menu

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Δισκοθήκη: Carole King μια γυναίκα μουσικός θησαυρός


Η Carole King Klein (γεννημένη Carol Joan Klein, 9 Φεβρουαρίου 1942) είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και μουσικός που δραστηριοποιείται από το 1958, αρχικά ως ένας από τους συνθέτες του προσωπικού στο 1650 Broadway και αργότερα ως σόλο καλλιτέχνης. Θεωρούμενη ως μία από τις πιο σημαντικούς  μουσικούς όλων των εποχών, η King είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα τραγουδοποιός του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα στις ΗΠΑ, έχοντας γράψει ή συν-γράψει 118 ποπ επιτυχίες στο Billboard Hot 100. Η King έγραψε επίσης 61 επιτυχίες που μπήκαν στα charts στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθιστώντας την την πιο επιτυχημένη γυναίκα τραγουδοποιό στα τσαρτ σινγκλ του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ 1962 και 2005.

Η μεγάλη επιτυχία της King ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, όταν εκείνη και ο πρώτος της σύζυγος, Gerry Goffin, έγραψαν περισσότερες από δώδεκα επιτυχίες στα chart, πολλές από τις οποίες έχουν γίνει πρότυπα, για πολλούς καλλιτέχνες.

 Από τότε συνέχισε να γράφει για άλλους καλλιτέχνες. Η επιτυχία της King ως ερμηνεύτρια από μόνη της δεν ήρθε παρά τη δεκαετία του 1970, όταν τραγούδησε τα δικά της τραγούδια, συνοδεύοντας τον εαυτό της στο πιάνο, σε μια σειρά από άλμπουμ και συναυλίες. Αφού βίωσε εμπορική απογοήτευση με το ντεμπούτο της άλμπουμ Writer, η King σημείωσε την ανακάλυψη της με το άλμπουμ Tapestry, το οποίο ήταν στην κορυφή του τσαρτ άλμπουμ των ΗΠΑ για 15 εβδομάδες το 1971 και παρέμεινε στα charts για περισσότερα από έξι χρόνια.

Η King έχει κάνει 25 σόλο άλμπουμ, με το πιο επιτυχημένο να είναι το Tapestry, το οποίο κράτησε το ρεκόρ για τις περισσότερες εβδομάδες στο Νο. 1 από μια γυναίκα καλλιτέχνη για περισσότερα από 20 χρόνια. Οι πωλήσεις των δίσκων της υπολογίστηκαν σε περισσότερα από 75 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Έχει κερδίσει τέσσερα βραβεία Grammy και μπήκε στο Songwriters Hall of Fame. Έχει εισαχθεί δύο φορές στο Rock and Roll Hall of Fame, ως ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός. Είναι αποδέκτης του Βραβείου Gershwin της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου 2013 για το Λαϊκό Τραγούδι, η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε τόσο.[12] Είναι επίσης τιμώμενος του Κέντρου Κένεντι το 2015.

Video Url

 

Video Url

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TWO LANES - Closer (Official Video)

 

Popular Posts