menu

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Ο εκπληκτικός Έλληνας “πατέρας” του “fly-by-wire” συμβουλεύει… ακούει κανείς;


Η κινητήρια δύναμη των συγχρόνων οικονομιών, είναι η καινοτομία δηλαδή η αξιοποίηση των γνώσεων για την παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Το φαινόμενο είναι σχετικά πρόσφατο.

Γράφει ο ΙΩΣΗΦ ΣΗΦΑΚΗΣ
ΠΗΓΗ: SLpress
Το μοντέλο έρευνας και τεχνολογίας που επικράτησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο άλλαξε ριζικά κατά την δεκαετία του 1990 για δυο κυρίως λόγους: Πρώτον, τα σύνορα μεταξύ βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας κατέρρευσαν και έχουμε μια επιτάχυνση του κύκλου της καινοτομίας, ιδιαίτερα κάτω από την πίεση του ανταγωνισμού και της αγοράς.
Δεύτερον, η ανάπτυξη βασικής έρευνας έγινε μια πολυτέλεια που είναι εφικτή σε μόνο παρά πολύ μεγάλες εταιρείες. Οι επιχειρήσεις είναι λιγότερο κάθετα ολοκληρωμένες. Με στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους και του ρίσκου, σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα, αναπτύσσουν έρευνα και τεχνολογία κοινού ενδιαφέροντος, την οποία εν συνεχεία εξειδικεύουν στις δικές τους ανάγκες. Σε αυτή την συνεργασία το επιχειρηματικό κεφάλαιο παίζει σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση αποτελεσμάτων έρευνας με την δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων.
Η συνεργασία επιχειρήσεων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων άλλαξε ριζικά τις δομές της έρευνας στα πανεπιστήμια και τα κριτήρια αξιολόγησης των ερευνητών. Περάσαμε από τις μικρές ερευνητικές θεωρητικές ομάδες στα μεγάλα εργαστήρια, όπου εκατοντάδες ερευνητές συνεργάζονται γύρω από φιλόδοξα ερευνητικά προγράμματα. Όταν ήμουν παιδί είχα την εικόνα του ερευνητή με την άσπρη μπλούζα και τα χοντρά γυαλιά που σκυμμένος στο εργαστήριο του δούλευε νυχθημερόν για να βρει ένα μαγικό τύπο. Σήμερα είμαστε πολύ μακριά από αυτό το μοντέλο παραγωγής γνώσεων.
Χρειαζόμαστε σημαντικά οικονομικά μέσα και υποδομές, καθώς και κρίσιμη μάζα και αριστεία. Κρίσιμη μάζα διότι η έρευνα συνδέεται στενά με την τεχνολογία και συνεπώς πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας. Επίσης, διότι η έρευνα σε ένα θέμα είναι διεπιστημονική και πρέπει να καλύψουμε όλες τις σχετικές περιοχές γνώσης.
Η δημιουργία οικοσυστημάτων καινοτομίας είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας τριών παραγόντων…ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΕΛΛΗΝΑ, ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Beirut - The Rip Tide (Official Video)

 

Popular Posts