menu

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Λιμάνι Γέρακα: To Φιόρδ της Λακωνίας


Ένα ψαροχώρι της Πελοποννήσου με καλό φαγητό και ιδιαίτερη αύρα είναι το ελληνικό φιόρδ το Λιμάνι του Γέρακα στην Λακωνία


«ο Γέρακας είναι σαν φιόρδ». Δεν αναζητήσαμε φωτογραφίες στο Διαδίκτυο. Θέλαμε να έχουμε την πρώτη εντύπωση από κοντά.

Μισή ώρα αργότερα, και ακολουθώντας έναν εν μέρει παραθαλάσσιο δρόμο 22 χιλιομέτρων με αρκετές στροφές, βρισκόμαστε στο Λιμάνι του Γέρακα.

Φρεσκότατοι ψαρομεζέδες με 2-3 ουζερί- ταβέρνες  και καταπληκτική θέα πραγματικά δίπλα στη θάλασσα, η οποία μοιάζει με λίμνη.

Είναι μερικές φορές που η ανακάλυψη νέων προορισμών γίνεται τυχαία. Έτσι συνέβη πριν λίγες εβδομάδες σε μία καφετέρια της Μονεμβασιάς και ενώ αναμέναμε να ξεκινήσουμε (δυστυχώς) για το ταξίδι του γυρισμού στον Πειραιά.

Δεν ανυπομονούσαμε (όπως είναι λογικό) για την επιστροφή. Ζητήσαμε από τον ευγενέστατο σερβιτόρο να μας προτείνει έναν κοντινό προορισμό που θα παράτεινε λίγο ακόμα την εκδρομή. Η απάντηση του άμεση και σαφής: «Να πάτε στο λιμάνι του Γέρακα. Είναι το ελληνικό φιόρδ».

Πράγματι το τοπίο είναι αρκετά σκανδιναβικό. Πριν φτάσουμε στο λιμάνι και αφού περάσαμε το χωριό Γέρακας, νομίζαμε πως κινούμασταν πλάι σε μια μεγάλη λίμνη. Λίγο μετά, καθώς πλησιάζαμε στο λιμάνι, δίπλα σε ποτάμι. Τα γαλήνια νερά καταλήγουν πολλές φορές σε απότομες ακτές. Άλλωστε, αν δει κανείς τις εικόνες της περιοχής από ψηλά, καταλαβαίνει γιατί αποκαλείται «το ελληνικό φιόρδ».

Στο τέλος του δρόμου βρίσκεται το μικρό λιμάνι. Οι βάρκες και τα ψαροκάικα μοιάζουν πραγματικά χτιστά, καθώς το φυσικό αυτό λιμάνι είναι τόσο απάνεμο που τα νερά σχεδόν δεν κινούνται. Το «νορβηγικό» σκηνικό εμπλουτίζεται με μία νησιώτικη αίσθηση που δημιουργούν τα ασβεστωμένα σπίτια με τα γαλάζια παράθυρα και τα κόκκινα κεραμίδια. Ανάμεσα τους και μερικά πετρόχτιστα διώροφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts