menu

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Οι 50 καλύτερες παρεμβολές τραγουδιών του 21ου αιώνα: Επιλογές προσωπικού


Οι 50 καλύτερες παρεμβολές που βρέθηκαν σε τραγούδια αυτού του αιώνα.

Rakim, Amy Winehouse, *NSYNC, Ariana Grande, Tammi Terrell και Marvin Gaye και Aaliyah Illustration του Mark Harris

Raymond Boyd/Getty Images, 2008 Ramey Photo /xposure.com, Bob Berg/Getty Images, Gregorio T. Binuya/Everett Collection, GAB Archive/Redferns, Robert Hepler

Είναι ένα από τα πιο ευχάριστα παιχνίδια της ποπ μουσικής και ένα από τα υψηλότερα πονταρίσματα: Με ποιο παλιό τραγούδι ακούγεται αυτό το νέο τραγούδι; Τις περισσότερες φορές, τέτοιες συζητήσεις πυροδοτούνται από παρεμβολές - τμήματα νέων τραγουδιών που δανείζονται μελωδικά και μερικές φορές λυρικά στοιχεία από παλαιότερα τραγούδια, χωρίς να δειγματίζονται οι αρχικές ηχογραφήσεις τους.

Η συζήτηση τέτοιων παρεμβολών - και αυτό που επίσημα μετράει ως μία - ήταν πανταχού παρούσα στην πρόσφατη ποπ μουσική, ένα κύριο θέμα συζήτησης γύρω από πρόσφατους καλλιτέχνες όπως ο Lil Nas X και η Olivia Rodrigo . Όταν ένα νέο τραγούδι επιστρέφει σε ένα παλαιότερο χωρίς να κάνει απευθείας δειγματοληψία από αυτό, μπορεί να διατρέχει τον κίνδυνο να πυροδοτήσει μια πυριτιδαποθήκη μεταξύ ομάδων θαυμαστών και δικηγόρων, οδηγώντας σε διαφωνίες για το ποιος αξίζει τι από άποψη πιστώσεων, τόσο στην καλλιτεχνική και νομικές αισθήσεις.

Αλλά οι πιθανές ανταμοιβές είναι επίσης υψηλές. Μια ανεπαίσθητη (ή όχι και τόσο λεπτή) αναβάθμιση από μια γνώριμη επιτυχία μπορεί να είναι μια εύκολη συντόμευση για να κάνετε ένα νέο σινγκλ να νιώθει σαν να είναι ήδη απίστευτο την πρώτη φορά που το ακούτε. Μπορεί επίσης να είναι ένας εμπνευσμένος τρόπος για να γειωθεί η νέα είσοδος στην ιστορία της ποπ — και ίσως ακόμη και να προσθέσει επιπλέον νέα επίπεδα πολυπλοκότητας σε αυτήν, επεκτείνοντας το νόημα του νεότερου τραγουδιού αναδιπλώνοντας όλα τα συναισθήματα και τις συσχετίσεις μας με το παλαιότερο τραγούδι σε αυτό. Ή, μπορεί απλώς να είναι ένας έξυπνος τρόπος για να ενσωματώσετε μια δοκιμασμένη μελωδία ή στίχο σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο, που εμφανίζεται με έναν τρόπο που δεν περιμέναμε ποτέ και ίσως να λειτουργεί καλύτερα από ό,τι περιμέναμε ποτέ.

Αυτή την εβδομάδα, γιορτάζουμε την τέχνη της παρεμβολής στην πιο επιτυχημένη της, παραθέτοντας τις 50 επιλογές μας για τα καλύτερα παραδείγματα της φόρμας αυτού του αιώνα — τα τραγούδια που διέσχισαν είδη και γενιές για να αναβιώσουν παλιά κλασικά και να δημιουργήσουν νέα. Μερικά από αυτά είναι απίστευτα προφανή, και μερικά από αυτά ίσως να μην τα είχατε εντοπίσει μέχρι αυτή τη λίστα. Όλα λειτουργούν ως νέοι κρίκοι που ενισχύουν τις αλυσίδες που συνδέουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ποπ. Αντί να τα ταξινομήσουμε, τα οργανώνουμε ανά τύπο, για να επισημάνουμε τις πολλές διαφορετικές μορφές που μπορεί να πάρει μια παρεμβολή, ενώ παράλληλα εμπλουτίζουμε και τα δύο τραγούδια στη διαδικασία. (Προσπαθήσαμε να μην συμπεριλάβουμε ανελκυστήρες που παρουσίαζαν επίσης άμεσο δείγμα της αρχικής τους πηγής, για παράδειγμα, ζητούμε συγγνώμη για το "Way 2 Sexy" του Drake ή το "Body Party" της Ciara.)

Ρίξτε μια ματιά στη λίστα μας παρακάτω, χωρισμένη σε αυτές τις ενότητες, και καλή τύχη να ταξινομήσετε όλα τα αξέχαστα τραγούδια που θα μπερδέψετε στο κεφάλι σας μετά.

ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΑ '90;

Παρεμβάσεις που κυκλοφορούν έντονα στη νοσταλγία της δεκαετίας του '90, δανειζόμενοι τεράστια και άμεσα αναγνωρίσιμα αγκίστρια της εποχής Κλίντον. 

Jeremih feat. YG, “Don’t Tell 'Em” (2014) int. SNAP!,  "Rhythm Is a Dancer" (1992) 

Get Lifted :  Το Jam Trap-nB που παρήγαγε ο Jeremih's Mustard επιβράδυνε τον ρυθμό του Eurodance smash της δεκαετίας του 1990, αλλά διατήρησε τη μελωδία και τους στίχους στο ρεφρέν "Rhythm is a dancer", ακολουθούμενο από μερικές επαναλήψεις που έκαναν είναι δικό του: «Χρειάζομαι έναν σύντροφο/Κορίτσι, υποθέτω ότι πρέπει να είσαι εσύ». 

Γιατί λειτουργεί :  Η άμεση αναφορά στον δολοφόνο του κλαμπ των αρχών της δεκαετίας του '90 μπορεί να μπερδέψει ορισμένους ακροατές που ήταν πολύ μικροί για να το θυμούνται, αλλά για άλλους μετέτρεψε αυτόματα τη γιορτή του πειρασμού σε επιτυχία στο dancefloor.  

Μεγαλύτερο από το πρωτότυπο; Το τραγούδι του Jeremih έφτασε στο Νο. 6 στο Billboard Hot 100, μια θέση πιο μακριά από το Νο. 5 επίτευγμα του SNAP!, που κέρδισε τον Ιανουάριο του 1993. —  CHRISTINE WERTHMAN

Justin Bieber,  «Love Me» (2010) ενθ. The Cardigans,  «Lovefool» (1996)

Get Lifted:  Όταν ο Biebz ήταν ακόμη στα σπάργανα (ηλικίας 16), κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ του  My World 2.0,  με τη γνωστή επιτυχία "Love Me". Ένα άμεσο ανέβασμα του ρεφρέν από το alt-pop smash των The Cardigans στα μέσα της δεκαετίας του '90 «Lovefool» (1996), ο Bieber τραγουδά το «Love me, love me, say that you love me». Αν και η πρώτη γραμμή του Bieber ήταν αντίγραφο της επιτυχίας των The Cardigans, οι στίχοι που ακολούθησαν διέφεραν λίγο, αν και μόνο κατά μια ή δύο λέξεις.

Γιατί λειτουργεί:  Ποιος καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε σε έναν έφηβο ποπ σταρ μια επιτυχία από το να ξαναφτιάξετε ένα δοκιμασμένο και αληθινό σκουλήκι του αυτιού; Με το αρχικό πιθανότατα άγνωστο στους νεαρούς θαυμαστές του, το "Lovefool" μπόρεσε να επαναχρησιμοποιηθεί για το άλμπουμ του Bieber με τους περισσότερους θαυμαστές να μην είναι σοφότεροι στο κόλπο.

Μεγαλύτερο από το πρωτότυπο;  Ο Bieber πέτυχε ένα εντυπωσιακό νούμερο 37 στο Hot 100 — το οποίο ξεπερνά τεχνικά την επιτυχία των Cardigans, καθώς το πρωτότυπο έχασε το chart λόγω των κανόνων εκείνης της εποχής σχετικά με τα τραγούδια που δεν κυκλοφόρησαν ως φυσικά σινγκλ που δεν ήταν επιλέξιμα. (Το "Lovefool" έφτασε στο Νο. 2 στη  λίστα τραγουδιών του ραδιοφώνου του Billboard , ωστόσο.) —  KRISTIN ROBINSON

Lil Uzi Vert, «That Way» (2020) int. Backstreet Boys, «I Want It That Way» (1999) 

Get Lifted : Για το δεύτερο σινγκλ του από  το Eternal Atake ,  ο Lil  Uzi  Vert  δανείστηκε τους στίχους και τη φωνητική μελωδία από το ρεφρέν του πρώτου  σινγκλ Millennium  των Backstreet Boys , σύροντας την κρυστάλλινη ποπ γραμμή σε ένα φουτουριστικό βασίλειο ραπ. 

Γιατί δουλεύει : Ενώ οι στίχοι του αρχικού τραγουδιού  προκάλεσαν περιβόητα κάποιο κεφάλι , το νόημα του "I want it way" έγινε τελικά ξεκάθαρο στα  χέρια του Uzi , καθώς ακολούθησε το ρεφρέν με τα θέλω και τα μη του, συμπεριλαμβανομένων εισόδημα (θέλω) και θλίψη (μη-θέλω).

Μεγαλύτερο από το πρωτότυπο;  Ενώ και οι δύο πίστες ήταν φωτιά, καμία δεν έφτασε στο Νο. 1 επιθυμία, με  τον Uzi  να κορυφώνεται στο Νο. 20 και τον BSB να σταματά στο Νο. 6 στο Hot 100. —  CW

Machine Gun Kelly & Camila Cabello, "Bad Things" (2016) int. Fastball, "Out of My Head" (1999)

Get Lifted : Πέντε χρόνια προτού επανεκκινήσει ως pop punker, ο ράπερ MGK απίθανα Frankenstein είχε το soft-rock ρεφρέν και τη στοιχειωμένη, γκόσπελ μελωδία πιάνου από τις κορυφαίες 40 επιτυχίες των Austin pop-rockers το 1999 στο ρεφρέν της ακμής του που τραγουδούσε ο Cabello. 2016 αφιέρωμα στην αγάπη του κακού παιδιού.

Γιατί  λειτουργεί : Οι ιστορίες του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας είναι αιώνιες και ο ψίθυρος του Καμπέλο έρχεται, «Είμαι έξω από το μυαλό μου/ Είμαι έξω από το μυαλό μου/ Αν ήξερες μόνο τα άσχημα πράγματα που μου αρέσουν/ Μην νομίζεις ότι μπορώ να  το  εξηγήσω / Τι να πω, είναι περίπλοκο;», είναι η κολλώδης ποπ ζάχαρη που εξισορροπεί τέλεια τους παραβατικούς, αλμυρούς στίχους του MGK. Επιπλέον, αν είστε λάτρης του alt-rock μιας συγκεκριμένης ηλικίας, σίγουρα πατήσατε το pause και είπατε, "εε… περίμενε ένα λεπτό, το ξέρω αυτό το τραγούδι..."

Μεγαλύτερο από το πρωτότυπο;  Ναι: Το τρίτο σινγκλ από το δεύτερο στούντιο άλμπουμ του Fastball, "Out of My Head" έφτασε στο Νο. 20 στο Billboard Hot 100, ενώ ο MGK και η Camila ανέβηκαν στο κύμα μέχρι το Νο. 4 στον πίνακα. —  ΓΚΙΛ ΚΑΟΥΦΜΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γι' αυτούς που δεν δίνουν σημασία στον χρόνο

                               Γι' αυτούς που δεν δίνουν σημασία στον χρόνο

Popular Posts