menu
Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022
Nils Frahm - Says (Wings for Louise Remix)
Μουσικές περιπλανήσεις και Θέματα Έν λευκώ…
[Grouppo YakiMusic ArtHunter Radio Site+Block.gr-hellas]
by Yakim Gazaris
Δείτε την πρώτη Prêt-à-Porter συλλογή της Σίλιας Κριθαριώτη για την Άνοιξη- Καλοκαίρι 2023
Η ζήτηση για τα red carpet looks ήταν ολοένα και μεγαλύτερη κι έτσι δημιουργήθηκε η σειρά Celia Kritharioti Limited Edition. H νέα σειρά παρουσιάστηκε σε επίδειξη που έγινε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στο La Maison Baccarat, στην καρδιά του Παρισιού, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας Prêt-à-Porter, για την προσεχή Άνοιξη- Καλοκαίρι 2023.
Ένα από τα μοντέλα που εντυπωσίασαν ήταν και η Τζεφ Μοντάνα, το μοντέλο διεθνούς φήμης με ελληνική καταγωγή.
Γιατί δεν βρίσκουμε εύκολα τυρί στην κινέζικη κουζίνα;
Σε όλες τις κουζίνες το τυρί έχει πάντα τη θέση του –εκτός από την κινέζικη. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Αν βιαστήκατε να απαντήσετε και το μυαλό σας πηγαίνει στα wonton τυριού, θα σας το χαλάσουμε: παρ’ όλο που είναι εξαιρετικά εύγεστα, απέχουν τόσο από την παραδοσιακή κινέζικη κουζίνα, όσο και ο μουσακάς.
Στην κινέζικη κουλτούρα, η κατανάλωση τυριού ήταν ιστορικά περιορισμένη σε νομαδικές φυλές που ζούσαν στο περιθώριο της κοινωνίας
Πού χρόνος για γαλακτοκομικά;
O Wilson Tag, ιδιοκτήτης κινέζικου εστιατορίου στη Νέα Υόρκη, εξηγεί ότι ο κύριος λόγος για την έλλειψη τυριού από την κινέζικη κουζίνα είναι ότι οι αγελάδες χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά ως εργαλεία στη δουλειά και έτσι δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα ζώα της καλλιέργειας, για να φτιάξουν και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ο πιο σημαντικός λόγος, όμως, είναι πιθανότατα ότι οι περισσότεροι κάτοικοι αυτών των χωρών παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη, ίσως γιατί δεν καταναλώνουν τόσο τυρί και γαλακτοκομικά όσο οι Δυτικοί, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.
Γιατί οι Δυτικοί αντέχουν το τυρί;
Οι άνθρωποι είναι «σχεδιασμένοι» να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Ο μοναδικός λόγος που αυτό δεν συμβαίνει τόσο συχνά στους Δυτικούς είναι ότι έχουν απολέσει αυτή τη δυσανεξία, λόγω αιώνων κατανάλωσης τυριού, το οποίο τελικά έκανε τον οργανισμό τους να προσαρμοστεί σε αυτό.
Στην ανάγκη για πρωτεΐνη εκτός του κρέατος, οι Δυτικοί απάντησαν με τα γαλακτοκομικά, ενώ οι Ασιάτες με σόγια, γι’ αυτό και η ασιατική κουζίνα διακρίνεται από πολλή σόγια, ενώ η δυτική από πολύ τυρί.
Στην ανάγκη για πρωτεΐνη εκτός του κρέατος, οι Δυτικοί απάντησαν με τα γαλακτοκομικά, ενώ οι Ασιάτες με τη σόγια
Το μέλλον του τυριού στην Ανατολή
Μπορεί το τυρί να μην ανήκει στις παραδόσεις της Ανατολικής Ασίας, όμως, πλέον ενσωματώνουν κι εκεί τις δυτικές επιρροές στην κουλτούρα τους και η γαστρονομία δεν γινόταν να εξαιρεθεί. Με αυτό τον τρόπο, το τυρί σιγά-σιγά «τρυπώνει» σε διάφορα πιάτα, αν και παραμένει μια ξενόφερτη συνήθεια, όχι πολύ συνηθισμένη στο ντόπιο γούστο. Κάτι που επίσης διαφέρει είναι η γεύση του τυριού που προτιμούν, η οποία διαφέρει αρκετά από τη δική μας, αφού οι ανατολίτες το προτιμούν αρκετά πιο έντονο.
Η σόγια, πάντως, φαίνεται να κάνει καλή δουλειά τόσα χρόνια αναπληρώνοντας το «κενό» και η αλήθεια είναι ότι θα την προτιμήσουμε όταν επιλέγουμε κουζίνες από αυτή την πλευρά του κόσμου -αρκεί να μην είναι μεταλλαγμένη.
Πώς πρέπει να σερβίρονται τα τυριά σε ένα γεύμα;
Την απάντηση δίνει ο Στέφανος Κόγιας DipWSET, από το krasiagr.com.
Στο κάθε δείπνο που οργανώνουμε, το πλατώ των τυριών είναι μια εύκολη προσθήκη όταν θέλουμε ένα γεύμα να έχει αρκετά μεγαλύτερη διάρκεια. Για πολλούς η απορία είναι η χρονική στιγμή που πρέπει να σερβίρεται και ως τι; Ως ορεκτικό ή ως επιδόρπιο;
Επειδή γενικώς τα τυριά είναι πλούσια σε θερμίδες και τα περισσότερα έντονα σε γεύση, εάν τα σερβίρουμε ως ορεκτικό μπορεί να καταστρέψουν την όρεξη. Παραδοσιακά λοιπόν, οι Γάλλοι σερβίρουν το πλατώ των τυριών αμέσως μετά το κυρίως πιάτο και πριν το επιδόρπιο, εάν προβλέπεται να σερβιριστεί, ενώ οι Βρετανοί το σερβίρουν μετά το επιδόρπιο.
Εδώ στην Ελλάδα, δεν έχουμε καμία εθιμοτυπία για το σερβίρισμα των τυριών, αν και το πιο σύνηθες είναι το σερβίρισμα της φέτας ταυτόχρονα με το πρώτο πιάτο, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται στο τραπέζι και να συνοδεύει τα εδέσματα μέχρις ότου σερβιριστεί το επιδόρπιο.
Αυτό που πρέπει όμως να γνωρίζουμε, είναι ότι τα τυριά είναι αλκαλικά, καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα ασβεστίου, δηλαδή έχουν pH αρκετά υψηλότερο του 7 και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εξουδετερώνουν τα οξέα που αφήνουν τα τρόφιμα που έχουμε καταναλώσει. Τα αναψυκτικά και τα γλυκίσματα είναι επίσης ιδιαίτερα όξινα, επομένως η κατανάλωση του τυριού μετά από αυτά είναι εξισορροπιστική. Το τυρί επίσης έχει το πλεονέκτημα να καταπολεμά τη διάβρωση των δοντιών από τα οξέα των τροφών.
Και αφού οι Γάλλοι έχουν μακρά παράδοση στη παρασκευή, αλλά και στην κατανάλωση του τυριού, κάποιες από τις συνήθειες τους έχουν αρκετό ενδιαφέρον. Όπως το να μην το σερβίρουν με ψωμί, επειδή θεωρούν ότι πρέπει να απολαμβάνεται μόνο του, σε όλο του το μεγαλείο
Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022
Popular Posts
-
Καλωσορίσατε στο B logs της O μάδας και της Σ ελίδας by Yaki Μ usicart Hunter Radio Έν λευκώ…!!! Ένα ταξίδι με γνώμονα την απόλαυ...
-
Ο Quentin Tarantino δέχτηκε σχόλια για το φετίχ του με τις γυναικείες πατούσες που εμφανίζονται σε όλες του τις ταινίες. Ο διάσημος κινηματο...