Ολοκληρώθηκαν τα Coffee Business Awards, που επέστρεψαν ανανεωμένα, και βράβευσαν τους επαγγελματίες του κλάδου που ξεχώρισαν το 2022, σε μια εκδήλωση-γιορτή, γεμάτη καφέ και happenings.
Ο κόσμος του καφέ βρέθηκε στο προσκήνιο στις 2/12, με αφορμή τα Coffee Business Awards που πραγματοποιήθηκαν για 4η συνεχόμενη χρονιά από την ethosEVENTS σε συνεργασία με το περιοδικό Coffee+Brunch Magazine και το portal coffeemag.gr, στο Divani Apollon Palace & Thalasso με φυσική παρουσία, αλλά και στην πλατφόρμα LiveOn Expo Complex.
Στη φετινή εκδήλωση, στην οποία τιμώμενη χώρα ήταν η Κόστα Ρίκα, απονεμήθηκαν συνολικά 129 βραβεία και 13 τιμητικές διακρίσεις.
Τα κορυφαία βραβεία έλαβαν:
- Top Coffee Chain: Coffee Berry
- Top Coffee Roaster: Dimello
- Top Coffee Importer: FnB Trade-Marsalì Caffè
Τις τιμητικές διακρίσεις έλαβαν:
- Coffee Industry Lifetime Achievement Award: Ιωάννης Ιωσηφίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Kafea Terra
- Top Traditional Family Business: Taf Coffee
- Top Coffee Company Growth and Expansion Award: Coffee Lab για το project New York
- Top Coffee Entrepreneur: Χάρης Γρυπάρης, CEO Coffee Berry
- Top Coffee Manager: Παναγιώτης Χάσκος, Managing Partner, Haskos-Caffe’ Luigi Ltd.
- Βραβείο Καλύτερης Γεύσης Espresso 2022: Brand Portioli Espresso Gourmet Βαρελάκι. Ένα εκλεκτό μείγμα από 100% κόκκους καφέ Arabica, γλυκόπιοτο, με ντελικάτο άρωμα, κρεμώδη βελούδινη υφή και φρουτώδη γεύση. Οι πολύτιμοι κόκκοι συσκευάζονται σε μεταλλική συσκευασία 3 κιλών, εξασφαλίζοντας την τέλεια διατήρηση των οργανοληπτικών ιδιοτήτων του.
- Top Traditional Coffee Shop: Δεληολάνης
- Top Greek Rejuvenated Coffee Brand: Καφεκοπτεία Λουμίδη
- Green Coffee Pioneer Award: «Βασίλειος Γ. Αναστασόπουλος ΑΕ», με διακριτικό τίτλο «El Cafe AE»
- Top Coffee Bio Brand: Coffee Planet Ltd για το brand Puro Fairtrade Coffee
- Top Coffee Publishing Award: Παναγιώτης Νίκας, εκπαιδευτής baristi-συγγραφέας του βιβλίου «Οδοιπορικό στην Κόστα Ρίκα»
- Water Honorary Award: Γιάννης Βάλβης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Carpathian Springs SA, για το προϊόν AQUA Carpatica
- Top Coffee Society Influencer: James Hoffmann, Barista, YouTuber, Entrepreneur, Coffee Consultant and Author
Δείτε αναλυτικά όλα τα βραβεία εδώ.
Τις τιμητικές διακρίσεις απένειμε ο κ. Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο οποίος, στον θεσμικό του χαιρετισμό, επεσήμανε: «Αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό σε πολύ κόσμο είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα που δεν είναι μόνο εισαγωγέας καφέ, αλλά εξάγει και τεχνογνωσία καφέ. Φτιάχνουμε κι εμείς τις δικές μας προτάσεις, κατακτώντας μεγάλες διεθνείς αγορές, γεγονός που προσδίδει προστιθέμενη αξία στη χώρα μας». Σχετικά με το φλέγον ζήτημα της κατάργησης του EΦΚ στον καφέ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η διεθνής αρνητική συγκυρία έχει καθυστερήσει την κατάργησή του, ωστόσο επεσήμανε: «Ο φόρος που επιβλήθηκε ήταν λάθος, να γνωρίζετε ότι δεν παραιτούμαστε της δέσμευσής μας». Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι υπάρχει πρόβλεψη ώστε ο κλάδος της καφεστίασης να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ. «Θα μπορείτε κι εσείς να ενταχθείτε στο νέο ΕΣΠΑ και να επωφεληθείτε από τα προγράμματα. Με ενδιαφέρει να φροντίσουμε και τον δικό σας κλάδο, στο μέτρο που μπορούμε, καθώς αναγνωρίζουμε την πολύ καλή δουλειά σας» τόνισε.
Ο κ. Ιωάννης Σμυρλής, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece, ανέφερε στην τοποθέτησή του: «Η καφεστίαση είναι ένας κλάδος ιδιαίτερος, ο οποίος αθροίζει πολύ κόσμο που ασχολείται με αυτόν. Από τις εταιρείες εισαγωγής έως τα καταστήματα εστίασης, ο κλάδος συνδέει πολλούς ανθρώπους. Εσείς έχετε εξελίξει τον καφέ στην Ελλάδα, τον έχετε καταστήσει μέρος της κουλτούρας των Ελλήνων, σε ένα πολύ απαιτητικό περιβάλλον. Φέρατε στην αγορά νέα χαρμάνια, νέα προϊόντα, ακόμα και ελληνικό καφέ σε κάψουλα». Ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε στην κατανάλωση του αγαπημένου ροφήματος στη χώρα μας, σχολιάζοντας παράλληλα τις ελληνικές εισαγωγές και τις εξαγωγές: «Εντύπωση μου κάνει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 20 χώρες με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ. Οι εισαγωγές μας όμως δεν είναι μόνο από τους μεγάλους εξαγωγείς, όπως η Βραζιλία, αλλά και από Ιταλία και Ισπανία. Όσον αφορά τις εξαγωγές, οφείλουμε να βοηθήσουμε να γίνουν μεγαλύτερες, γιατί είναι χαμηλές. Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ελληνικών προϊόντων είναι η Κύπρος και ακολουθούν ΗΠΑ και Αυστραλία, όπου δηλαδή υπάρχει ομογένεια. Οφείλουμε όμως όλοι μαζί να σχεδιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα πάρουμε τα ελληνικά προϊόντα με διεθνείς προδιαγραφές και θα απευθυνθούμε στη διεθνή αγορά. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, έτσι ώστε να εκπροσωπηθεί αποτελεσματικά ο κλάδος και η παρουσία μας στο εξωτερικό να γίνει μεγαλύτερη».
Στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις καφέ αναφέρθηκε ο κ. Γιάννος Β. Μπενόπουλος, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ (ΕΕΚ). Όσον αφορά τον ΕΦΚ, σημείωσε ότι «υπάρχει μια καλή συνεργασία με τα υπουργεία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό το ζήτημα παραμένει πρώτο στην ατζέντα της Ένωσης, καθώς δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας που περνούν χωρίς τελωνειακές διαδικασίες». Σχετικά με το ζήτημα της ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ, ανέφερε πως «υπήρχε δέσμευση προ τριετίας για ένταξη των επιχειρήσεων στο ΕΣΠΑ, κάτι που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί. Έχουμε κάνει για αυτό το ζήτημα αρκετές συναντήσεις και με τον υφυπουργό, κ. Γ. Τσακίρη, και, πλέον, είμαστε πεπεισμένοι ότι ο κλάδος θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ». Ο κ. Μπενόπουλος έκανε λόγο για μια δύσκολη χρονιά, με αυξημένα κοστολόγια, κατά την οποία υπήρξε μια κακή σοδειά στη Βραζιλία, τα ναύλα ήταν αυξημένα, ενώ ακολούθησε η κατάρρευση του ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να καταγραφεί τον περασμένο Σεπτέμβριο η υψηλότερη τιμή καφέ σε ευρώ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. «Παράλληλα, οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμη ορθοποδήσει, το εισόδημά τους παραμένει μειωμένο και σε αυτό το κλίμα καλούμαστε να επιδοτήσουμε τα αυξημένα κόστη ως επαγγελματίες» ανέφερε. Και πρόσθεσε: «Η καφεστίαση έχει υποστεί τεράστιες αυξήσεις στα κοστολόγια, τριπλασιασμό των λογαριασμών ρεύματος, μετά από δέκα συν τρία δύσκολα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, ο καφές και η καφεστίαση έχει επιδείξει τρομερή ανθεκτικότητα και διατηρεί μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης».
Τιμώμενη χώρα στη φετινή εκδήλωση ήταν η Κόστα Ρίκα και στο πλαίσιο αυτό απηύθυναν χαιρετισμό η επίτιμη πρόξενος για την Κόστα Ρίκα, κ. Κατερίνα Δημάδη, όπως και η κ. Tamara Gómez Marín, Chargé d’Affaires and Consul General, Embassy of Costa Rica in Rome, Italy. Εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την τιμητική διάκριση, ειδικά για μια χώρα για την οποία ο καφές αποτελεί κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν, πραγματοποιώντας παράλληλα αναφορά στις σχέσεις coffee culture Ελλάδας-Κόστα Ρίκα. Η κ. Δημάδη τόνισε ότι η Κόστα Ρίκα είναι μια μικρή χώρα με μεγάλο φυσικό πλούτο, με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Το 25% των δασών έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός. Πρόκειται για μια χώρα που στηρίζει τις ΑΠΕ και τον καφέ της. Γνωστός ως ο καλύτερος καφές στον κόσμο, καλλιεργείται σε 8 περιοχές και συλλέγεται από τα καφεόδεντρα με το χέρι. Όπως αναφέρθηκε, περίπου 52.000 αγρότες απασχολούνται στη διαδικασία, με την παραγωγή να οργανώνεται σε 192 συνεταιρισμούς.
Info
Coffee Business Awards
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου