Το anijsmelk είναι ένα κλασικό, ολλανδικό ποτό, που παραδοσιακά ετοιμάζεται μουλιάζοντας γλυκάνισο σε γάλα. Σήμερα, φτιάχνεται περισσότερο με κύβους ζάχαρης γλυκάνισου ή anjis blokjes, οι οποίοι ανακατεύονται σε ζεστό γάλα και δίνουν το ίδιο, μοναδικό αποτέλεσμα.
Σημαίνει «γλυκό νερό» και η προετοιμασία του δεν είναι τίποτα παραπάνω από ανεπεξέργαστο ζαχαροκάλαμο, διαλυμένο σε ζεστό νερό. Στην Κόστα Ρίκα το προτιμούν πολύ στο πρωινό τους, προφανώς για να ξεκινήσουν… γλυκά την ημέρα τους.
Τυπικό βολιβιανό ρόφημα, το api morado είναι ένα εκχύλισμα μοβ καλαμποκιού και ανανά με πρόσθετα αρωματικά μπαχαρικά, όπως κανέλα, γαρίφαλο και ξύσμα πορτοκαλιού. Το ρόφημα είναι τόσο παχύρρευστο που μπορεί να φαγωθεί και με κουτάλι, ενώ συνήθως σερβίρεται στο πρωινό. Υπάρχει και άλλη μια βερσιόν του ροφήματος αυτού, το api blanco, το οποίο φτιάχνεται με γάλα, ζάχαρη, κανέλα και άσπρο καλαμπόκι.
Με ρίζες που φτάνουν στις προ-κολομβιανές εποχές, το atole είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. Φτιάχνεται με masa (χυλό καλαμποκιού), νερό, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Στην όψη, μπορεί να είναι παχύρρευστο και να θυμίζει πόριτζ ή ελαφρύ και νερουλό, ανάλογα με τα γούστα. Θεωρείται εορταστικό ποτό και σερβίρεται συχνά την Ημέρα των Νεκρών Día de los Muertos και τα Χριστούγεννα.
Οι Γάλλοι δεν ξεφεύγουν πολύ από τα καθιερωμένα, προτιμώντας ζεστή σοκολάτα σε μεγάλα φλιτζάνια τύπου μπολ. Λέγεται, μάλιστα, πως όποιος παραγγείλει chocolate chaud à l'ancienne, δηλαδή την παραδοσιακή σοκολάτα, τότε καταλαβαίνει τι πραγματικά σημαίνει ζεστή σοκολάτα. Η λιωμένη σοκολάτα, πάντως, φαίνεται πως είναι το τέλειο αντίδοτο στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Το glögg είναι το ζεστό κρασί με μπαχαρικά, το οποίο κάνει θραύση τα Χριστούγεννα σε Σουηδία και Φινλανδία, ενώ οι περισσότεροι το απολαμβάνουν όλο το Δεκέμβριο. Υπάρχει βερσιόν και χωρίς αλκοόλ, για όσους θέλουν να το βάλουν στην καθημερινότητά τους, ενώ τα κύρια συστατικά του είναι η κανέλα, το κάρδαμο, το γαρίφαλο και μερικές φορές το πορτοκάλι. Συχνά, προσθέτουν σταφίδες και αμύγδαλα στον πάτο του φλιτζανιού, τα οποία απολαμβάνει κάποιος στο τέλος, αφού τελειώσει το ρόφημα.
Μπορεί να είναι δύσκολο στην προφορά, το Kúmenkaffi, όμως, είναι ένα μοναδικό ισλανδικό ποτό από καφέ, στον οποίο προσθέτουν σπόρους αγριοκύμινου, δίνοντάς του πικάντικο άρωμα και πιο όξινη γεύση. Συνήθως σερβίρεται μετά το γεύμα και συχνά… αναβαθμίζεται με το ισλανδικό schnapps, brennivín.
Το ιαπωνικό αυτό ποτό ζεσταίνει, θεραπεύει και αποτελεί παραδοσιακό φάρμακο για το κρύωμα. Φτιάχνεται με σκόνη kudzu (φυτό της ανατολικής, νοτιοανατολικής Ασίας και κάποιων νησιών του Ειρηνικού) και είναι γλυκό, με υφή που θυμίζει μέλι.
Δημοφιλές ζεστό ρόφημα στην Αίγυπτο είναι το sahlab, το οποίο παραδοσιακά φτιάχνεται με αλεσμένο βολβό της ορχιδέας Orchis mascula. Η σκόνη αναμειγνύεται με βρασμένο γάλα και ζάχαρη, ενώ το άμυλο του σπόρου της ορχιδέας κάνει το ρόφημα πιο παχύρρευστο. Στο τέλος, πασπαλίζουν κανέλα και το αποτέλεσμα είναι πλούσιο και χορταστικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου