Βρέθηκε στη μέση ενός σκανδάλου που τα είχε όλα: Σεξ, κατασκόπους, κρατικά μυστικά και αποκαλύψεις που προκαλούν ντροπή στη βρετανική ανώτερη κοινωνία. Το σκάνδαλο ξέσπασε το 1963, όταν ο ψυχρός πόλεμος αποτελούσε μια παγκόσμια σκιά.
Η ιστορία είχε ξεκινήσει δύο χρόνια νωρίτερα, όταν ο Βρετανός ευγενής Λόρδος Άστορ κάλεσε τον γιατρό Στέφεν Γουάρντ σε ένα πάρτι στο κτήμα του. Ο Γουάρντ έφερε μαζί του μια φίλη, την 19χρονη Κριστίν Κίλερ, καθώς και μερικές άλλες νέες γυναίκες. Όταν η Κίλερ πήγε να κολυμπήσει στην πισίνα του Άστορ, τράβηξε την προσοχή ενός άλλου προσκεκλημένου στο πάρτι, του Τζον Προφούμο, ο οποίος ήταν εκεί με την σύζυγο του, Βάλερι Όμπσον.
Ο Προφούμο ήταν υπουργός των ενόπλων δυνάμεων στην κυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος του πρωθυπουργού Χάρολντ Μακμίλαν.
Ο Προφούμο ξεκίνησε μια ερωτική σχέση με την Κίλερ, η οποία όμως είχε επίσης σχέση με τον Ρώσο ακόλουθο Ευγένι Ιβανόφ, ο οποίος υπήρξε πιθανότατα πιθανό σοβιετικός κατάσκοπος.
Η υπόθεση βγήκε στο φως όταν δύο άλλη ερωτικοί σύντροφοι της Κίλερ αντάλλαξαν πυροβολισμούς έξω από το σπίτι του Γουάρντ, μια μεγάλη σκηνή ζηλοτυπίας. Μια μικρή πληροφορία βγήκε στην επιφάνεια, οι δημοσιογράφοι άρχισαν να το ψάχνουν και η ιστορία άρχισε να βγαίνει στο φως. Ο Προφούμο αρχικά αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την Κίλερ. Αλλά οι βρετανικές εφημερίδες συνέχισαν την έρευνα και η αλήθεια τελικά αποκαλύφθηκε.
Ο Προφούμο τελικά ομολόγησε και παραιτήθηκε ντροπιασμένος. Παρόλο που δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι τα μυστικά του κράτους είχαν διαρρεύσει, ο Μακμίλαν παραιτήθηκε λίγους μήνες αργότερα για λόγους υγείας. Το 1964, οι Συντηρητικοί έχασαν τις εκλογές από το Εργατικό Κόμμα, τελειώνοντας έτσι μια δωδεκάχρονη κυριαρχία τους.
Το σκάνδαλο Προφούμο είχε πολλά θύματα. Ένα από αυτά ήταν η Κίλερ, η οποία απεβίωσε χθες. Ήταν ένα showgirl, αν και ίδια προτιμούσε να αποκαλείται μοντέλο. Μια φωτογραφία που τραβήχτηκε τότε, με τη νεαρή Κίλερ, να κάθεται γυμνή ανάποδα σε μία καρέκλα, έγινε ένα από τα διαρκή σύμβολα της εποχής.
Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, μετά από το 1963, σε αμέτρητες συνεντεύξεις και αρκετούς τόμους αυτοβιογραφίας, καθένας πιο θορυβώδης από τον τελευταίο, ανήμπορη να ξεφύγει από την σκιά του σκανδάλου. «Ήταν μια δυστυχία για μένα, που έπρεπε να ζω με την Κριστιν Κιλερ», έγραψε στην αυτοβιογραφία της, που δημοσιεύθηκε το 2001 (επανακυκλοφόρησε το 2012). Ωστόσο, επαλειμμένα απευθυνόταν επανειλημμένα στους δημοσιογράφους και τους εκδότες, προσφέροντας να τους πουλήσει κάποια νέα λεπτομέρεια από την ιστορία.
Το σκάνδαλο έγινε και ταινία στα τέλη της δεκαετίας του '80. Το 1989 παραβρέθηκε μάλιστα την πρεμιέρα της ταινίας που είχε τίτλο «Scandal», η οποία φαινόταν να παρουσιάζει μια ακριβή καταγραφή των γεγονότων της ιστορίας. Η παρουσία της ελήφθη ως έγκρισή , αλλά αργότερα είπε ότι εμφανίστηκε μόνο επειδή χρειαζόταν το ποσό των 5,000 λιρών που της είχαν υποσχεθεί κι ότι το σενάριο είχε πολλά λάθη, καθώς και πως την αδικούσε.
Έκανε δύο γάμους και πήρε δύο διαζύγια. Τα τελευταία χρόνια ζούσε μόνη της.
Ο γιος της, ο Τζίμι, από τον πρώτο της γάμο,ανατράφηκε από τη μητέρα της. Ο Σέιμουρ, το παιδί της από τον δεύτερο γάμο της, το 1971, παρέμεινε κοντά της, ακόμα και όταν την είχαν εγκαταλείψει οικογένεια και φίλοι. Είχε επίσης μια εγγονή.
Έκανε διάφορες δουλειές, όπως μαγείρισσα, υπάλληλος τηλε-προσφορών και υπάλληλος σε ένα καθαριστήριο, αλλά ισχυρίζονταν ότι μόλις οι εργοδότες ανακάλυπταν την πραγματική της ταυτότητα (χρησιμοποιούσε το επώνυμο Σλόαν προσπαθώντας να καλύπτει τα ίχνη της) την απέλυαν. Υποστήριζε πως όλα, ήταν μέρος μιας συνωμοσίας που είχε στόχο να την διατηρήσει σιωπηρή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου