menu

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Οδοιπορικό στην Κω, το νησί των δαντελωτών ακτών στην καρδιά του ελληνικού αρχιπελάγους


Δυστυχώς αυτές τις ημέρες παλεύει με τις φωτιές, αυτό όμως δεν αναιρεί την ομορφιά της, τα υπέροχα μνημεία κάθε εποχής και το γεγονός ότι αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών, ιδεών και ανθρώπων, αποτελώντας έναν ξεχωριστό προορισμό ιδανικό για κάθε επισκέπτη.

Τοποθετημένη απέναντι ακριβώς από τα μικρασιατικά παράλια, η Κως συνδυάζει με επιτυχία την παράδοση με τις σύγχρονες υποδομές, προσφέροντας δεκάδες εύκολα προσβάσιμες παραλίες, αμέτρητα ιστορικά μνημεία, πλούσια βλάστηση και παραδεισένια γαλαζοπράσινα νερά που προσελκύουν περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως.

Ξεχωρίζει ως ο κορυφαίος καλοκαιρινός προορισμός των Δωδεκανήσων, μια πραγματική μεσογειακή όαση, τόσο για τους λάτρεις της ιστορίας όσο και για τους λάτρεις της περιπέτειας. Η εκτεταμένη βλάστηση, το ήπιο κλίμα, τα γαλάζια νερά του Αιγαίου και οι ατελείωτες ακτές της συνθέτουν ένα τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς, ιδανικό για καλοκαιρινές διακοπές. Διάσημη για τις φαρδιές χρυσαφένιες ακτές της και το μεσογειακό της κλίμα, η Κως είναι ευλογημένη με ζεστά, ηλιόλουστα καλοκαίρια και ήπιους, βροχερούς, χειμώνες. Εδώ, οι μέρες περνούν χαλαρώνοντας στις μεγάλες αμμουδιές, κάνοντας ηλιοθεραπεία κάτω από τον απαλό ελληνικό ήλιο και κολυμπώντας στα καθαρά νερά του Αιγαίου. Ποικίλα ιστορικά μνημεία μαρτυρούν ένα σταυροδρόμι από πολιτισμούς που κάποτε άνθισαν στο νησί. Βυζαντινές εκκλησίες, οθωμανικά τεμένη, χαρακτηριστική ρωμαϊκή  αρχιτεκτονική, εξωτικοί φοίνικες και επιβλητικά μεσαιωνικά κάστρα, αποτελούν ένα εξαιρετικό μείγμα πολιτιστικών τοπίων και φυσικής ομορφιάς. Ωστόσο, αυτό που χάρισε στην Κω τη κορυφαία θέση της ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς παγκοσμίως, είναι οι άνθρωποι της. Η γνήσια ελληνική φιλοξενία είναι μοναδική στην Κω, με τους ντόπιους συνεχώς να προσπαθούν να γεμίσουν το ταξίδι σας με τοπικές γεύσεις, έθιμα ή παραδόσεις. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εκατοντάδες επισκέπτες την επιλέγουν επανειλημμένα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές εδώ και δεκαετίες.

Ζιά: Το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα

Το απόγευμα η αποστολή των Ελλήνων που βρέθηκε στο νησί έπειτα από πρόσκληση του Δήμου Κω, της CK Strategies αλλά και της Skyexpress, επισκέφτηκε το παραδοσιακό χωριό Ζιά και περπάτησε στα γραφικά σοκάκια, στους δρόμους τους δενδροφυτεμένους με φοίνικες και τις πλατείες, πριν το ηλιοβασίλεμα. Εκεί που οι επισκέπτες ανακαλύπτουν το παρελθόν της τοποθεσίας και τις ομορφιές μια άλλης περιοχής. Θεωρείται περιοχή περίφημη για το ηλιοβασίλεμα της, με εξαιρετική θέα, που ο επισκέπτης μπορεί να ατενίσει την Ψέριμο, την Κάλυμνο και τα παράλια της Τουρκίας. Η Ζιά την καλοκαιρινή περίοδο σφύζει από ζωή. Ενώ οι ταβέρνες της περιοχές προσφέρουν τοπικές λιχουδιές. Ανάμεσα σ’ αυτές και το εστιατόριο Olympia στη Ζιά, από τα κορυφαία της περιοχής.

Ψέριμος

Ψέριμος: Το ανέγγιχτο νησί στην άκρη της Ελλάδας

Την τρίτη ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Μαρίνα της Κώ. Πρόκειται για σύγχρονη μαρίνα υψηλών προδιαγραφών που φιλοξενεί σκάφη από 7 έως 50 μέτρα και βρίσκεται μόλις ένα μίλι νοτιοδυτικά του ιστορικού λιμένα της πόλης, ενώ διαθέτει 8 προβλήτες με συνολικά 250 θέσεις ελλιμενισμού και 150 θέσεις χερσαίας απόθεσης. Η μαρίνα λειτουργεί πλήρως από το καλοκαίρι του 2001, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και απαιτήσεων σε όλους τους τομείς αρμοδιοτήτων της, όπως στον ελλιμενισμό, στην διαχείριση παραμονή του σκάφους κατά τους χειμερινούς μήνες, στην ανέλκυση και καθέλκυση των σκαφών και στην τεχνική τους υποστήριξη. Η αποστολή γύρω στις 10:30 το πρωί επιβιβάστηκε με σκάφος από την Μαρίνα για μια εκδρομή σε παραλία στην Ψέριμο. Το μικρό αυτό νησάκι,  γνωστό και ως Κάπαρη, έχει πολλούς χαμηλούς λόφους και μικρές κοιλάδες με άφθονα ελαιόδεντρα, ενώ η κύρια ασχολία των κατοίκων της Ψερίμου είναι η αλιεία και η κτηνοτροφία.  

Στον «Κωακό Ελαιώνα»

Η πρώτη περιήγηση της αποστολής έγινε στο ελαιοτριβείο των αδελφών Παπαδημητρίου με την επωνυμία «Κωακός Ελαιώνας» στον οποίο έγινε η παρουσίαση του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.  Όπως αναφέρθηκε στην αποστολή από τα αδέρφια Παπαδημητρίου στόχος τους είναι να διατηρήσουν, αλλά και να διαδώσουν, την παράδοση και την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων φέρνοντας τα στο τραπέζι κάθε ελληνικού σπιτιού. Όλα τα προϊόντα παρασκευάζονται και μεταποιούνται με παραδοσιακές μεθόδους και συνταγές με αγνά τοπικά υλικά από οικογενειακές βιοτεχνίες. Επισημάνθηκε ακόμη από τους ιδιοκτήτες του «Κωακού Ελαιώνα» πως τα προϊόντα που παράγουν απευθύνονται τόσο σε νοικοκυριά, όσο και σε επαγγελματίες για την δημιουργία γευστικών πιάτων με αγνά ελληνικά υλικά. 

Βιολογικό κτήμα Αλόης «Pandrosia»

Ακολούθησε η επίσκεψη στο βιολογικό κτήμα Αλόης «Pandrosia» της κας Κρυσταλλένιας Δρόσου στο Πυλί, για μια ολοκληρωμένη πρόταση ευζωίας που ξεκινά από την Κώ για υγεία και ομορφιά. Υπέροχα προϊόντα με βιολογική αλόη αλλά και με ρόδι, είδη περιποίησης περιζήτητα. Μάσκες προσώπου για ό,τι χρειάζεται η αφυδατωμένη επιδερμίδα, με βιολογική αλόη βέρα, εκχύλισμα καλέντουλας και υαλουρονικό οξύ. 

Κτήμα «Ακράνι»

