menu

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Γλυκιά Καρυδόπιτα Χωρίς Ψήσιμο για το Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι


Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας δείχνει την τέλεια καρυδόπιτα από… Γαλλία, vegan, χωρίς γλουτένη, για όσους θέλουν να περάσουν γλυκά, αλλά υγιεινά Χριστούγεννα -Πρωτοχρονιά και καλές γιορτές.

Η καρυδόπιτα είναι ένα πολύ νόστιμο γλυκό, από αυτά που δεν είναι επιβαρυντικά για την υγεία, καθώς είναι πλούσια σε καλά λιπαρά από το καρύδι, αλλά και αντιοξειδωτικά μπαχαρικά. Η συγκεκριμένη καρυδόπιτα, όμως, είναι ένα επίπεδο παραπάνω, καθώς δεν περιέχει καθόλου ζωικά, που σημαίνει ότι είναι κατάλληλη και για vegan, ενώ περιέχει λιγότερη ζάχαρη και ανάμεσα στα συστατικά της βρίσκουμε και τη βρώμη, που είναι μια σούπερ θρεπτική τροφή πλούσια σε βιταμίνες Β και β-γλυκάνες.

Θα χρειαστείτε:

Για τη βάση

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια

1/2 φλιτζάνι πίτουρο βρώμης

2 κ.σ. σιρόπι σφένδαμου

Λίγο αλάτι

2 κ.σ. λάδι καρύδας ή φυτικό λάδι και κρατήστε λίγο για να λαδώσετε το ταψί σας


Για τη γέμιση

4 δαμάσκηνα μουλιασμένα για 15 λεπτά σε ζεστό ρόφημα γλυκάνισου

1/4 φλιτζάνι ακατέργαστη καστανή ζάχαρη

1/3 φλιτζάνι τσαγιού σιρόπι αγαύης ή βιολογικό μέλι

1/2 φλιτζάνι καρύδια σε τρίμα και αφήστε και κάποια ολόκληρα

1/2 κ.γ. κανέλα, 1/2 κγ μοσχοκάρυδο και ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1/4 του φλιτζανιού γάλα αμυγδάλου εμπλουτισμένο με ασβέστιο

Προετοιμασία

Για τη βάση: Ξεκινήστε ανακατεύοντας όλα τα ξηρά υλικά στο μούλτι. Δεν χρειάζεται να γίνουν σκόνη, αρκεί να ανακατευτούν καλά.

Λαδώστε το ταψάκι σας με φυτικό λάδι ή με λάδι καρύδας. Στη συνέχεια απλώστε το μείγμα από το μούλτι στο ταψί και πιέστε την επιφάνειά του για να σχηματίσει μία συμπαγή βάση. Αφήστε το στην άκρη.

Για τη γέμιση: Ανακατέψτε στο μούλτι όλα τα υλικά εκτός από το λάδι και τα δαμάσκηνα. Το μείγμα αυτό πρέπει να σας βγει αφράτο και μαλακό. Στην συνέχεια ενσωματώστε στο μείγμα το λάδι καρύδας και τα δαμάσκηνα αφού τα έχετε ψιλοκόψει. Απλώστε το μείγμα στο ταψί σας, προσθέστε το ξύσμα από 1 πορτοκάλι και βάλτε το στο ψυγείο για μερικές ώρες μέχρι να «δέσει». Τόσο απλό!!

Για το μέγιστο αισθητικά αποτέλεσμα είναι απαραίτητο να έχει τη σωστή δοσολογία σε λάδι καρύδας. Όμως ακόμα κι αν το γλυκό σας δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο φαίνεται στη φωτογραφία, η γεύση του σίγουρα θα σας αφήσει άφωνους.

Δέσποινα Μαρσέλου

Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα

Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς

www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr

fb page getactive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts