menu

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Οι Ταινίες της Εβδομάδας 27/7/2022


Πολλές οι επιλογές αυτής της κινηματογραφικής εβδομάδας με ένα σημαντικό comeback, γέλιο, αίσθημα και μυστήριο.

Η πανσιόν (Maison de retraite)

Σκηνοθεσία: Τομά Ζιλού

Σενάριο: Κεβ Άνταμς, Κατρίν Ντιαμάντ, Ρομέν Λεβί

Ηθοποιοί: Κεβ Άνταμς, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ντανιέλ Πρεβόστ

Για να αποφύγει τη φυλακή, ο 30άρης Μιλάν, αναγκάζεται να εκτελέσει 300 ώρες κοινωφελούς εργασίας σε έναν οίκο ευγηρίας. Οι πρώτες του εβδομάδες είναι μια πραγματική κόλαση! Γρήγορα όμως υιοθετείται από συνταξιούχους, ιδιαίτερα από μια ομάδα 7 αχώριστων που του διδάσκουν, ο καθένας με τον τρόπο του, το όραμά του για τη ζωή. Με τις εβδομάδες, ο Μίλαν ανακαλύπτει ότι το ίδρυμα εκμεταλλεύεται την ευπάθεια των κατοίκων του. Τότε αποφασίζει να οργανώσει μια μεγάλη απόδραση, αλλά τα προβλήματά του δεν έχουν τέλος...

Στα άκρα (Entre la vie et la mort / On the edge)

Σκηνοθεσία: Τζιορντάνο Τζεντερλίνι

Σενάριο: Τζιορντάνο Τζεντερλίνι

Ηθοποιοί: Αντόνιο ντε λα Τόρε, Μαρίν Βακτ, Ολιβιέ Γκουρμέ

Ένας ισπανός οδηγός του υπογείου σιδηροδρόμου στις Βρυξέλλες, βιώνει μια νύχτα την απόλυτη φρίκη. Βλέπει ένα νεαρό να ετοιμάζεται να πέσει στις ράγες, μπροστά από το συρμό που οδηγεί ο ίδιος, και βλέποντας το πρόσωπό του προλαβαίνει να αντιληφθεί πως είναι ο γιος του, με τον οποίο είχαν χαθεί εδώ και χρόνια…  Όταν ο πατέρας μαθαίνει πως ο γιος του είχε εμπλακεί σε μια αιματηρή ληστεία αποφασίζει να πάρει το νόμο στα χέρια του, και να ακολουθήσει τη ματωμένη γραμμή των ιχνών που άφησε πίσω του το παιδί του, για να φτάσει στους εγκέφαλους της ληστείας, τους οποίους  θεωρεί υπευθύνους για την κατάληξη του.

Τελευταίο Καλοκαίρι

Σε ένα ειδυλλιακό νησί, μια νεαρή κοπέλα συγκρούεται με τον καταπιεστικό πατέρα της όταν κλέβει την προσοχή ενός φίλου του.

Σκηνοθεσία: Αντονέτα Άλαματ Κουσιγιάνοβιτς

Ηθοποιοί: Γκρατσίγια Φιλίποβιτς Ντανίκα Κούρτσιτς Λέον Λούτσεφ Κλιφ Κέρτις

Δολοφόνος για Γέλια / The Battle of the Sexes

Η μανία μιας Αμερικανίδας επενδύτριας να εκσυγχρονίσει μια παραδοσιακή σκοτσέζικη βιοτεχνία, τη φέρνει αντιμέτωπη με τους εργαζόμενους και ιδίως με το λογιστή, ο οποίος αποφασίζει να λάβει ακραία μέτρα για να τη σταματήσει.

Σκηνοθεσία: Τσαρλς Κράιτον

Ηθοποιοί: Πίτερ Σέλερς Ρόμπερτ Μόρλεϊ Κόνσταντς Κάμινγκς


Αμίρα (Amira)

Σκηνοθεσία: Μοχάμεντ Ντιάμπ

Σενάριο: Μοχάμεντ Ντίαμπ, Κάλεντ Ντίαμπ, Σερίν Ντίαμπ

Ηθοποιοί: Τάρα Αμπούντ, Αλί Σουλιμάν, Σαμπά Μουμπάρακ

Η Αμίρα, μια 17χρονη Παλαιστίνια, ήρθε στον κόσμο χάρη στο σπέρμα που είχε φυγαδεύσει ο φυλακισμένος πατέρας της, Ναγουάρ, από το κελί του εγκλεισμού του. Η αγάπη και η στοργή των ανθρώπων του περιβάλλοντός τους την αποζημιώνουν -και με το παραπάνω- για την απουσία του πατέρα. Αλλά, όταν αποκαλύπτεται πως ο Ναγουάρ είναι στείρος, η Αμίρα χάνει τη γη κάτω απ’ τα πόδια της.


Στα άκρα (Entre la vie et la mort / On the edge)

Σκηνοθεσία: Τζιορντάνο Τζεντερλίνι

Σενάριο: Τζιορντάνο Τζεντερλίνι

Ηθοποιοί: Αντόνιο ντε λα Τόρε, Μαρίν Βακτ, Ολιβιέ Γκουρμέ

Ένας ισπανός οδηγός του υπογείου σιδηροδρόμου στις Βρυξέλλες, βιώνει μια νύχτα την απόλυτη φρίκη. Βλέπει ένα νεαρό να ετοιμάζεται να πέσει στις ράγες, μπροστά από το συρμό που οδηγεί ο ίδιος, και βλέποντας το πρόσωπό του προλαβαίνει να αντιληφθεί πως είναι ο γιος του, με τον οποίο είχαν χαθεί εδώ και χρόνια…  Όταν ο πατέρας μαθαίνει πως ο γιος του είχε εμπλακεί σε μια αιματηρή ληστεία αποφασίζει να πάρει το νόμο στα χέρια του, και να ακολουθήσει τη ματωμένη γραμμή των ιχνών που άφησε πίσω του το παιδί του, για να φτάσει στους εγκέφαλους της ληστείας, τους οποίους  θεωρεί υπευθύνους για την κατάληξη του.


Άιφελ (Eiffel)

Σκηνοθεσία: Μαρτίν Μπουρμπουλόν

Σενάριο: Καρολίν Μπονγκράν

Ηθοποιοί: Ρομέν Ντουρί, Έμα Μάκι, Πιερ Ντελαντονσάμπ, Αρμάν Μπουλανζέ, Μπρουνό Ραφαελί, Αλεξάντρ Σταϊγκέρ

Σεπτέμβριος 1886. Ένα χρόνο πριν, το Μνημείο Ουάσινγκτον ανακηρύχθηκε το ψηλότερο κτίριο του κόσμου και η γαλλική κυβέρνηση πιέζει τον διάσημο μηχανικό Γουστάβο Άιφελ να δημιουργήσει κάτι πιο θεαματικό για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Παρίσι. Εκείνος έχει μόλις ολοκληρώσει τη συμβολή του στην ανέγερση του Αγάλματος της Ελευθερίας και προτιμά να ασχοληθεί με τον σχεδιασμό του μετρό της πόλης. Όμως, όλα θα αλλάξουν όταν συναντήσει και πάλι την Αντριέν, μια μυστηριώδη γυναίκα από το παρελθόν του. Το μεταξύ τους πάθος θα φουντώσει ξανά, εμπνέοντάς τον Άιφελ στην πραγματοποίηση ενός παράτολμου εγχειρήματος. Ένα πάθος που απειλεί να καταστρέψει τις ζωές και των δυο, καθώς και την ίδια την κατασκευή του Πύργου.

Μυστικός Πράκτορας Oss 117: Από την Αφρική με αγάπη (OSS 117: Alerte rouge en Afrique noire / OSS 117: From Africa with Love)

Σκηνοθεσία: Νικολά Μπεντός

Σενάριο: Ζαν Φρανσουά Αλίν, Νικολά Μπεντός, Ζαν Μπρους

Ηθοποιοί: Ζαν Ντιζαρντέν, Πιερ Νινέ, Φατού Ν’ντιαγιέ, Βλάντιμιρ Γιορντάνοφ, Πολ Ουάιτ, Μελοντί Καστά, Ρίκι Τριμπόρ, Καρίμ Μπαρά.

1981. O ΟSS 117, είναι ξανά κοντά μας. Σε αυτή την αποστολή – πιο δύσκολη, πιο επικίνδυνη και πιο καυτή από ποτέ! – βρίσκεται στη Αφρική, με σκοπό να προστατέψει έναν πρόεδρο από επαναστάτες, και αναγκάζεται για πρώτη φορά να συνεργαστεί με τον νέο και πολλά υποσχόμενο πράκτορα OSS 1001. Αντικαταστάτης, συνεργάτης ή ανταγωνιστής;


Το Μουσικό Δωμάτιο (Jalsaghar / The Music Room)

Σκηνοθεσία: Σατγιατζίτ Ρέι

Σενάριο: Ταρασανκάρ Μπανερτζί, Σατγιατζίτ Ρέι, Σαντί Π. Τσάουντχαρι

Ηθοποιοί: Χαμπί Μπίσβας

Ένας πλούσιος γαιοκτήμονας, ο Ρόι, ζει μια παρακμιακή ζωή σε ένα παλάτι με τη γυναίκα, τον γιο του και πολλούς υπηρέτες. Το πάθος του - η γυναίκα του θα το έλεγε ο εθισμός του - είναι η μουσική και ξοδεύει μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε συναυλίες που γίνονται για τους ντόπιους στην υπέροχη αίθουσα μουσικής του.

Ωστόσο, ο πλούτος του βρίσκεται σε πτώση. Τα εδάφη του διαβρώνονται από το τοπικό ποτάμι κι αναγκάζεται να πληρώσει για τη συναυλία που διοργανώνει για το πάρτι της ενηλικίωσης του γιου του πουλώντας μερικά από τα κοσμήματα της οικογένειας.

Όταν ο γείτονάς του Γκανγκούλι, ένας κοινός άνθρωπος που έχει αποκτήσει πλούτη μέσω επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τον προσκαλεί σ′ ένα πάρτι στο σπίτι του, ο Ρόι αισθάνεται απειλή, κι αποφασίζει να κάνει κι αυτός ένα πλούσιο πάρτι την ίδια μέρα που θα του κοστίσει και το τελευταίο από τα κοσμήματα. Όταν η γυναίκα και ο γιος του σκοτώνονται σε μια καταιγίδα, ο Ρόι γίνεται κάτι σαν ερημίτης, κλεισμένος στην αίθουσα μουσικής. 

Το πάθος του για τη μουσική και η αναζήτηση του κοινωνικού σεβασμού είναι η αιτία καταστροφής του, καθώς θυσιάζει την οικογένειά του και τον πλούτο του προσπαθώντας να τον διατηρήσει.

Πολλά χρόνια αργότερα, αποφασίζει να κάνει μια τελευταία συναυλία, ξοδεύοντας και τα τελευταία του χρήματα για να ξεπεράσει και πάλι - και να πεισμώσει - τον Γκανγκούλι.


Ανατολικά της Εδέμ (East of Eden)

Σκηνοθεσία: Ηλίας Καζάν

Σενάριο: Πολ Όσμπορν, βασισμένο στο Β′ μέρος του μυθιστορήματος του Τζον Στάινμπεκ

Ηθοποιοί: Τζούλι Χάρις, Τζέιμς Ντιν, Ρέιμοντ Μάσεϊ, Μπερλ Άιβς, Ρίτσαρντ Ντάβαλος, Τζο βαν Φλιτ

Το 1917, ενώ η Ευρώπη υπόκειται στα δεινά του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, στην κοιλάδα Σαλίνας της Καλιφόρνια ο Κέιλεμπ Καλ Τρασκ (Τζέιμς Ντιν) είναι ένα δυστυχισμένο αγόρι, που προσπαθεί να κερδίσει τη συμπάθεια και την αγάπη του πατέρα του, Άνταμ (Ρέιμοντ Μάσεϊ), που δείχνει να προτιμά τον μεγαλύτερό του γιο Άρον (Ρίτσαρντ Ντάβαλος). Τα δυο αγόρια που έχουν μεγαλώσει χωρίς τη μητέρα τους, για την οποία γνωρίζουν ότι πέθανε όταν εκείνα ήταν μικρά, έχουν εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες. Ο Καλ είναι παρορμητικός και ενστικτώδης, ενώ ο Άρον είναι ήρεμος και υπάκουος. Μετά από έναν καυγά που έχει ο Καλ με τον πατέρα του καταφεύγει στο Μόντερεϊ, όπου ανακαλύπτει ότι η μητέρα του, Κέιτ (Τζο βαν Φλιτ), είναι ζωντανή κι ότι είναι ιδιοκτήτρια χαμαιτυπείου. Παράλληλα ο πατέρας των αγοριών επενδύει στην καλλιέργεια μαρουλιών και χάνει όλη του την περιουσία προσπαθώντας να τα μεταφέρει κατεψυγμένα στη Νέα Υόρκη.

Ο Καλ προσπαθεί να βοηθήσει τον πατέρα του να ορθοποδήσει και ζητά χρήματα από τη μητέρα του για να επενδύσει στην καλλιέργεια φασολιών. Όταν οι Η.Π.Α. μπαίνουν στον πόλεμο, ο Καλ βγάζει πολλά χρήματα από την πώληση των φασολιών, τα οποία σκοπεύει να προσφέρει στον πατέρα του, ως δώρο γενεθλίων. Την ημέρα των γενεθλίων του όμως πριν ο Καλ προσφέρει το δώρο του, ο Άρον ανακοινώνει το γάμο του με την Άμπρα (Τζούλι Χάρις), μια κοπέλα η οποία αμφιταλαντεύεται από τα συναισθήματα που τρέφει και για τους δυο αδελφούς. Όταν ο Καλ προσφέρει τα χρήματα που έβγαλε στον πατέρα του εκείνος τα απορρίπτει ισχυριζόμενος ότι είναι βρόμικα. Δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι η ανακοίνωση των γάμων του Άρον ήταν καλύτερο δώρο από εκείνο του μικρού του γιου. Τότε ο Καλ κυριευμένος από το θυμό αποκαλύπτει στον Άρον την αλήθεια για τη μητέρα τους, πράγμα που πρόκειται να ανατρέψει τις ισορροπίες μέσα στην οικογένεια και να φέρει τη δυστυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TWO LANES - Closer (Official Video)

 

Popular Posts