menu

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Οι Ταινιοθήκη της Εβδομάδας (1/9/2022)


Οι κινηματογραφικές αίθουσες υποδέχονται τον Σεπτέμβριο.

Ένας Ήρωας (A hero / Ghahreman / نامرھق )

Σκηνοθεσία: Ασγκάρ Φαρχαντί
Σενάριο: Ασγκάρ Φαρχαντί
Ηθοποιοί: Αμίρ Τζαντίντι, Μοσέν Νταναμπαντέχ, Σαχάρ Γκολντούστ, Φερεστέχ Σαντρέ Οραφαεΐ

Ο Ραχίμ βρίσκεται στη φυλακή λόγω ενός χρέους που δεν μπόρεσε να αποπληρώσει. Κατά τη διάρκεια μιας διήμερης άδειας, προσπαθεί να πείσει τον πιστωτή του να αποσύρει την καταγγελία του κατά της πληρωμής μέρους του ποσού. Όμως τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδίαζαν.

Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες (Where the Crawdads Sing)

Σκηνοθεσία: Ολίβια Νιούμαν
Σενάριο: Λούσι Αλιμπάρ, βασισμένο στο μυθιστόρημα της Ντέλια Όουενς (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΩΜΑ)
Ηθοποιοί: Ντέζι Έντγκαρ Τζόουνς, Τέιλορ Τζον Σμιθ, Χάρις Ντίκινσον, Μάικλ Χάιατ, Στέρλινγκ Μέισερ Τζ., Ντέιβιντ Στράδερν

Η Kya, ένα εγκαταλελειμμένο κορίτσι στους αφιλόξενους βάλτους της Βόρειας Καρολίνα, μεγαλώνει ολομόναχο. Για χρόνια κυκλοφορούν φήμες για την «Πιτσιρίκα του Βάλτου» και κανείς δεν πλησιάζει τo κατά τα άλλα ευαίσθητο και έξυπνο αυτό κορίτσι. Τα χρόνια περνάνε και η επαφή της με δύο νεαρούς από τη μικρή πόλη ανοίγει τους ορίζοντές της σε έναν νέο και συναρπαστικό κόσμο. Όμως, όταν ο ένας από τους δύο βρεθεί νεκρός, όλοι θεωρούν ότι η Kya είναι ένοχη.

Πτώση (Fall)

Σκηνοθεσία: Σκοτ Μαν
Σενάριο: Σκοτ Μαν, Τζόναθαν Φρανκ
Ηθοποιοί: Γκρέις Κάρολαϊν Κάρεϊ, Βιρτζίνια Γκάρντνερ, Μέισον Γκούντινγκ, Τζέφρι Ντιν Μόργκαν

Για τις κολλητές φίλες Μπέκι (Γκρέις Κάρολαϊν Κάρεϊ) και Χάντερ (Βιρτζίνια Γκάρντνερ), η ζωή είναι να κατακτάς τους φόβους σου και να ξεπερνάς τα όριά σου. Όμως, αφού αποφασίσουν να σκαρφαλώσουν στην κορυφή ενός απομακρυσμένου και εγκαταλελειμμένου πύργου 600 μέτρων, δεν θα έχουν τρόπο να κατέβουν. Τώρα, οι αναρριχητικές δεξιότητες των δύο θα δοκιμαστούν καθώς αγωνίζονται απεγνωσμένα για να επιβιώσουν από τα στοιχεία της φύσης, την έλλειψη προμηθειών και τα ιλιγγιώδη ύψη, σε αυτό το γεμάτο αδρεναλίνη θρίλερ με συμπρωταγωνιστή τον Τζέφρι Ντιν Μόργκαν.

Τρεις Χιλιάδες Χρόνια Προσμονής (Three Thousand Years of Longing)

Σκηνοθεσία: Τζορτζ Μίλερ
Σενάριο: Τζορτζ Μίλερ, Ογκάστα Γκορ, βασισμένο σε διήγημα της Αντόνια Σούζαν Μπάιατ
Ηθοποιοί: Ίντρις Έλμπα, Τίλντα Σουίντον, Ααμίτο Λαγκούμ, Νικολά Μουάβαντ

Η Δρ. Αλήθεια Μπίνι (Τίλντα Σουίντον) είναι μία ακαδημαϊκός ικανοποιημένη από τη ζωή της, ένα πλάσμα ταγμένο στη λογική.  Ενώ βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για ένα συνέδριο, συναντά ένα Τζίνι (Ίντρις Έλμπα) που της προσφέρει τρεις ευχές με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Όμως, η πρόταση του πέφτει πάνω σε δύο εμπόδια. Πρώτον, εκείνη αμφιβάλλει ότι είναι αληθινός και δεύτερον, ούσα ακαδημαϊκός στον τομέα των μύθων και της ιστορίας, γνωρίζει καλά ότι όλες οι διηγήσεις με τις ευχές που εκπληρώνονται δεν έχουν καλό τέλος. Το Τζίνι υπερασπίζεται τη θέση του εξιστορούμενο φανταστικές ιστορίες από το παρελθόν του. Τελικά, την παρασύρει και εκείνη κάνει μια ευχή που εκπλήσσει και τους δύο.

Το πνεύμα του μελισσιού (El espνritu de la colmena / Spirit of the beehive)

Σκηνοθεσία: Βίκτορ Ερίθε
Ηθοποιοί: Φερνάντο Φερνάν Γκόμεθ, Τερέζα Γκιμπέρα, Άνα Τόρεντ, Ιζαμπέλ Τελέρια, Κέτι ντε λα Καμάρα, Εστάνις Γκονζάλεθ

Ο κλασσικός «Φρανκενστάιν» με τον Μπορίς Καρλόφ, προβάλλεται σε ένα μικρό επαρχιακό κινηματογράφο της Καστίλης στις αρχές της δεκαετίας του 40. Η εξάχρονη Άννα υποβάλλεται από την μορφή του τέρατος. Η αδελφή της την καθησυχάζει, πείθοντάς τη πως το τέρας είναι ένα αθάνατο πνεύμα που ζωντανεύει εύκολα παίρνοντας ανθρώπινη μορφή. Η Άννα αναζητά το πνεύμα και πιστεύει πως το ξαναβρίσκει ζωντανό στο πρόσωπο ενός παράνομου που κρύβεται στην περιοχή.

Η φλόγα που τρεμοσβήνει (Le feu follet / The Fire Within)

Σκηνοθεσία: Λουί Μαλ
Σενάριο: Λουί Μαλ, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Πιέρ Ντριέ Λα Ροσέλ
Ηθοποιοί: Μορίς Ρονέ ... Αλέν Λερό

Ζαν Μορό: Έβα
Λένα Σκερλά: Λύντια
Υβόν Κλες: Φαρνό
Υμπέρ Ντεσάμπ: Ντ′ Αβερσό
Ζαν-Πολ Μουλινό: Δρ. Λα Μπαρμπινέ
Μονα Ντολ: Λα Μπαρμπινέ
Πιέρ Μονκορμπιέ: Μοράν
Ρενέ Ντουπουί: Τσάρλι
Μπερνάρντ Τιφάιν: Μιλού
Μπερνάρντ Νοέλ: Ντουπέρτζ
Ούρσουλα Καμπλέρ: Φάνι
Αλεξάνδρα Στιουάρτ: Σολάνζ
Ανρί Σερ: Φρεντερίκ
Ρομάν Μπρουτέγ: Ζερόμ Μινβίλ

Ο συγγραφέας Αλέν Λερό φεύγει από τη Νέα Υόρκη για να υποβληθεί σε θεραπεία αποτοξίνωσης από το αλκοόλ σε μια κλινική στις Βερσαλλίες. Η σύζυγός του, η Ντόροθι, παρέμεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά από προτροπή του γιατρού του, ο Αλέν, αφήνει την κλινική και πηγαίνει στο Παρίσι για να συναντήσει παλιούς φίλους και να επαναφέρει στοιχειωμένες μνήμες. Εκεί συναντά τη Λίντια, μια πολύ όμορφη γυναίκα, φίλη της συζύγου του Ντόροθι, η οποία θέλει να τον βοήθησει να επανενταχθεί στην κοινωνία. Αλλά ο Αλέν αλλά αισθάνεται βαθιά αηδία με τη ζωή που δεν του δίνει πλέον καμία από τις απολαύσεις του χθες. Έχοντας πάρει την απόφαση να αυτοκτονήσει δίνει στον εαυτό του 48 ώρες προθεσμία, ώστε να βρει σημαντικούς λόγους που θα τον κάνουν να αλλάξει γνώμη και να ακυρώσει το θανάσιμο σχέδιό του. Πριν από αυτό, πηγαίνει στην τράπεζα για να εξαργυρώσει μια επιταγή που έδωσε η Λύντια, και στη συνέχεια αποφασίζει να επιστρέψει στο Παρίσι για να δει τους πρώην φίλους του για τελευταία φορά. Κάθε μία από τις συναντήσεις του είναι για αυτόν μια νέα απογοήτευση που ενισχύει ολοένα περισσότερο τη θέλησή του να πεθάνει.

Εκκόλαψη (Pahanhautoja / Hatching)

Σκηνοθεσία: Χάνα Μπέρχολμ
Σενάριο: Ίλια Ράουτσι, Χάνα Μπέρχολμ
Ηθοποιοί: Σίρι Σολαλίνα, Σοφία Χέικιλε, Γιάνι Βόλανεν, Ρέινο Νόρντιν

Μια νεαρή αθλήτρια ενόργανης που προσπαθεί απεγνωσμένα να ευχαριστήσει την απαιτητική μητέρα της, ανακαλύπτει ένα περίεργο αυγό. Το κρύβει και το κρατάει ζεστό, αλλά όταν εκκολάπτεται, αυτό που αναδύεται τους σοκάρει όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts