menu

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Μια «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους!» βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


Μια «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους!» βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Με ποικίλες δράσεις, με φυσική παρουσία και ψηφιακές.

Αφιερωμένες στην ποικιλόμορφη και προσβάσιμη σε όλους πολιτιστική κληρονομιά, όπως περιγράφεται στην κοινή θεματολογία «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους!» (Heritage: All Inclusive), είναι φέτος οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Παράλληλα με την ευρωπαϊκή -κοινή-θεματολογία, η χώρα μας, στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αφιερώνει τις φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη φυσιογνωμία και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, σημαντικού Έλληνα πολιτικού και διπλωμάτη.

Στο πλαίσιο αυτό, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, συμμετέχει στον φετινό εορτασμό πραγματοποιώντας ποικίλες δράσεις, με φυσική παρουσία και ψηφιακές. Με φυσική παρουσία οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν α) θεματικές περιηγήσεις από τους αρχαιολόγους των Συλλογών του Μουσείου με θεματικούς άξονες: «Πρόσωπα του δημόσιου και ιδιωτικού βίου», «Γυναίκα», «Κοινωνικός αποκλεισμός» και «Ασκληπιεία», «Ξένοι» κ.α. και β) ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Από την Ανατολή… από τη Δύση.. Τα αρχαία του Μουσείου αφηγούνται τις ιστορίες τους» για μαθητές Α΄θμιας Εκπαίδευσης (Δ΄ έως Στ΄ Δημοτικού) την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 στις 10:00 π.μ., το οποίο θα δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου με ιδιαίτερη έμφαση στη διαπολιτισμική τους διάσταση και να συμμετάσχουν σε εικαστικό εργαστήρι.

Οι ψηφιακές δράσεις

-Περιήγηση σε αντιπροσωπευτικά εκθέματα των μονίμων συλλογών του Μουσείου με έμφαση στη διαπολιτισμική τους διάσταση.

-Mια ψηφιακή οπτικοποιημένη συνάντηση με επτά χάλκινα έργα με διαφορετική προέλευση και χρονολογικό προσδιορισμό, που παρουσιάζουν συνοπτικά την ταυτότητά τους και ανακαλούν από το αρχαίο πολιτισμικό περιβάλλον βιωματικές καταστάσεις που διαχρονικά λειτουργούν θεραπευτικά στην αποκατάσταση μιας κρίσης, στην έξοδο από την απομόνωση, όπως αυτή που τα δύο τελευταία χρόνια έχει ενταθεί λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

-Διαδικτυακή εκπαιδευτική δράση με τίτλο: «Μύθο…παίγνια! Συντροφιά με τα μυθικά πλάσματα..». Μια δράση, μέσω της οποίας οι μικροί διαδικτυακοί επισκέπτες καλούνται να λύσουν γρίφους-αινίγματα που αφορούν αρχαία μυθικά πλάσματα και να τα συγκρίνουν με σύγχρονα καθώς και με φανταστικά πλάσματα άλλων πολιτισμών.

Οι ψηφιακές δράσεις θα είναι αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων 

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

10:00: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, με τίτλο «Από την Ανατολή…από τη Δύση.. Τα αρχαία του Μουσείου αφηγούνται τις ιστορίες τους» (Παναγιώτα Κουτσιανά, Νεκταρία Ρουμελιώτη)

10:00: "Φιλοτιμηθείτε Έλληνες" Παραδόσεις αρχαιοτήτων στα χρόνια του Καποδίστρια (Χρυσάνθη Τσούλη)

11:00: Οι ξένοι της Αθήνας (Μαρία Χιδίρογλου)

12:00: Οι «ξένοι» στην κλασική Αθήνα μέσα από την παρουσία τους στις επιτύμβιες στήλες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Βάντα Παπαευθυμίου)

13:00: Οι γυναίκες στην παρυφή της ελλαδικής κοινωνίας (Έφη Οικονόμου)

14:00: Οι ελάσσονες της Μυκηναϊκής κοινωνίας (Βασιλική Πλιάτσικα)

15:00: "Φιλοτιμηθείτε Έλληνες" Παραδόσεις αρχαιοτήτων στα χρόνια του Καποδίστρια (Χρυσάνθη Τσούλη)

16:00: Αόρατοι άνθρωποι στην αρχαιολογία: Μητέρες και παιδιά (Κατερίνα Κωστάντη)

17:00: Κοινωνικός αποκλεισμός και Ασκληπιεία (Αριάδνη Κλωνιζάκη)

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου ​2021

12:00: Η γυναίκα στον κώδικα επικοινωνίας του νεολιθικού κόσμου (Κάτια Μαντέλη)

13:00: Ίδια περιήγηση με αυτή των 12:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 Σεπτεμβρίου 2021

13:00: Ιστορικός περίπατος γύρω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Άγνωστα περιστατικά και εμβληματικές στιγμές της νεότερης ιστορίας μας σε μια βόλτα (Κώστας Πασχαλίδης)

Ψηφιακές δράσεις

α) «Βγαίνοντας από την απομόνωση»: Επτά χάλκινα έργα παρουσιάζουν συνοπτικά την ταυτότητά τους (Σαπφώ Αθανασοπούλου, Αλεξάνδρα Χατζηπαναγιώτου)

β) «Τόσο μακριά, τόσο κοντά»: Αντιπροσωπευτικά εκθέματα του Μουσείου παρουσιάζονται με έμφαση στη διαπολιτισμική τους διάσταση (Παναγιώτα Κουτσιανά, Ευγενία Μήτρου-Γεωργίου)

γ) «Μύθο…παίγνια! Συντροφιά με τα μυθικά πλάσματα..». Μια δράση, μέσω της οποίας οι μικροί διαδικτυακοί επισκέπτες καλούνται να λύσουν γρίφους-αινίγματα που αφορούν αρχαία μυθικά πλάσματα και να τα συγκρίνουν με σύγχρονα καθώς και με φανταστικά πλάσματα άλλων πολιτισμών (Παναγιώτα Κουτσιανά, Νεκταρία Ρουμελιώτη)

Επισημαίνεται ότι το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη. Η συμμετοχή στις δράσεις της Παρασκευής 24/9 είναι δωρεάν. Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση και δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Δυνατότητα παρακολούθησης έως 2 περιηγήσεις. Αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε θεματική περιήγηση έως 10 άτομα. Στην περιήγηση της Κυριακής 26/9 έως 20 άτομα. Για την επίσκεψη στο Μουσείο και τη συμμετοχή στις δράσεις απαιτείται η τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας κατά του Covid - 19 βάσει του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Beyoncé αναμένεται να αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη ποπ σταρ του 21ου αιώνα από το Billboard.

  Η Beyoncé αναμένεται να αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη ποπ σταρ   του 21ου   αιώνα από το Billboard.

Popular Posts