Στο Οινοποιείο της κας Μαίρης Τριανταφυλλοπούλου και στο κτήμα «Ακράνι» σας περιμένουν κρασιά άμεσα, φιλικά, πληθωρικά ακριβώς όπως εννοεί τη φιλοξενία η οικογένεια του Κτήματος. Το Οινοποιείο βρίσκεται σε έναν υπέροχο χώρο που ταξιδεύει στην ιστορία του κρασιού και σε κάνει να νιώσεις όλη τη διαδρομή από τον καρπό μέχρι την στιγμή που πίνεις το κρασί στο ποτήρι. H ιδιοκτήτρια του κτήματος Ακράνη και πρόεδρος του Οινοτουρισμού Ελλάδος Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου ανέφερε πως ο Οινικός Τουρισµός περιλαμβάνει επίσκεψη σε αµπελώνες και σε οινοποιεία, τη δοκιμή διαφόρων κρασιών και την γνωριμία με τους ανθρώπους πίσω από αυτά. Παράλληλα μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι επισκέπτες μαθαίνουν για τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας, συμπλήρωσε. Επεσήμανε επίσης πως και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας προσφέρει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις περιοχές που παράγουν οίνο, σημειώνοντας πως και τα οφέλη είναι αισθητά σε όλη την περιοχή. Η κ. Τριανταφυλλοπούλου τόνισε πως η Κως καταγράφει σημαντική επισκεψιμότητα στα επισκέψιμα οινοποιεία της και οι επισκέπτες του νησιού γίνονται εν δυνάμει πρεσβευτές του κρασιού και της Κω. Ενδεικτικά σημείωσε πως το αμπέλι και το κρασί είναι ισχυρά εργαλεία και έχει έρθει η ιστορική συγκυρία για να τα αξιοιποιηθούν κατάλληλα. Είπε, τέλος, πως με την βοήθεια της ΤΑ 1ου και 2ου βαθμού υπάρχει ελπίδα ότι στο άμεσο μέλλον το νησί θα κατακτήσει περίοπτη θέση στον οινοτουριστικό χάρτη της χώρα και όχι μόνο.

Οι γεύσεις και οι δραστηριότητες του νησιού

Όσον αφορά την γαστρονομία της Κω, οι επιλογές είναι πολλές. Το περίφημο «κρασοτύρι» και το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού ντοματάκι, τα εύγευστα τοπικά κρασιά, το θρεπτικό μέλι, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και πολλά άλλα. Το νησί προσφέρει ποδηλασία, ιππασία, ορεινή ποδηλασία, πεζοπορία, ημερήσιες εκδρομές, δεκάδες θαλάσσια σπορ, ιστιοσανίδα, kitesurfing, καταδύσεις και πολλές ακόμη επιλογές για τους πιο δραστήριους. Η φωτογράφιση εξωτικών ροζ φλαμίνγκο στον υδροβιότοπο στο Ψαλίδι ή στις αλυκές στο Τιγκάκι, μια βόλτα ανάμεσα στα παγώνια στο δάσος της Πλάκας ή η πεζοπορία στην κορυφή του όρους Δικαίος, είναι ακόμη ένας τρόπος για να έρθει ο επισκέπτης σε επαφή με τη φύση. Παραδοσιακά εδέσματα του νησιού μπορείτε να δοκιμάσετε στο εστιατόριο «H20» στη πόλη της Κω, ενώ και στο εστιατόριο του  ξενοδοχείου Ananea Μore Meni στον παραθαλάσσιο οικισμό Tiγκάκι θα έχετε μια πλούσια γαστρονομική εμπειρία. Μην παραλείψετε να περάσετε και από το εστιατόριο Μυλοτόπι στην Κέφαλο, ένα από τα καλύτερα της περιοχής.  


Βιοτεχνία μελιού «Μέλισσα»
Η επιχείρηση ασχολείται με την παραγωγή και το εμπόριο μελισσοκομικών προϊόντων, με εργαστήρι που λειτουργεί εδώ και 9 χρόνια στο νησί, παράγει και συσκευάζει μέλη συνδυάζοντας την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής με την τεχνολογία στον χώρο της τυποποίησης και της εξαγωγής. Το μέλι « Μέλισσα» αποτελεί παραδοσιακή γεύση μέσα από την εμπειρία που άφησαν οι παππούδες των ιδιοκτητών.


Βασιλική Aγίου Στεφάνου
Η γνωριμία με τη Βασιλική Αγίου Στεφάνου που βρίσκεται στην παραλία Άγιος Στέφανος, δίπλα από το ξενοδοχείο ΙΚΟS, άφησε άριστες εντυπώσεις. Οι δυο παλαιοχριστιανικές βασιλικές στην παραλία του Αγίου Στεφάνου στον κόλπο της Κεφάλου βρίσκονται 40 περίπου χιλιόμετρα  νοτιοδυτικά της πόλης της Κω και αποτελούν κτίσματα του 5ου ή του 6ου αιώνα. Ανακαλύφθηκαν το 1932 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Luciano Laurenzi και αποτελούν αξιοθέατο για τον πλούτο, την εξαιρετική θέση, το μέγεθος και τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά τους.  Η αποστολή περιπλανήθηκε στα θεμέλια των κύριων ναών, ανάμεσα στους κίονες και τις καμάρες των αυλών, θαυμάζοντας τα ψηφιδωτά δάπεδα, αλλά και τα τμήματα των βαπτιστηρίων και των βωμών τους. Και η παραλία ωστόσο του Αγίου Στεφάνου συνδυάζει φύση και ιστορία. Μια έκρηξη χρωμάτων, για εκπληκτικές βουτιές σε ένα σκηνικό που μοιάζει με καρτ ποστάλ, εκεί που το γαλάζιο του Αιγαίου συναντά την ιστορία. Αναμφισβήτητα, όπως αναφέρθηκε στην αποστολή, αποτελεί το πιο δημοφιλές και μαγευτικό θαλάσσιο τοπίο του νησιού, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε ερείπια δύο παλαιοχριστιανικών βασιλικών, απέναντι από το γραφικό νησάκι Καστρί με το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Εκτός, λοιπόν, από κρυστάλλινα και συχνά τσουχτερά, ρηχά νερά, αυτή η αμμουδιά προσφέρει ένα μοναδικό σκηνικό στους επισκέπτες της, οι οποίοι μπορούν να κολυμπήσουν δίπλα στα καλοδιατηρημένα ερείπια. Αυτή η καλά οργανωμένη παραλία βρίσκεται στον κόλπο της Κεφάλου, 40χλμ. από την πόλη της Κω, και διαθέτει ξαπλώστρες, ομπρέλες και θαλάσσια σπορ. Περιπλανηθείτε στα αρχαία ερείπια και θα νιώσετε σαν να συμμετέχετε σε κυνήγι θησαυρού. 


Δήμαρχος Κω: «Έχουμε κάνει μεγάλα βήματα στην ανάπτυξη του νησιού μας»
Ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς σε δηλώσεις τους στην πολυάριθμη αποστολή των Ελλήνων δημοσιογράφων ανέφερε πως η Κως, διάσημη ως πατρίδα του Πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη, θεωρείται από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας. Αποτελεί είπε χαρακτηριστικά νησί, στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας, πλούσιο σε φυσικό περιβάλλον, ιστορία και μνημεία, και βρίσκεται σήμερα σε σημείο καμπής. Πρόσθεσε πως οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις δεκαετιών έχουν δημιουργήσει πρωτόγνωρη οικονομική ανάπτυξη. Αντίπαλος παραμένουν, διαχρονικά, οι παθογένειες του Κράτους και η νησιωτικότητα. Ως Δήμος Κω  συνέχισε «έχουμε κάνει μεγάλα βήματα για την ανάπτυξη του νησιού μας», προσθέτοντας πως «μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα, εφόσον η Πολιτεία αλλάξει ρότα και αρχίσει να αντιμετωπίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως αναπτυξιακό θεσμό, που μπορεί να ενεργοποιεί τις τοπικές δυνάμεις και δεν είναι απλά τμήμα της δημόσιας διοίκησης». Ως Δήμος Κω, ακόμα και στις σημερινές συνθήκες, συμβάλλει σε λύσεις προβλημάτων ακόμη και εκεί που δεν θέλει ή δεν μπορεί το Κράτος. Για παράδειγμα είπε, «στον τομέα δημόσιας υγείας, αν και δεν έχουμε αρμοδιότητα, χορηγείται μηνιαίο χρηματικό επίδομα έως 450€, σε έως 12 επικουρικούς ιατρούς ή γιατρούς υπαίθρου, ως κίνητρο για να επιλέξουν το νοσοκομείο του νησιού μας». Παράλληλα είπε ο κ. Νικηταράς, παραχωρήσαν ακίνητο, έκτασης 34.600τ.μ., για την κατασκευή νέου Νοσοκομείου. Όλες οι δράσεις μας συγκλίνουν στην κατεύθυνση με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Επεσήμανε ακόμη πως το νησί τους βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης. Έχουν ολοκληρωθεί βασικές υποδομές αλλά οι εξελίξεις δημιουργούν νέες ανάγκες, συμπλήρωσε.


Ανακοίνωσε παράλληλα πως σχεδιάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που χρειάζονται  για την ανάδειξη του στην παγκόσμια κοινότητα. «Άλλωστε εμείς οι Κώοι αισθανόμαστε ένα μεγάλο βάρος και μία ιστορική υποχρέωση να διαφυλάξουμε και διαδώσουμε τις Ιπποκρατικές αρχές», όπως ανέφερε ο ίδιος. Είπε πως για το πετύχουν αυτό πρέπει να αναδείξουν την Ιπποκρατική ταυτότητα της Κω, να  ενισχύσουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού (θαλάσσιο, ποδηλατικό, γαστρονομικό, υγείας κλπ) που εμπλουτίζουν την τοπική οικονομία και ενεργοποιούν την κοινωνία μας. Εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό του για τα όρια του μαζικού τουρισμού εκτιμώντας πως το μοντέλο που ακολουθήσαν προκαλεί ανισορροπία, δεν διασφαλίζει την βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ παρουσιάζει σημάδια κορεσμού που γίνονται όλο και πιο εμφανή. Ο Δήμαρχος της Κω σημείωσε πως αναζητούν διεξόδους, νέο αναπτυξιακό μοντέλο, εξηγώντας ωστόσο πως δεν  σημαίνει ότι θα σταματήσει ο μαζικός τουρισμός ή ότι θα πάψουν  να τον έχουν ανάγκη. Είναι όμως προτεραιότητα σημείωσε, «ένα νέο πρότυπο, με ισχυρή παραγωγική βάση, που θα άρει τις συνέπειες της μονοκαλλιέργειας και θα συμβάλλει στην βιώσιμη ανάπτυξη». Ο Δήμαρχος της Κω ανέφερε πως οι κάτοικοι του νησιού του είναι τυχεροί, αφού ζουν σε τόπο που συγκεντρώνει μοναδικά φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, ιστορία, μνημεία, παραδόσεις και δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό. Τα ικανά στοιχεία για να ανοίξουμε νέους δρόμους, στη δύσκολη εποχή του παγκόσμιου ανταγωνισμού, κατέληξε.
Πρωτογενής παράγοντας και τουρισμός
Κλειδιά ανάπτυξης αποτελεί ο πρωτογενής παράγοντας και ο τουρισμός στην Κώ. Η Κως εκτός από τους ναυτικούς και τους ψαράδες διαθέτει, αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και τους πολίτες που ασχολούνται με τον τουρισμό άμεσσα ή έμεσσα. Ό,τι παρασκευάζεται στην Κω κρασιά, λικέρ, μέλι και διάφορα άλλα είδη αποτελούν προϊόντα της γης της περιοχής του νησιού. Η Κως αποτελεί απτό παράγοντα της σύνδεσης του τουρισμού και τον Πρωτογενή τομέα.


Αντιδήμαρχος Τουρισμού Κω: «Κοινό μας μονοπάτι η βιώσιμη ανάπτυξη»
Σε χαιρετισμό της η Σέβη Βλάχου Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων Δήμου Κω ανέφερε πως οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Τουρισμού ενώνουν τις δυνάμεις τους και βαδίζουν σ΄ ένα κοινό μονοπάτι με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι «ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής των διακοπών του σύγχρονου ταξιδιώτη οπότε είναι κατανοητό ότι ένας πράσινος προορισμός με υποδομές και δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον κερδίζει πόντους». Πρόσθεσε πως το στοίχημα αυτό δεν κερδίζεται από την μια μέρα στην άλλη. Δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά μαραθώνιος, τονίζοντας πως η Κως αλλάζει μέρα με την μέρα, με την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της, την εφαρμογή της βιώσιμης κινητικότητας, τον έλεγχο της κυκλοφοριακής συμφόρησης, τη δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων και χώρων στάθμευσης, τη λελογισμένη υδροδότηση και ηλεκτροδότηση, τη μακροπρόθεσμη διαχείριση των απορριμμάτων για μείωση και ανακύκλωση. «Θέλουμε και μπορούμε» είπε, «να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να στηρίξουμε την ομαλή λειτουργία της τοπικής κοινωνίας, να αναδείξουμε τα στοιχεία του τοπικού μας πολιτισμού και να υιοθετήσουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού συμβατές με το νησί μας. Οι απαράμιλλες ομορφιές, η μοναδική φιλοξενία και η αυθεντικότητα της τουριστικής εμπειρίας είναι η Κως που έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Τώρα είναι η στιγμή. Εδώ είναι το ταξίδι» κατέληξε η κ. Βλάχου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Genesis - Home By The Sea - (Remix)

                      All a very Merry Christmas! Feliz Navidad !!            Καλά Χριστούγεννα και καλή Χρονιά !!

Popular Posts