menu

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

52 χρόνια χωρίς τον Jim Morrison


Jim Morrison, απλά αξέχαστος και ένας από τους εμβληματικούς ηγέτες μουσικών συγκροτημάτων

Όταν βρέθηκε νεκρός στο Παρίσι, στις 3 Ιουλίου του 1971, ο Jim Morrison, τραγουδιστής του συγκροτήματος The Doors και ένας από τους εμβληματικούς ηγέτες μουσικών συγκροτημάτων σε όλες τις εποχές, επιτυχία στη μουσική γνώριζαν καλλιτέχνες όπως: η Carole King με το περίφημο άλμπουμ Tapestry, ο Elton John με το Your song, που είχε το πρώτο του top 10 στην Αμερική, πρώτη επιτυχία και για τον Rod Stewart με το Maggie may, οι Rolling Stones, που κυκλοφορούν το πρώτο τραγούδι στην προσωπική εταιρεία τους Rolling Stone Records με τίτλο Brown sugar, οι Beatles, που ανακοινώνουν επίσημα τη διάλυσή τους και ο Paul McCartney που κυκλοφορεί το Another day σαν πρώτο του τραγούδι.

Πρώτο τραγούδι, σε ηλικία 13 ετών, και στην προσωπική καριέρα του Michael Jackson, που ηχογραφείται τον μήνα που πεθαίνει ο Morrison, φτιάχνονται τα συγκροτήματα Queen και Roxy Music και ο Marvin Gaye κυκλοφορεί μερικές μέρες πριν από τον θάνατο του Morrison το What's going on.

Η αλήθεια είναι ότι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τότε στον πλανήτη μας, αλλά όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες που αναφέρονται πιο πάνω, παρέμειναν για διάφορους λόγους στη μουσική επικαιρότητα συνεχίζοντας να μας απασχολούν έπειτα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μόνον υποθετικά βέβαια μπορεί να εκτιμήσει κάποιος ποια θα ήταν η απήχηση σήμερα ενός 68χρονου Jim Morrison (γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Φλόριντα, στις 8 Δεκεμβρίου 1943), αλλά η παρουσία του μέχρι την ημέρα του θανάτου και το μέχρι τότε έργο του, εκτός από τραγουδιστής των Doors, ως στιχουργού στα περισσότερα από τα τραγούδια τους, αποτελεί μια καλή ένδειξη το ότι ακόμα θα ήταν μέσα στα πράγματα, όπως άλλωστε συμβαίνει με πολλούς άλλους συνομήλικούς του καλλιτέχνες.

Το 1965 τελειώνοντας τη σχολή κινηματογράφου UNCLE, στο Λος Αντζελες, ο Morrison συναντήθηκε μερικές μέρες αργότερα με τον συμμαθητή του Ray Manzarek στην παραλία Venice και στην ερώτησή του για το τι επρόκειτο να κάνει στη συνέχεια, ο Morrison του διάβασε το ποίημα που αργότερα έγινε το τραγούδι Moonlight Drive και μαζί αποφασίζουν να φτιάξουν το συγκρότημα των Doors, όνομα που πήραν από το μυθιστόρημα του Άγγλου Aldous Huxley, The doors of perception. Ο Huxley, με τη σειρά του, το είχε εμπνευσθεί από μια φράση που έγραψε στο τέλος του 18ου αιώνα ο επίσης βρετανός ποιητής William Blake στο βιβλίο του The marriage of heaven and hell.

Το καλοκαίρι του 1966, οι Doors άνοιγαν τις συναυλίες όσων εμφανίζονταν στο γνωστό κλαμπ του Λος Αντζελες «Whiskey a Go Go» και η εμφάνιση του Van Morrison εκεί με το συγκρότημά του, τους Them, επηρέασε στη συνέχεια αρκετά τον τρόπο ερμηνείας του Jim Morrison. Χαρακτηριστική στιγμή της τελευταίας βραδιάς που εμφανίστηκαν οι Them στο κλαμπ, ήταν η κοινή ερμηνεία των δύο Morrison και των συγκροτημάτων τους στο γνωστό τραγούδι Gloria.

Αρκετά χρόνια αργότερα ο Morrison θα γράψει τα τραγούδια Peace frog και The ghost song, που είναι εμπνευσμένα από το συμβάν.

Η σχεδόν νομαδική ζωή των γονέων του, που μετακόμιζαν συχνά λόγω της ιδιότητας του πατέρα του, που ήταν ναύαρχος, ήταν ένα άλλο στοιχείο που επηρέασε τον χαρακτήρα του και από την εφηβεία τον ώθησε στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, γεγονός που τελικά θα τον οδηγήσει και στον θάνατο από υπερβολική δόση.

Αλλωστε και το βιβλίο του Huxley, από το οποίο πήραν οι Doors το όνομά τους, είχε σχέση με τα ναρκωτικά και την επίπτωσή τους στον άνθρωπο.

Τα περισσότερα από τα τραγούδια των Doors ήταν γραμμένα σε στίχους που βασίζονταν σε ποιήματα του Morrison, που συνήθως είχαν σκοτεινά θέματα, όπως ο θάνατος, η παράνοια, οι φόνοι και άλλα παρεμφερή, που τα συνδύαζε με τα ναρκωτικά, το σεξ και το ροκ εντ ρολ.

Ανάλογες εμπνεύσεις πρέπει να είχε και το άλλο μέλος του συγκροτήματος, ο Robbie Krieger, ο οποίος ήταν αυτός που με τη συμβολή του Morrison έγραψε τους στίχους στα τραγούδια Light my fire, Love me two times και Touch me.

Ο συνήθως αφηγηματικός τρόπος που είχαν τα τραγούδια που έγραφε ο Morrison, με μουσική που κινούνταν γύρω από διάφορα είδη, όπως τα μπλουζ σε συνδυασμό με το ροκ και την ψυχεδελική μουσική, εντυπωσίαζαν τους νέους της εποχής, που από το δεύτερο άλμπουμ τους, Strange days, ανέβασαν τους Doors στην κορυφή των προτιμήσεών τους.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts