menu

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

50ό Φεστιβάλ Βιβλίου: Δυο μεγάλες εκδηλώσεις στο Ζάππειο


Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, διοργανώνει «Μνήμες Μικρασίας (1922 – 2022) – Εκατό (100) χρόνια μετά τις γενοκτονίες των Χριστιανών (Ελλήνων – Αρμενίων – Ασσύριων) της καθ’ ημάς Ανατολής», την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 στη σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης».

Για την Ελλάδα, η Μικρασιατική καταστροφή αποτέλεσε μια ρήξη με μια ιστορία τριών ή τεσσάρων χιλιάδων χρόνων. Η σχετικά μακρά περίοδος μετάβασης από την πολυεθνική, πολυθρησκευτική Οθωμανική Αυτοκρατορία στο τουρκικό εθνοκράτος (1908 - 1923) χαρακτηρίζεται από σειρά δραματικών γεγονότων και διαδικασιών, των οποίων βασικός και τελικός στόχος υπήρξε η δημιουργία ενός αμιγώς εθνικά «τουρκικού» και θρησκευτικά «μουσουλμανικού» κρατικού μορφώματος, χωρίς τις εθνικές, εθνοτικές, φυλετικές και θρησκευτικές μειονότητες της οθωμανικής εποχής και πραγματικότητας. Η σημαντικότερη των μεταβατικών διαδικασιών αυτών υπήρξε η σκόπιμη και προσχεδιασμένη αφομοίωση, κατόπιν δε εξόντωση των αυτοχθόνων χριστιανικών λαών, γνωστή σαν γενοκτονία. Αν όμως η μικρασιατική καταστροφή αποτέλεσε μία γενοκτονία ενός ιστορικού λαού όπως ο ελληνικός, με τρείς (3) χιλιάδες χρόνια παρουσίας στην Μικρά Ασία, αυτή η γενοκτονία συνεχίζεται στο σύγχρονο ελλαδικό κράτος με την γενοκτονία της μνήμης μας. Όχι μόνο με την υποβάθμιση κάθε αναφοράς στην Καταστροφή και πιο δραματική σημασία της για τον Ελληνισμό, αλλά και την συστηματική αποσιώπηση και διαστρέβλωση. Η συμπλήρωση εκατό (100) ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την πυρπόληση της Σμύρνης από τακτικούς Τούρκους στρατιώτες και ατάκτους/παρακρατικούς Τσέτες μάς δίνει την κατάλληλη αφορμή για να θυμηθούμε τα δύσκολα χρόνια της Γενοκτονίας, κατά την οποία οι Οθωμανοί Σουλτάνοι, οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί, βάσει σχεδίου, εξόντωσαν το Χριστιανικό στοιχείο: Έλληνες, Αρμενίους & Ασσυρίους. Εκατό (100) χρόνια μετά εμείς οι απόγονοι των θυμάτων της γενοκτονίας από το ένοχο τουρκικό κρατικό μόρφωμα διεκδικούμε την αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία και την διεθνή κοινότητα για να μην επαναληφθούν από αυτήν.

«Γενοκτονία Ελλήνων». Ομιλητές: Γιάννης Κιουλέκας (Ιστορικός ερευνητής), Φώτης Καράλης (Πρόεδρος Ένωσης Βουρλιωτών Μ. Ασίας).

«Γενοκτονία Ασσυρίων». Ομιλητές: Κυριάκος Μπατσάρας (Πρόεδρος Ασσυρίων Ελλάδας).

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, διοργανώνει σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πορτογαλίας την παρουσίαση της Πορτογαλικής Λογοτεχνίας στην Ελλάδα, την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00 στη σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης». Με αφορμή την εκατονταετηρίδα από τη γέννηση του Πορτογάλου νομπελίστα José Saramago και της συγγραφέως Agustina Bessa-Luís (1922-2022) οι μεταφραστές Αθηνά Ψιλιά και Νίκος Πρατσίνης θα μιλήσουν για την ιστορία της μετάφρασης και της έκδοσης της Πορτογαλικής Λογοτεχνίας στην Ελλάδα.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η προβολή της Πορτογαλικής Λογοτεχνίας που έχει ήδη μεταφραστεί και εκδοθεί στον ελληνικό εκδοτικό χώρο, καθώς και η παρουσίαση των καινοτομιών του πορτογαλικών εκδόσεων με σκοπό την μελλοντική μετάφραση και έκδοση πορτογαλικών έργων στα ελληνικά.

Εκτός από την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πορτογαλίας και της Camões, I.P., η πρωτοβουλία αυτή έχει την υποστήριξη των Εκδόσεων Καστανιώτη (Ελλάδα) και Relógio d'Água (Πορτογαλία) στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατονταετηρίδων του José Saramago και της Agustina Bessa-Luís αντίστοιχα.


Info

Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.)

Τηλ: 210 3303942, 210 3302523

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

B.B. King, I Love Blues Guitar

                                              B.B. King, I Love Blues Guitar

Popular Posts