menu

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Τραγούδια που Βραβεύτηκαν με Όσκαρ που ήταν οι 10 Κορυφαίες επιτυχίες

Η Adele, νικήτρια του καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού για το Skyfall στην αίθουσα τύπου για τα 85α Ετήσια Όσκαρ Όσκαρ 2013 - PRESS ROOM, The Dolby Theatre στο Hollywood & Highland Centre, Λος Άντζελες, Καλιφόρνια στις 24 Φεβρουαρίου 2013.

Συλλογή Dee Cercone/Everett

Πέντε καλλιτέχνες μπήκαν ο καθένας στο top 10 με δύο τραγούδια που βραβεύτηκαν με Όσκαρ.

Η κατάκτηση του κορυφαίου 10 στο Billboard Hot 100 ήταν ένας στόχος για τους τραγουδοποιούς από την ίδρυση του chart το 1958. Η κατάκτηση του Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού ήταν στις λίστες των περισσότερων τραγουδοποιών ακόμη περισσότερο – η κατηγορία χρονολογείται από το 1934.

Συνολικά 27 τραγούδια έχουν πετύχει και τα δύο ορόσημα. Αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να ανέβει στο 28 όταν απονεμηθούν τα 95α ετήσια βραβεία Όσκαρ στις 12 Μαρτίου, εάν το «Lift Me Up» της Rihanna κερδίσει το βραβείο. Το τραγούδι έκανε το ντεμπούτο του και έφτασε στο Νο. 2 του Hot 100 τον Νοέμβριο του 2022. Ο αριθμός θα μπορούσε επίσης να πηδήξει στο 28, αν κερδίσει ένας από τους άλλους υποψήφιους και κάνει αρκετά μεγάλη έκρηξη στο σόου ώστε να φτάσει καθυστερημένα στο top 10.

Πέντε καλλιτέχνες μπήκαν ο καθένας στο top 10 με δύο βραβευμένα με Όσκαρ τραγούδια – Barbra Streisand , Irene Cara , Jennifer Warnes , Celine Dion και Peabo Bryson . Ο Στρέιζαντ και η Κάρα συνέγραψαν ένα από αυτά τα τραγούδια.

Κάντε κύλιση σε μια γκαλερί που περιλαμβάνει τα 27 τραγούδια που μπήκαν στο top 10 στο Hot 100 και κέρδισαν Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού. (Οι επιτυχίες μεταξύ 1934-57 δεν εμφανίζονται επειδή προηγήθηκαν του Hot 100.)

Αρχικά, ας δώσουμε μια γρήγορη φωνή σε ένα κλασικό που κέρδισε Όσκαρ που μόλις έχασε το top 10 – δύο φορές. Δύο εκδοχές του "Moon River", του πρωταθλητή του 1961, έφτασαν στο Νο. 11 - μια από τον συνθέτη του Henry Mancini και μια άλλη από τον τραγουδιστή R&B Jerry Butler .

Τώρα ας ανάψουμε αυτή τη μηχανή του χρόνου. (Όλες οι αναφορές γραφημάτων αφορούν το Hot 100.)

Δικαιώματα φωτογραφίας: Ευγενική προσφορά της συλλογής Everett

"Γεννημένος ελεύθερος"

1966 (39ο Όσκαρ)

"Born Free" από το Born Free

Μουσική John Barry; Στίχοι Don Black

Σημειώσεις: Η ηχογράφηση του τραγουδιού του τίτλου από τον Roger Williams από την ταινία με πρωταγωνιστές τη Virginia McKenna και τον Bill Travers έφτασε στο Νο. 7 τον Δεκέμβριο του 1966. Ο Williams συνεργάστηκε με το φωνητικό συγκρότημα Young Americans για να ερμηνεύσει το τραγούδι στα Όσκαρ στις 10 Απριλίου 1967. Ο Dean Martin απένειμε το βραβείο στον Μπλακ. (Ο Μπάρι δεν εμφανίστηκε τη νύχτα που κέρδισε δύο Όσκαρ – αυτό το βραβείο και την καλύτερη πρωτότυπη μουσική.)

Από αριστερά: Virginia McKenna, Bill Travers

Δικαιώματα φωτογραφίας: Αρχείο Bettmann/GI

“Raindrop Keep Falin' on My Head”

1969 (42ο Όσκαρ)

"Raindrops Keep Fallin' on My Head" από τον Butch Cassidy and the Sundance Kid

Μουσική Burt Bacharach; Στίχοι Χαλ Ντέιβιντ

Σημειώσεις: Η χαριτωμένη ηχογράφηση του BJ Thomas πέρασε τέσσερις εβδομάδες στο Νο. 1 τον Ιανουάριο του 1970. Ο Thomas ερμήνευσε το τραγούδι στα Όσκαρ στις 7 Απριλίου 1970. Η Candice Bergen απένειμε το βραβείο στους Bacharach και David, οι οποίοι είχαν προταθεί τρεις φορές στο παρελθόν χωρίς να έχουν κερδίσει για τα "What's New Pussycat", "Alfie" και "The Look of Love". Ο Μπαχαράχ κέρδισε ένα δεύτερο βραβείο τη βραδιά - καλύτερη πρωτότυπη μουσική για κινηματογραφική ταινία [όχι μιούζικαλ].

Από αριστερά: Burt Bacharach, Hal David


Δικαιώματα φωτογραφίας: Ευγενική προσφορά της συλλογής Everett

"Για όλα όσα γνωρίζουμε"

1970 (43ο Όσκαρ)

"For All We Know" από το Lovers and Other Strangers

Μουσική Fred Karlin; Στίχοι: Robb Royer (γνωστός και ως Robb Wilson) και James Griffin (γνωστός και ως Arthur James)

Σημειώσεις: Η ηχογράφηση του τραγουδιού από τους Carpenters από την ταινία με πρωταγωνιστές τους Gig Young, Bonnie Bedelia και Cloris Leachman έφτασε στο Νο. 3 τον Μάρτιο του 1971 και επέστρεψε στην κορυφαία θέση τον Απρίλιο. Η Πετούλα Κλαρκ τραγούδησε το τραγούδι στα Όσκαρ στις 15 Απριλίου 1971. Τα Όσκαρ είχαν έναν κανόνα εκείνη την εποχή ότι μόνο οι αστέρες του κινηματογράφου μπορούσαν να παίξουν στο σόου. Εφόσον η Κλαρκ είχε πρωταγωνιστήσει στο Ουράνιο Τόξο του Φινιάν και Αντίο, κύριε Τσιπς , πήρε την ανάθεση δαμάσκηνου. Ο νικητής της προηγούμενης χρονιάς, Burt Bacharach, και η σύζυγός του, Angie Dickinson, το χρυσό ζευγάρι του Χόλιγουντ εκείνη την εποχή, απένειμαν το βραβείο. Ο Karlin ευχαρίστησε τους Carpenters στην ομιλία αποδοχής του: «Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω δύο άλλους πολύ ξεχωριστούς φίλους, την Karen και τον Richard Carpenter, για την πολύ συγκινητική τους ερμηνεία του «For All We Know».

Από αριστερά: Gig Young, Bonnie Bedelia, Cloris Leachman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts