menu

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Τι λέει η ειδικός για το φαγητό πριν το κολύμπι;


H Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, Σπυριδούλα Γεωργαλή, από το diatrofi.gr μας εξηγεί τα πάντα για το φαγητό πριν το κολύμπι, ώστε να πάρουμε τα μέτρα μας και να είμαστε ασφαλείς στο μπάνιο.

«Πρέπει να περάσει τουλάχιστον 1 ώρα μετά το φαγητό για να βουτήξεις και πάλι στη θάλασσα» είναι μια φράση που σίγουρα όλοι την έχουμε ακούσει από τους γονείς μας τους καλοκαιρινούς μήνες στην παραλία. Κατά πόσo όμως αυτή η πεποίθηση είναι αληθής; Τι θα συμβεί αν φάμε και κατευθείαν πέσουμε στο νερό για κολύμπι;

Παλιότερα πίστευαν ότι αν κάποιος καταναλώσει το γεύμα του και κολυμπήσει αυξάνεται και η πιθανότητα πνιγμού. Η αλήθεια είναι όμως πως ελάχιστα περιστατικά πνιγμού λόγω φαγητού έχουν καταγραφεί.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή.

Κάθε μορφής άσκηση μαζί και το κολύμπι απαιτούν μυϊκή προσπάθεια και κάποια ένταση. Κατά συνέπεια, η άσκηση με γεμάτο στομάχι δεν ενδείκνυται επειδή αυξάνεται η αιματική ροή στο γαστρεντερικό σύστημα. Αυτό έχει ως συνέπεια να μειώνεται η ροή του αίματος από περιοχές όπως τα άκρα και γενικότερα στους μύες.

Για αυτό το λόγο ενέχει κινδύνους και προβλήματα όπως:

  • κράμπες
  • αίσθημα καούρας
  • δυσφορία
  • αίσθημα για αναγωγές, ταχυκαρδία κ.τλ, έχοντας ως συνέπεια τη μείωση της απόδοσής μας ή ακόμα και κάποια σωματική βλάβη

Αυτό βέβαια ισχύει σε περιπτώσεις κανονικής έντονης άσκησης όπως για παράδειγμα το κολύμπι μεγάλων αποστάσεων. Το κολύμπι μετά το φαγητό θα πρέπει να θεωρηθεί όπως οποιοδήποτε άλλο είδος σωματικής δραστηριότητας, χαμηλής έως μέτριας έντασης.

Η ποσότητα μετράει
Όπως δεν θα τρώγαμε υπερβολική ποσότητα φαγητού πριν πάμε να τρέξουμε ή πριν το γυμναστήριο, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε και την κολύμβηση. Σε περιπτώσεις που έχουμε φάει ένα κανονικό γεύμα και κολυμπήσουμε στην ακροθαλασσιά ή απλά μπούμε στο νερό έχοντας μια ελαφριάς έντασης δραστηριότητα, οι παραπάνω παρενέργειες όπως και η περίπτωση πνιγμού είναι μικρές.

Αν όμως καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού θα έχουμε τα ίδια συμπτώματα με το αν κάναμε οποιαδήποτε άλλη σωματική δραστηριότητα. Μπορεί να αισθανθούμε δυσφορία ή καούρα καθώς η διαδικασία της πέψης δεν θα έχει γίνει με φυσιολογικό ρυθμό. Ενδέχεται επίσης να πάθουμε ελαφριά κράμπα.

Τα παραπάνω είναι καταστάσεις που μπορούμε να τις διαχειριστούμε αν είμαστε κοντά στη στεριά και όχι μόνοι μας στο ανοιχτό πέλαγος. Επομένως, η κατανάλωση ενός κανονικού φυσιολογικής ποσότητας γεύματος που δεν συνοδεύεται με αλκοόλ δεν είναι ικανά να μας οδηγήσουν στον πνιγμό. Ενδέχεται όμως να έχουν κάποιες παρενέργειες, χωρίς βέβαια αυτό να είναι απαραίτητο.

Εν κατακλείδι συστήνεται η κατανάλωση φυσιολογικής ποσότητας φαγητού. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων ή τροφών που γνωρίζουμε ότι θα μας προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα.

Επίσης, πάντα το κολύμπι στη θάλασσα θα πρέπει να γίνεται με προσοχή. Δεν υπερτιμάμε ποτέ τις δυνάμεις μας κολυμπώντας σε σημεία δύσκολα προσβάσιμα. Παράλληλα θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως από το σημείο που κολυμπήσαμε έχουμε την αντοχή να γυρίσουμε πάλι πίσω στη στεριά.

Τέλος, το κολύμπι δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζεται με αλκοόλ (όπως και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα). Η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τα αντανακλαστικά και την κρίση μας ενώ ταυτόχρονα μας κάνει πιο επιρρεπείς σε ριψοκίνδυνες πράξεις.

Σπυριδούλα Γεωργαλή
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος​
www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts