menu

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

Νέες Αναγνώσεις του Ευριπίδη συμβαίνουν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης


Πώς μπορεί το παρόν να φωτίσει το αρχαίο παρελθόν και τη σύγχρονη απόδοση του Αρχαίου Δράματος, σε διαφορετικές μορφές Τέχνης;

Το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη & το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με εφαλτήριο το αξεπέραστο έργο του Ευριπίδη παρουσιάζουν μία σειρά από δράσεις.

Ο Ευριπίδης, θεωρείται, διεθνώς, ο πατέρας του σύγχρονου θεάτρου, το οποίο επικεντρώνει στα πρόσωπα και τα συναισθήματα. Οι νέες ιδέες και οι καινούριες προκλήσεις, συνυπάρχουν στα έργα του Ευριπίδη, αντικατοπτρίζοντας την αμφισβήτηση. Ανάγκη του σύγχρονου κόσμου είναι η προσπάθεια ανάδειξης αυτού του ρόλου, μέσα στη γενική αμφισβήτηση της κλασικής κληρονομιάς.

Το ανθρωποκεντρικό έργο του Ευριπίδη βρίσκεται σε μεγαλύτερη συνάφεια με τις αναζητήσεις του καθημερινού βίου των σύγχρονων ανθρώπων και επομένως προσφέρεται ως υπόδειγμα, πηγή έμπνευσης και σημείο αναφοράς στους σύγχρονους δημιουργούς, αλλά και στο κοινό.

Δράσεις

Παρασκευή 1 - Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ώρες 18.00- 22.00: Έκθεση Μιχάλη Κακογιάννη (φωτογραφίες από τα γυρίσματα τριλογίας),Φ1 & Φ2 (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης) Είσοδος Ελεύθερη 

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στις 21.00 : "Τρωάδες" της Violet Louise Αίθουσα: Θέατρο (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης)  

Παρασκευή 15-Σάββατο 16-Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις 20.00 : Προβολές Τριλογίας Μιχάλη Κακογιάννη (Ηλέκτρα-Τρωάδες-Ιφιγένεια), Αίθουσα: Κινηματογράφος (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης) Είσοδος Ελεύθερη (κρατήσεις www.mcf.gr)

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις 21.00: "Μελιτώ" του Χριστόφορου Χριστοφή, Αίθουσα: Θέατρο (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης)

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις 19.00: Διαδραστική performance από τον δρ. Κωνσταντίνο Μπούρα, βασισμένη στο βιβλίο του " Ο θάνατος του Ευριπίδη" (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης) Είσοδος Ελεύθερη

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στις 19.00: "Ευριπίδης Μαινόμενος" θεατρικό αναλόγιο του Νίκου Χατζηπαπά, Αίθουσα: Κινηματογράφος (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης) Είσοδος Ελεύθερη (κρατήσεις www.mcf.gr)

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 10.00 – 15.30: Διεθνές Συμπόσιο με τον Γιώργο Ροδοσθένους, Καθηγητή Σκηνοθεσίας στην Σχολή παραστατικών Τεχνών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου του Leeds & κορυφαίους στο είδος τους ομιλητές από όλο τον κόσμο. (Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκης)

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στις 18.00 "Ίων" Προσαρμογή της τραγωδίας του Ευριπίδη σε Θεατρικό Αναλόγιο από τον καθηγητή Γιώργο Ροδοσθένους. (Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκης)

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στις 21.00 Οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη με τη νέα μετάφραση και παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη.


Η εκδίκηση της Μελιτώς

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις 21.00 – Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ο λογοτέχνης και σκηνοθέτης Χριστόφορος Χριστοφής, ο οποίος τιμήθηκε φέτος από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής με το βραβείο Κάρολος Κουν 2020-2021 για το "Το κάλεσμα του Προμηθέα" αλλά και για το σύνολο των έργων του, επανέρχεται και παρουσιάζει για το καλοκαίρι του 2023 μια σύγχρονη τραγωδία με τίτλο "Η εκδίκηση της Μελιτώς", σε κείμενα και σκηνοθεσία του ιδίου.

«Μήτε μέλι μήτε μέλισσα σε εμένα» τραγουδάει η Σαπφώ και η Μελιτώ του Χριστόφορου Χριστοφή έρχεται από τα βάθη της Ιστορίας για να μας θυμίσει οικεία κακά και να αναμοχλεύσει τα βάθη του αστικού δράματος.

Εκεί που ο Στρίντμπεργκ συναντιέται με έναν άλλο «γιο της δούλας», τον Ευριπίδη.

Η τραγωδία είναι σύφυτη με την ανθρώπινη κατάσταση και ο «τραγικότερος των τραγικών» είναι κατ’ εξοχήν τραγικός ήρωας, όχι μόνον εξ αιτίας του μαρτυρικού θανάτου του (πέθανε, καθώς λένε, κατασπαραγμένος από τα σκυλιά), αλλά χάρη στην εξορία του, αμέσως μετά την παράσταση των «Τρωάδων» στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου, εκεί που ο μεγάλος διανοητής ετόλμησε να μαλώσει τους Αχαιούς για τις πολεμικές ακρότητες στην Τροία και να ανασκαλέψει τον εφησυχασμένο βούρκο των συνένοχων συνειδήσεων.

Ο Ευριπίδης είναι σύγχρονός μας, όχι για τί γράφουμε όλοι σήμερα για αυτόν, αλλά γιατί γράφουμε σχεδόν εξ ονόματός του.

Ο Χριστόφορος Χριστοφής γράφει αυτό το δράμα με πλήρη επίγνωση των ορίων του φαντασιακού, όμως τα υπερβαίνει, γιατί είναι κι αυτός ένας χαμηλόφωνος ήρωας του καιρού μας, ένας μαχητής της αλήθειας, ένας Πνευματικός Άνθρωπος ισοϋψής της αποστολής του.

Τεχνίτης της γραφής και της σκηνής, αριστοτέχνης της εικόνας αφουγκράζεται τους ήχους διαστάσεων άλλων, παραλλήλων συμπάντων και κόσμων που δεν έχουν κτιστεί ακόμη.

Γιατί είναι κυρίως Ποιητής, ο Χριστόφορος Χριστοφής, υψιπετής, ακροβατεί ανάμεσα στην καθαρή τραγωδία και στην ηθογραφική τραγικωμωδία σε αυτό του το δράμα, συναγωνιζόμενος τους μεγάλους θεατρικούς συγγραφείς παγκοσμίως.

Είμαστε τυχεροί που γράφει στα ελληνικά, ενώ υπερτοπικός και υπερχρονικός, πολίτης ενός Παραδείσου που τον θυμόμαστε βαθιά στα κύτταρά μας. Αυτό το «ωκεάνιο συναίσθημα» μας μεταλαμπαδεύει.


Info

Γεν. είσοδος: 10€

Προπώληση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts