Η καρδιά του σινεμά χτυπάει και φέτος στην Θεσσαλονίκη. Πιστό στο ραντεβού του με το κοινό το διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έρχεται και φέτος με την 63η διοργάνωσή του να μας μυήσει στο μαγικό κόσμο του σινεμά.
To 63o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης διεξάγεται φέτος από τις 3 μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου, με «σημαία» του μία γυναικεία φιγούρα που αιωρείται πάνω από την πόλη.
Στην αφίσα η υπερηρωίδα του σήμερα
To φετινό πόστερ υπογράφει ο εικαστικός και visual artist Δημήτρης Τριμίντζιος (Taxis). Εξηγώντας το σκεπτικό για το πόστερ η διοργάνωση αναφέρει ότι η οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ επαναδιαπραγματεύεται την αναπαράσταση της γυναίκας. «Είναι η υπερηρωίδα της πραγματικής ζωής, που ξεπερνά και υπερβαίνει τους αμέτρητους ρόλους που της έχουν ανατεθεί. Που απαιτεί από τον καθένα μας και όλους μαζί να τη δούμε επιτέλους μέσα από ένα καινούργιο βλέμμα», όπως αναφέρεται.
Το πρωτότυπο έργο ζωγράφισε ο εικαστικός σε πίνακα, ακρυλικό σε χαρτί και θα εκτεθεί στο 63ο Φεστιβάλ, στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών. Στη συνέχεια ο καλλιτέχνης θα παραχωρήσει το έργο του στο Φεστιβάλ, προκειμένου να βγει σε δημοπρασία, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών.
Έναρξη με Σπίλμπεργκ
Το Φεστιβάλ ανοίγει τη φετινή διοργάνωση με το «The Fabelmans», την αυτοβιογραφική ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ που έχει κερδίσει το People’s Choice Award στο φεστιβάλ του Τορόντο.
Να σημειωθεί ότι το φεστιβάλ του Τορόντο μαζί με το φεστιβάλ της Βενετίας θεωρούνται καλοί δείκτες των βραβείων Όσκαρ.
Πρόκειται για μία ταινία ενηλικίωσης, που αποτίνει φόρο τιμής στη μαγική αύρα και τη λυτρωτική δύναμη του σινεμά. «Οι ταινίες είναι όνειρα που δεν ξεχνάς ποτέ», ακούγεται στο τρέιλερ.
Είναι επίσης η πιο προσωπική και εξομολογητική ταινία σε ολόκληρη την καριέρα του μεγάλου δημιουργού. «Τα πάντα στην ταινία είναι αληθινά και ταυτόχρονα εξωπραγματικά, σαν ένα ντοκιμαντέρ της ζωής του σκηνοθέτη να προβάλλεται πάνω από την καλλιτεχνική του ερμηνεία των ίδιων γεγονότων», σχολιάζει το Indiewire.
Σύμφωνα με το σενάριο- που υπογράφει επίσης ο Σπίλμπεργκ-, ο νεαρός φιλόδοξος σκηνοθέτης Σάμι Φέιμπελμαν (Γκάμπριελ ΛαΜπελ), μεγαλώνοντας στην Αριζόνα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακαλύπτει ένα οικογενειακό μυστικό και εξερευνά πώς η δύναμη των ταινιών μπορεί να τον βοηθήσει να δει την αλήθεια. Στην ουσία πρόκειται για την ιστορία ενός έφηβου αγοριού που αντιμετωπίζει τον διαλυμένο γάμο των γονιών του.
«Είχε κάποιο διαζύγιο πιο βαθύ αντίκτυπο στην αμερικανική φαντασία από αυτό μεταξύ των γονιών του Στίβεν Σπίλμπεργκ;», διερωτάται το Indiewire, για να απαντήσει: «Ήταν ο χωρισμός που έδωσε το έναυσμα για ένα εκατομμύριο υπερπαραγωγές. Αυτός μετέτρεψε τα daddy issues σε θέαμα. Αυτός οδήγησε κατευθείαν στις ταινίες E.T., Catch Me if You Can και την τελευταία σκηνή του Στενές επαφές τρίτου τύπου, ενώ άνοιξε επίσης το δρόμο προς πολλές εμβληματικές ταινίες για την κατάρρευση της πυρηνικής οικογένειας - που οποιοσδήποτε multiplex θα σας έλεγε ότι ήταν η καθοριστική κρίση της μεσαίας τάξης του 20ού αιώνα».
Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης η τέσσερις φορές υποψήφια για Όσκαρ Μισέλ Γουίλιαμς στο ρόλο της καλλιτέχνιδας μητέρας του, Μίτσι, ο Πολ Ντέινο στο ρόλο του επιτυχημένου, επιστήμονα πατέρα, Μπερτ, ο Σεθ Ρόγκεν στο ρόλο του Μπένι Λόουερι, του καλύτερου φίλου του Μπερτ και αποκαλούμενο θείο των μικρών Φέιμπελμαν, και ο υποψήφιος για Όσκαρ Τζαντ Χερς στον ρόλο του θείου της Μίτσι, Μπόρις.
Λήξη με... Corsage
Το Φεστιβάλ κλείνει με την ταινία «Corsage» (Κορσές) της Μαρί Κρόιτσερ που μόλις κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου.
Πρόκειται για την φανταστική αφήγηση ενός έτους από τη ζωή της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας της Αυστρίας. Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1877, η Ελισάβετ, που θεωρείται είδωλο ομορφιάς, γίνεται 40 ετών και θεωρείται πλέον επίσημα ηλικιωμένη γυναίκα. Έτσι αρχίζει να προσπαθεί να διατηρήσει τη δημόσια εικόνα της. Γίνεται όμως όλο και πιο ανήσυχη και τελικά επαναστατεί ενάντια στην υπερβολική εικόνα του εαυτού της, καταστρώνοντας ένα σχέδιο για να προστατεύσει την κληρονομιά της.
Η ταινία, σημειώνει η διοργάνωση, προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο την αυτοκράτειρα Σίσσυ και ρίχνει μια φεμινιστική ματιά στους κοινωνικούς περιορισμούς που καλείται να αντιμετωπίσει μία γυναίκα σε θέση εξουσίας, χτίζοντας παράλληλα ένα ευαίσθητο και μελαγχολικό πορτραίτο. Είναι ένα δράμα εποχής, απόλυτα σύγχρονο και αντισυμβατικό, μακριά από κλισέ και στερεότυπα.
«Η Κρόιτσερ δημιουργεί ένα επεισοδιακό αλλά συναρπαστικό πορτρέτο μιας δυσαρεστημένης γυναίκας, αλλά με αρκετή στωική σοφία για να ξέρει ότι από τη στιγμή που αγόρασε το εισιτήριο θα μπορούσε κάλλιστα να παραμείνει στη βόλτα όσο περισσότερο μπορεί», έχει σχολιάσει το Hollywood Reporter. Από την πλευρά του το Vanity Fair εστιάζει στην χαρισματική ερμηνεία της Βίκι Κριπς. «Η ταινία της Κρόιτσερ βαραίνει μερικές φορές και υπερφορτώνεται με τις προθέσεις της, όμως η Κριπς είναι η δύναμη που κρατά τα πράγματα σε κίνηση και το κοινό αφοσιωμένο».
Αφιέρωμα στην υποκριτική: Ποιος παίζει; / Time to Act
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιείται μεγάλο αφιέρωμα στην υποκριτική με τίτλο «Ποιος παίζει; / Time to Act». Σε ένα τριήμερο γεμάτο masterclasses, εργαστήρια και συζητήσεις, θα μάθουμε τα πάντα γύρω από τους ηθοποιούς και τη δουλειά τους: πώς επιλέγουν ένα σενάριο, πώς περνάνε από κάστινγκ, πώς προσεγγίζουν τον ρόλο τους. Ταυτόχρονα θα γνωρίσουμε τα νέα ταλέντα του αύριο από την Ελλάδα στην ενότητα Meet the Future.
Στο αφιέρωμα έρχονται η κορυφαία casting director του Τζέιμς Μποντ, Ντέμπι Μακ Γουίλιαμς, μαζί με τη Τζεμάιμα Μακ Γουίλιαμς που εκπροσωπεί τη «νέα γενιά», ο άνθρωπος που ενέπνευσε τη γνωστή σειρά Call My Agent, ο διάσημος ατζέντης Λοράν Γκρεγκουάρ, η Θέμις Μπαζάκα και οι casting directors, Σοφία Δημοπούλου και Μάκης Γαζής. Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.
Οι καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου θα μοιραστούν στη Θεσσαλονίκη τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες τους σε μια σειρά masterclasses που θα διεξαχθούν από την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον. Τα masterclasses είναι ανοιχτά για το κοινό και η είσοδος θα πραγματοποιηθεί με σειρά προτεραιότητας.
*Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ αναμένεται να ανακοινωθεί σε λίγες μέρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου