menu

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Pico de Gallo: Η Μεξικάνικη salsa που μοσχοβολά Καλοκαίρι

Μας έρχεται από μακρινό Μεξικό και είναι σίγουρα μια καλοκαιρινή πρόταση φρεσκάδας που μπορεί να ταιριάξει παντού.

Μπορεί να το έχετε ακούσει και ως salsa fresca ή salsa cruda, δηλαδή σάλτσα φρέσκια ή ωμή σάλτσα, που σίγουρα θα έχετε απολαύσει σε ένα μεξικάνικο δείπνο και θα έχετε αναρωτηθεί για τη φρεσκάδα αυτού που τρώτε. Όπως και να το πούμε, το pico de gallo είναι σίγουρα μια από τις πιο δημοφιλείς σάλτσες/σαλάτες της μεξικάνικης κουζίνας, όχι με τη ρευστότητα που γνωρίζουμε για τις σάλτσες γενικότερα, αλλά με έντονη υφή λαχανικών, σαν ψιλοκομμένη σαλάτα, που αποτελεί βασικό συστατικό σε πιάτα όπως τάκος και φαχίτας.

Παραδοσιακά, φτιάχνεται με ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριές serrano ή jalapeños ή habaneros, αλάτι, χυμό lime και κόλιαντρο και μάλιστα επειδή τα βασικά του χρώματα είναι κόκκινο από την ντομάτα, λευκό από το κρεμμύδι και πράσινο από την πιπεριά και τον κόλιαντρο, ονομάζεται συχνά και salsa bandera (σάλτσα-σημαία).

Σε πολλές περιοχές του Μεξικού, ωστόσο, η pico de gallo μπορεί να αναφέρεται και σε οποιoδήποτε είδος σαλάτας (ακόμη και φρουτοσαλάτας) ή γέμιση με ντομάτα, ντοματίνια, αβοκάντο, πορτοκάλι, jicama (μεξικάνικο λαχανικό ρίζας), αγγούρι, παπάγια και τσίλι. Τα υλικά ανακατεύονται με χυμό lime και προαιρετικά με καυτερή σάλτσα.


Στην Αθήνα θα βρείτε πολλές επιλογές για να το δοκιμάσετε, όπως τα burittos με pico de gallo στο Agavita (λεωφ. Δεκελείας 86, Ν. Φιλαδέλφεια), αντίστοιχα tacos στο Mamacita (Απόλλωνος 9Β, Πλάκα), fajitas και σαλάτα με pico de gallo στα Amigos (Κύπρου 65, Γλυφάδα και Μ. Αλεξάνδρου 70, Νέα Σμύρνη) και σούπες με pico de gallo στο Etnico (Κολοκοτρώνη 22, Αθήνα).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα 4 SuperModels που καθόρισαν τα '90s

Τα 4 supermodels που καθόρισαν τα '90s σε μια κοινή εμφάνιση Όλες υπέροχες, σαν να μην πέρασε μια μέρα Τα θρυλικά supermodels που καθόρι...

Popular Posts