rabanne είναι παγιέτες, μεταλλικά στοιχεία, υλικό που θυμίζει… αλουμινόχαρτο, διαστημική μόδα για μοντέρνες γυναίκες του τότε.
Και του τώρα; Μπορεί σήμερα να είμαστε πιο συντηρητικές από τις γυναίκες στη δεκαετία του '60 και μετά. Αυτό που κατόρθωσε ο Ισπανός σχεδιαστής ήταν να δημιουργήσει επανάσταση στον κόσμο της μόδας, παίζοντας με την τέχνη και την αρχιτεκτονική. Και αυτό που έδωσε τελικά στις γυναίκες της εποχής τους ήταν την δύναμη να πουν ότι υπάρχουν, έχουν φωνή, έχουν άποψη, μπορούν να σταθούν οπουδήποτε, αρκεί να φορούν μια στολή-πανοπλία. Ιδανικά με παγιέτες-καθρέφτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts