menu

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Τζον Κόλισον: Και δισεκατομμυριούχος και αυτοδημιούργητος και ο νεότερος του κόσμου!


Σε ηλικία 27 ετών, ο Τζον Κόλισον είναι ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο. Φημολογείται πως είναι μοναχικά όταν βρίσκεσαι στην κορυφή, αλλά για καλή του τύχη ο Κόλισον έχει τον κατά δυο χρόνια μεγαλύτερο αδερφό του Πάτρικ - του οποίου η περιουσία του αντιστοιχεί επίσης σε δεκαψήφιο νούμερο - για να του κρατάει συντροφιά.

Τα δύο αδέρφια που κατάγονται από ένα μικρό αγροτικό χωριό στην Ιρλανδία ίδρυσαν την Stripe, μία εταιρία που παράγει το λογισμικό σε περισσότερες από 100,000 επιχειρήσεις, χειρίζεται διαδικτυακές πληρωμές, αλλά επιπρόσθετα παρέχει κι άλλες υπηρεσίες που διευκολύνουν τις εταιρίες στη διαχείριση των ιστοσελίδων τους.

Πολλοί ίσως να μην έχουν ακούσει την Stripe, ωστόσο στους επενδυτές της καταμετρούνται ο Elon Musk της Tesla και ο ιδρυτής της PayPal Peter Thiel. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η αξία της Stripe ξεπερνά τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Με άλλα λόγια, καθένα από τα δυο αδέρφια έχει στη διάθεση του ένα μερίδιο αξίας τουλάχιστον 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παρά τη τεράστια επιτυχία τους, σε πρόσφατη συνέντευξη τους στο BBC, ο Τζον και ο Πάτρικ έδειξαν ότι παραμένουν προσγειωμένοι. Όταν ρωτήθηκαν, για το πως βιώνουν αυτόν τον ανεξέλεγκτο πλούτο σε τόσο νεαρή ηλικία, ο Τζον απάντησε: «Ο κόσμος με ρωτάει συνέχεια και αισθάνομαι πως περιμένουν μία ενδιαφέρουσα απάντηση, αλλά δεν έχω τίποτα να τους απαντήσω. Με ρωτάνε αν έχει αλλάξει η ζωή μου και φαντάζονται ότι έχω ξεκινήσει κάποιο καινούριο περίτεχνο χόμπι, όπως να συλλέγω αυγά Φαμπερζέ ή να κάνω ιστιοπλοΐα».
Ο πλούτος όμως δεν είναι καινούριος γι’ αυτό το «πρόωρο» δίδυμο, καθώς και οι δύο έβγαλαν το πρώτο τους εκατομμύριο, προτού ακόμη πάνε στο πανεπιστήμιο, χάρη σε μία άλλη νεοφυή επιχείρηση που βοηθούσε τις εταιρίες να αξιοποιούν στο έπακρο το eBay. Ο Τζον φοίτησε στο Χάρβαρντ ενώ ο Πάτρικ στο αντιστοίχους κύρους MIT, αλλά και οι δύο το παράτησαν το 2011, για να επικεντρωθούν στις δεξιότητες τους στον προγραμματισμό και να δημιουργήσουν την Stripe.
«Ίσως να αναρωτιέστε τι είναι δύσκολο, όταν ξεκινάς μια διαδικτυακή επιχείρηση», ανέφερε ο Τζον στο BBC. «Η δημιουργία ενός προϊόντος που ο κόσμος θέλει πράγματι να αγοράσει και να τους πείσουμε να μας ακούσουν είναι εύκολο, αλλά το να κερδίσεις χρήματα από τον κόσμο στο διαδίκτυο ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Θυμάμαι να λέω στον Πάτρικ, πόσο δύσκολο μπορεί να είναι; Μήπως αξίζει να το προσπαθήσουμε;».
Υπάρχουν άπειρες εταιρείες που προσπαθούν να βοηθήσουν άλλες επιχειρήσεις να διαχειριστούν τις διαδικτυακές πληρωμές τους, αλλά η Stripe κατάφερε να αναπτυχθεί τόσο γρήγορα βασιζόμενη σ’ ένα απλό επιχειρηματικό πρότυπο και ένα απλό πρόγραμμα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εταιρεία χρεώνει το 1,4% της αξίας κάθε συναλλαγής συν 20 πέννες, με τις επιχειρήσεις να μπορούν να λειτουργήσουν εντός ολίγων λεπτών, καθώς «εξαλείφει την περιττή πολυπλοκότητα και τις περιττές λεπτομέρειες», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Το ότι η περιουσία τους άγγιξε το δισεκατομμύριο, δεν φαίνεται να επιβράδυνε τις φιλοδοξίες των δύο αδελφών, τονίζοντας ότι το 5% των καταναλωτικών δαπανών παγκοσμίως βρίσκεται στο διαδίκτυο.
«Είμαστε συνυφασμένοι με την ανάπτυξη της οικονομίας του διαδικτύου. Όσο η οικονομία στο διαδίκτυο συνεχίζει να αυξάνεται, τόσο και η Stripe θα συνεχίζει να μεγαλώνει», τόνισε ο Τζον στο BBC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου