menu

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Διεθνής πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ Πνεύμα Γηγενές/Indigenius Loci στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης


Το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία της Βίκυ Μαρκολέφα είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή της Mind The Bump Productions σε συνεργασία με την οικογένεια Φουρκιώτη.

Το ψυχογεωγραφικό ντοκιμαντέρ Πνεύμα Γηγενές/Indigenius Loci πραγματεύεται τη διεπαφή φύσης και ανθρώπου. Ο Βασίλης Φουρκιώτης, κτηνοτρόφος, κοινωνιολόγος και οικολόγος, περιπλανώμενος σε αρχέγονα μονοπάτια βυθίζεται σε πνευματικές αντανακλάσεις της μετανεωτερικότητας.

Το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία της Βίκυ Μαρκολέφα είναι μια ανεξάρτηση παραγωγή της Mind The Bump Productions σε συνεργασία με την οικογένεια Φουρκιώτη. Παρουσιάζεται στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και είναι διαθέσιμο (δωρεάν προβολή) έως τις 20 Μαρτίου στην Πλατφόρμα (ως 500 θεάσεις).   

«Οι Deleuze και Guattari έλεγαν ότι οι νομάδες δεν έχουν ιστορία. Έχουν μόνο γεωγραφία. Σε προσωπικό επίπεδο αυτή η γεωγραφία είναι για μένα οι βοσκότοποι περιμετρικά του Σκλήθρου. Οι Βοσκότοποι του Εαυτού. Οι βοσκότοποι όμως, όπως και όλα τα Κοινά (commons) έχουν περιθωριοποιηθεί από τότε που έπαψαν να υπάρχουν τσελιγκάτα, δηλαδή δομές αυτοδιαχείρισης των βοσκών και έχουν περιέλθει σε μια ομιχλώδη κρατική διαχείριση που τους αλλοτριώνει από τις εκτάσεις που φροντίζουν. Αυτός ήταν ο λόγος που ήθελα να συμμετέχω σε αυτό το φίλμ. Ήθελα να δείξω στον κόσμο μια απόπειρα να επαναοικειοποιηθώ την γεωγραφία των βοσκοτόπων τεντώνοντας επάνω τους τον εσωτερικό μου κόσμο. 

Σε αυτό το φίλμ μου δώθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω την αντίστασή μου απέναντι στο υπάνθρωπο της εξουσίας με το απάνθρωπο των ζωοποιήσεων και την διέξοδο στο ρίζωμα των βοσκοτόπων, του δικού μου Τρίτου Κόσμου. Το φιλμ, στο επίπεδο του περιεχομένου πατάει στην βαθιά οικολογία. Η μορφή του όμως προέρχεται από τον οικοφεμινισμό. Το female gaze της Βίκυ Μαρκολέφα είναι αυτό που κάνει το τοπίο και τα ζώα να επανανοηματοδοτούντα. Το γίγνεσθαι-γυναίκα που κάνει τις μορφές να σπάνε και τα περιεχόμενα των ειδών να ενώνονται. Ο Walter Benjamin είχε πει ότι ξεχάσαμε ότι μας κοιτάνε και τα ζώα πίσω όταν τα κοιτάμε. Οι τεχνικές της Βίκυς δίνουν και στα ζώα διέξοδο να εκφράσουν το animality τους. Να φτιάξουν τους κόσμους τους. Αυτή η ελευθερία που μου έδωσε η Βίκυ ήταν που με έκανε να θέλω να μπω στο φίλμ, όχι σαν πρωταγωνιστής αλλά σαν ένα ακόμα μέρος αυτών των μεταμορφώσεων, όπου ο ανθρωποκεντρισμός χάνει το νόημα του και άνδρες, γυναίκες, ζώα, φυτά, ορυκτά συμμετέχουν σε έναν χορό μεταστοιχείωσης. Οι Βλάχοι λόγιοι του 18ου αιώνα έφεραν στην Ελλάδα τις ιδέες του Ανθρωπισμού. Οι Βλάχοι του 21ου θα φέρουμε τις αρχές του Μετανθρωπισμού. Για μια ανθρωπολογία πέρα από τον άνθρωπο». Βασίλης Φουρκιώτης.

Συντελεστές

Πνεύμα Γηγενές, 12’, Έγχρωμο, 2022

Σκηνοθεσία, σενάριο: Βίκυ Μαρκολέφα

Μοντάζ: Bastian Fischer, Βίκυ Μαρκολέφα

Κινηματογράφιση: Βίκυ Μαρκολέφα, *Μορκω, *Κιούμπρικ

Επεξεργασία ήχου και εικόνας: Bastian Fischer

Ευχαριστίες: Μαρία Τσαλικλίδου, Δημήτρης Φουρκιώτης

Copyright Mind The Bump Productions

Images: Vicky Markolefa


*genius loci / Το πνεύμα, η πεµπτουσία ενός τόπου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Μαξ Φερστάπεν έκανε την υπέρβαση με εκπληκτικά περίτεχνη πολ ποζίσιον για το GP στην Ίμολα

Ο Μαξ Φερστάπεν έκανε την υπέρβαση απέναντι στις μεγάλες αναβαθμίσεις των McLaren και Ferrari, έλυσε τα μεγάλα χθεσινά προβλήματα με τις ρυθ...

Popular Posts