menu

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Η Θριαμβευτική Επιστροφή του Βινυλίου


Η θριαμβευτική επιστροφή του βινυλίου – Για πρώτη φορά από το 1987 ξεπερνά σε πωλήσεις τα CD

Η Gen X θυμάται ότι μεγάλωσε σε ένα σπίτι με πικάπ, με τη συλλογή δίσκων των γονιών να περιλαμβάνει από τη ζωντανή ηχογράφηση του κονσέρτου Νο2 του Rachmaninov σε εκτέλεση του «πιανίστα του αιώνα» Sviatoslav Richter, μέχρι την ντίσκο ευδαιμονία των Village People. Η γενιά αυτή ξόδεψε το χαρτζιλίκι της σε υπόγεια δισκάδικα, άκουσε το Strange Days των Doors εκατοντάδες φορές, έμαθε και αγάπησε τη μουσική μέσα από τα «χρατς χρουτς» των 33 στροφών. Υστερα ήρθε το Walkman της Sony, το cd, και μετά το streaming, που άλλαξε τη σχέση μας με τη μουσική: δεν χρειαζόταν να αγοράσεις ένα άλμπουμ για να το ακούσεις. Το βινύλιο παραμερίστηκε – αφορούσε μόνο συλλέκτες και νοσταλγούς.


Tώρα που η μουσική είναι απεριόριστη και άφθονη, ο Βρετανός μουσικός αναλυτής και συγγραφέας Simon Reynolds αναρωτιέται σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό PopMatters: «Μπορεί αυτή η γενιά να επεξεργαστεί όλη αυτή τη μουσική και τη γνώση, να τη χωνέψει ή ακόμα και να τη νιώσει με κάποιον ουσιαστικό τρόπο;». Ο Reynolds αναφέρεται σε μια άλλη εποχή, τότε που ακούγαμε ένα άλμπουμ αρκετές φορές, ακόμα κι αν δεν μας άρεσε, ακριβώς επειδή το είχαμε αγοράσει. Και το εξώφυλλο του δίσκου ήταν σχεδόν εξίσου σημαντικό με τη μουσική – είχε καλλιτεχνική αξία, διαμόρφωνε μουσικά είδωλα, άφηνε στίγμα στην ποπ κουλτούρα.


Δυναμική επιστροφή
Τα καλά νέα έρχονται από την Αμερική, όπου το 2022, το βινύλιο ξεπέρασε τις πωλήσεις CD για πρώτη φορά από το 1987. Πλέον δεν αποτελεί ένα εξειδικευμένο χόμπι για μπαμπάδες και χίπστερ, αναφέρει το αμερικανικό website τεχνολογίας The Verge, αλλά ελκύει και ένα κοινό mainstream μουσικής, με τις πωλήσεις δίσκων να αυξάνονται σταθερά τα τελευταία 16 χρόνια. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση εσόδων της Ενωσης Βιομηχανίας Ηχογράφησης της Αμερικής (Recording Industry Association of America – RIAA), πέρυσι πουλήθηκαν 41 εκατομμύρια δίσκοι βινυλίου έναντι 33 εκατομμυρίων CD. «Οι λάτρεις της μουσικής δεν χορταίνουν τον ήχο υψηλής ποιότητας και την απτή σύνδεση με τους καλλιτέχνες που προσφέρει το βινύλιο και οι δισκογραφικές έχουν ανταποκριθεί πλήρως σε αυτή τη ζήτηση με μια σταθερή ροή παραγωγής αποκλειστικών, ειδικών επανεκδόσεων και όμορφων άλμπουμ», δήλωσε ο CEO της RIAA, Mitch Glazier.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Μαξ Φερστάπεν έκανε την υπέρβαση με εκπληκτικά περίτεχνη πολ ποζίσιον για το GP στην Ίμολα

Ο Μαξ Φερστάπεν έκανε την υπέρβαση απέναντι στις μεγάλες αναβαθμίσεις των McLaren και Ferrari, έλυσε τα μεγάλα χθεσινά προβλήματα με τις ρυθ...

Popular Posts