menu

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Οι Ταινιοθήκη της Εβδομάδας


Ο Αύγουστος οδεύει προς τη λήξη του και μας καλεί στους κινηματογράφους.

Το Νησί του Μπέργκμαν (Bergman Island)

Σκηνοθεσία: Μία Χάνσεν-Λοβ

Σενάριο: Μία Χάνσεν-Λοβ

Ηθοποιοί: Τιμ Ροθ, Βίκι Κριπς, Μία Γουασικόφσκα, Άντερς Ντάνιελσεν Λάι

Ένα ζευγάρι Αμερικανών, ο διάσημος σκηνοθέτης Τόνι και η σεναριογράφος Κρις, αναζητούν την έμπνευση στο άγριο και υποβλητικό τοπίο του Φόρε της Σουηδίας (Fårö Island) - εκεί όπου για χρόνια έζησε ο Μπέργκμαν και γύρισε τις σπουδαιότερες ταινίες του.  

Αρχικά όλα μοιάζουν ειδυλλιακά. Όμως, καθώς οι μέρες περνούν, το νησί μοιάζει να λειτουργεί καταλυτικά και στους δυο τους. Ανησυχίες που αφορούν την τέχνη τους, αλλά και την προσωπική τους ζωή αρχίζουν να σκιάζουν την καθημερινότητά τους.

Η γυναίκα, επηρεάζεται περισσότερο. Καθώς αποκρυσταλλώνεται μέσα της η εικόνα του νεαρού ζευγαριού που πρωταγωνιστεί στο νέο της σενάριο,   μοιάζει να βυθίζεται στις αναμνήσεις από τον πρώτο ερωτά της. Μνήμες, απωθημένα και ανομολόγητες επιθυμίες βγαίνουν στην επιφάνεια…  Όλα  «αυτά τα αόρατα πράγματα που κυκλοφορούν σε ένα ζευγάρι», και δίνουν έμπνευση στον άντρα της, αίφνης αρχίζουν να γίνονται πιο ορατά ανάμεσά τους. Το νησί του Μπέργκμαν αρχίζει να μοιάζει με φυλακή, ο ίδιος ο Μπέργκμαν (και η  καλλιτεχνική σκιά του) μοιάζει να τους ακολουθεί παντού και η ατμόσφαιρα του Φόρε αρχίζει να επιδρά στη σχέση του ζευγαριού. 

Θα βγουν αλώβητοι από όλο αυτό; 

After 4: Για πάντα μαζί (After Ever Happy)

Σκηνοθεσία: Καστίλ Λάντον

Σενάριο: Σάρον Σόμποϊλ, Άνα Τοντ (βασισμένο στο μυθιστόρημά της)

Ηθοποιοί: Χίρο Φάινς Τίφιν, Τζοζεφίν Λάνγκφορντ, Κιάνα Μαντέιρα, Λουίζ Λόμπαρντ, Τσανς Περντόμο, Ρομπ Έστες, Κάρτερ Τζένκινς, Τζακ Μπαντέιρα

Το τέταρτο μέρος του franchise «AFTER» βρίσκει την Τέσα και τον Χάρντιν σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Θα συνεχίσει η Τέσα να τον σώζει και ταυτόχρονα να προσπαθεί να σώσει την σχέση τους ή ήρθε η ώρα να σώσει τον εαυτό της; Όσο ο Χάρντιν βρίσκεται στο Λονδίνο για τον γάμο της μητέρας του βυθίζεται όλο και περισσότερο στο σκοτάδι, ενώ η Τέσα επιστρέφει στο Σιάτλ σε μια τραγική κατάσταση. Αν θέλουν η αγάπη τους να επιβιώσει θα πρέπει πρώτα να δουλέψουν πάνω στον ίδιο τους τον εαυτό, ο καθένας ξεχωριστά. Τα μονοπάτια τους όμως θα τους φέρουν ξανά κοντά;

Ο επιθεωρητής Μαιγκρέ και το μυστήριο της νεκρής κοπέλας (Maigret)

Σκηνοθεσία: Πατρίς Λεκόντ

Σενάριο: Πατρίς Λεκόντ, Ζερόμ Τονέρ, Ζορζ Σιμενόν (βασισμένο στο μυθιστόρημά του)

Ηθοποιοί: Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ορόρ Κλεμάν, Μπερτράντ Πονσέτ, Ζαντ Λαμπέστ, Ερβέ Πιέρ, Μελανί Μπερνιέρ, Πιέρ Μουρ

Μία νεαρή κοπέλα θα βρεθεί νεκρή σε μια πλατεία του Παρισιού, φορώντας ένα βραδινό φόρεμα. Ο επιθεωρητής Μαιγκρέ θα πρέπει αρχικά να ανακαλύψει την ταυτότητα της κοπέλας και έπειτα να ανασυνθέσει τις τελευταίες μέρες της ζωής της ώστε να βρει τον δολοφόνο.

Οι Ροδακινιές του Αλκαράς (Alcarràs)

Σκηνοθεσία: Κάρλα Σιμόν

Σενάριο: Κάρλα Σιμόν, Αρνάου Βιλαρό

Ηθοποιοί: Ζορντί Πουγιόλ Ντόλσετ, Άνα Ότιν, Ξένια Ρόζετ, Άλμπερτ Μπος

Η ζωή μιας οικογένειας ροδακινοπαραγωγών αλλάζει ριζικά όταν ο νέος ιδιοκτήτης της γης τους αποφασίζει να πουλήσει τα χωράφια για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά. Για πρώτη φορά, το μέλλον τους διαγράφεται αβέβαιο και προκαλούνται ρήξεις στις σχέσεις τους, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν πολύ περισσότερα από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους.

Ο Κύριος Αρκάντιν (Mr. Arkadin / Confidential Report)

Σκηνοθεσία: Όρσον Γουέλς

Σενάριο: Όρσον Γουέλς

Ηθοποιοί: Όρσον Γουέλς, Πίτερ Βαν Άικ, Μάικλ Ρεντγκρέιβ, Κατίνα Παξινού, Πάολα Μόρι, Ρόμπερτ Άρντεν, Ακίμ Ταμίροφ

Η ζωή και το μυστηριώδες παρελθόν του μεγιστάνα Γκρέγκορι Αρκάντιν εξάπτει την περιέργεια ενός τυχοδιώκτη που μόλις έχει βγει από τη φυλακή. Η έρευνα για το παρελθόν του Αρκάντιν πολύ σύντομα θα τον βάλει σε μπελάδες, και θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή. Μία από τις κορυφαίες ταινίες νουάρ του Όρσον Γουέλς με γυρίσματα στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία και μια εξαιρετική ερμηνεία της Κατίνας Παξινού.

Στη φωλιά του κούκου (One Flew Over the Cuckoo’s Nest)

Σκηνοθεσία: Μίλος Φόρμαν

Σενάριο: Λόρενς Χόουμπεν, Μπο Γκόλντμαν, Κεν Κέισι (βασισμένο στο μυθιστόρημά του One Flew Over the Cuckoo’s Nest)

Ηθοποιοί: Τζακ Νίκολσον, Λουίζ Φλέτσερ, Ντάνι Ντε Βίτο, Σίντνεϊ Λάσικ, Μπραντ Ντουρίφ, Γουίλιαμ Ρέντφιλντ, Γουίλ Σάμσον, Κρίστοφερ Λόιντ, Γουίλιαμ Ντούελ, Βίνσεντ Σκιαβέλι, Ντιν Ρ. Μπρουκς

Στο Όρεγκον του 1963, ο Ραντλ Πάτρικ Μακ Μέρφι (Τζακ Νίκολσον) ένας ψυχοπαθής εγκληματίας που εκτίει μικρή ποινή σε αγροτική φυλακή, μεταφέρεται σε ψυχιατρική κλινική. Ο Μακ Μέρφι ελπίζει πως εκεί θα περάσει τους τελευταίους μήνες της ποινής του σε ένα περιβάλλον πιο ήρεμο και αποφεύγοντας τη σκληρή δουλειά. Η πτέρυγα του Μακ Μέρφι όμως διευθύνεται από τη σκληρή και άκαμπτη νοσοκόμα Μίλντρεντ Ρέιτσεντ (Λουίζ Φλέτσερ), η οποία χρησιμοποιεί ανορθόδοξες ιατρικές μεθόδους προκειμένου να υποτάξει και να ταπεινώσει τους ασθενείς της.

Ο Μακ Μέρφι ανακαλύπτει ότι οι ασθενείς φοβούνται περισσότερο τη Ρέιτσεντ από την επανένταξή τους στον έξω κόσμο και γρήγορα γίνεται αρχηγός μιας ομάδας ασθενών. Οι ασθενείς αυτοί είναι ο Μπίλι Μπίμπιτ (Μπραντ Ντουρίφ), ένας νέος που τραυλίζει από νευρικότητα, ο Τσάρλι Τσεσγουίκ (Σίντνεϊ Λάσικ), ένας άνδρας με συμπεριφορά και αντιδράσεις παιδιού, ο Μαρτίνι (Ντάνι Ντε Βίτο) που έχει παραισθήσεις, ο Ντέιλ Χάρντιγκ (Γουίλιαμ Ρέντφιλντ) ένας μορφωμένος παρανοϊκός και ο Τσιφ Μπρόμντεν (Γουιλ Σάμσον) ένας πανύψηλος κωφάλαλος Αμερικανός ιθαγενής. Ο Μακ Μέρφι συγκρούεται με τη νοσοκόμα Ρέιτσεντ και ένας πόλεμος νεύρων ξεσπάει ανάμεσά τους.

Ούτε καν (Nope)

Σκηνοθεσία: Τζόρνταν Πιλ

Σενάριο: Τζόρνταν Πιλ

Ηθοποιοί: Ντάνιελ Καλούγια, Κέκε Πάλμερ, Στίβεν Γέουν, Μάικ Γουίνκοτ, Μπράντον Περέα

Το «Ούτε Καν» διαδραματίζεται λίγο έξω από το Λος Άντζελες, στην κοιλάδα Santa Clarita Valley της Νότιας Καλιφόρνια, όπου τα αδέλφια OJ και Emerald έχουν κληρονομήσει ένα ράντσο αλόγων από τον πατέρα τους. Τα αδέλφια συνεχίζουν τη σκυτάλη της τέχνης του πατέρα τους ως εκπαιδευτές ζώων για γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών και τηλεόρασης. Δίπλα στο ράντσο βρίσκεται ένα πάρκο και ζωολογικός κήπος με διαχειριστή, ένα πρώην παιδί-θαύμα, που κουβαλάει τα δικά του παιδικά τραύματα.

 Ο OJ και η Emerald αρχίζουν να παρατηρούν ανεξήγητα φαινόμενα στο ράντσο τους, τα οποία τους οδηγούν σε απίστευτες ανακαλύψεις που έρχονται από ψηλά. Θα αποπειραθούν λοιπόν να αποτυπώσουν τα μυστήρια στην κάμερα. Τα πράγματα κλιμακώνονται, καθώς τα αδέλφια επιστρατεύουν την εξειδικευμένη βοήθεια του υπαλλήλου ενός καταστήματος ηλεκτρονικών και ενός βετεράνου κινηματογραφιστή.

Καθώς οι προσπάθειές τους περνούν ένα σημείο χωρίς επιστροφή, οι ήρωές μας παρασύρονται στο μάτι μιας ανεπανόρθωτης καταιγίδας. Το αποτέλεσμα είναι ένα απίστευτο θέαμα κοσμικού τρόμου και μεταφυσικού γουέστερν, με έναν συναισθηματικά πολύπλοκο πυρήνα επιστημονικής φαντασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TWO LANES - Closer (Official Video)

 

Popular Posts