menu

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Πώς να επιλέξετε το ιδανικό αντηλιακό προσώπου για τον τύπο του δέρματός σας


Μια δερματολόγος λύνει τον δυσκολότερο γρίφο των καλοκαιρινών διακοπών.

Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί του δέρματος συμβουλεύουν ότι η καθημερινή εφαρμογή αντηλιακού είναι το μοναδικό καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας υγιή και αγέραστη από την ηλιακή ακτινοβολία, υπάρχουν και μερικά κακά νέα, ιδίως όσον αφορά στον γρίφο που έχει να κάνει με τον τύπο -αλλά και το φυσικό χρώμα- του δέρματός σας. 

«Η επιδερμίδα κάθε γυναίκας έχει ξεχωριστές ανάγκες, επιθυμίες και απαιτήσεις, εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχουν ποικίλοι τύποι δέρματος, τόσο όσον αφορά στο χρώμα και στην ποιότητα, όσο και με ζητήματα που σχετίζονται με την ηλικία, τις ορμονικές συνθήκες, την ακμή και την γενικότερη ευαισθησία», λέει στο stylist.com η Dr. Beibei Du-Harpur, δερματολόγος και κλινική ερευνήτρια στο βιοϊατρικό ερευνητικό κέντρο του Λονδίνου, Francis Crick Institute. 

Η ειδικός εξηγεί ότι η επιλογή ενός κατάλληλου αντηλιακού προσώπου παίζει τεράστιο ρόλο όχι μόνο στην καλύτερη προστασία του δικού σας τύπου δέρματος από την UV ακτινοβολία, αλλά διασφαλίζετε πως δεν θα απλώσετε αντηλιακά συστατικά που μπορεί να βλάψουν με άλλους τρόπους το ευαίσθητο δέρμα σας. 

«Τόσο οι χημικοί όσο και οι φυσικοί όροι που αναφέρονται στις κατηγορίες των αντηλιακών φίλτρων, δεν είναι βέβαιο ότι θα δράσουν εξίσου αποτελεσματικά στις ιδιαίτερες ανάγκες της επιδερμίδας σας», λέει η Dr. Du-Harpur, τονίζοντας: «Τα χημικά φίλτρα δημιουργούν πιο ελαφριές φόρμουλες επειδή περιέχουν άτομα άνθρακα και είναι οργανικά μόρια, ενώ τα φυσικά φίλτρα είναι παχύρρευστα επειδή χρησιμοποιούν ανόργανα μόρια, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου. Γι’ αυτό είναι σκόπιμο να γνωρίζετε από πριν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της επιδερμίδας σας, και όχι να επιλέγετε ένα αντηλιακό προσώπου μόνο από την ευκολία εφαρμογής του ή την μυρωδιά του». 

- Για τη λιπαρή επιδερμίδα, η ερευνήτρια δερματολογίας συνιστά να προτιμάτε αντηλιακά που αναφέρουν στη συσκευασία τους την ένδειξη «oil free», επειδή απλά δεν θα μεγιστοποιήσουν την λιπαρότητα του προσώπου σας -και την ακμή σας- κάθε φορά που το απλώνετε. 

- Για το ξηρό δέρμα, αναζητήστε φόρμουλες που προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία και θρέψη. «Τα αντηλιακά προϊόντα προσώπου που περιέχουν υαλουρονικό οξύ είναι ιδανικά για τη διατήρηση της υγρασίας στο δέρμα και να του χαρίσουν μια πιο ομαλή αίσθηση, ωστόσο, κάθε άλλη φόρμουλα με την ένδειξη “ενυδατικό”, υποδηλώνει πως περιέχει συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προσθήκη και στο σφράγισμα της φυσικής υγρασίας στο δέρμα. Το βούτυρο καριτέ και η γλυκερίνη είναι τα πιο συνήθη συστατικά που προστίθενται στα αντηλιακά προσώπου και προάγουν την ενυδάτωση», λέει η Dr. Du-Harpur.

- Για μια επιδερμίδα η οποία υποφέρει από ευαισθησία χειμώνα-καλοκαίρι, η δερματολόγος συμβουλεύει το εξής: «Παραδοσιακά, οι γυναίκες με ευαίσθητη επιδερμίδα προτιμούν τα φυσικά αντηλιακά φίλτρα, ωστόσο στις μέρες μας, η εξέλιξη της κοσμετολογίας δημιούργησε πολλές χημικές φόρμουλες που είναι επίσης κατάλληλες, επειδή πρωτίστως δεν απαιτούν πολύ τρίψιμο της επιδερμίδας κατά την εφαρμογή. Πάντως, η μεγαλύτερη συμβουλή μου είναι να αποφεύγετε τα αντηλιακά με άρωμα». 

- Για τα πιο σκούρα δέρματα, ο γρίφος έχει ακόμη περισσότερες δυσκολίες. «Αν και φαινομενικά, τα άτομα που ανήκουν στις κατηγορίες φωτότυπου δέρματος 4 έως 6 (δηλαδή, μια φυσική απόχρωση που ξεκινά από την σταριένια, μεσογειακή επιδερμίδα και φτάνει έως την πολύ σκούρα) δεν διατρέχουν τον ίδιο σοβαρό κίνδυνο εμφάνισης εγκαυμάτων, ξηρότητας ή και μελανώματος σε σχέση με τις πιο ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, εντούτοις, η ίδια η ύπαρξη μεγάλης ποσότητας μελανίνης είναι εκείνη που καθιστά τα παχύρρευστα, ανόργανα φυσικά φίλτρα λιγότερο αποτελεσματικά ή ακόμη και αντιαισθητικά –αφήνοντας μεγάλες λευκές στάμπες παντού με κάθε χρήση», λέει η ειδικός. «Η ιδανική λύση είναι τα αντηλιακά προσώπου με οργανικά μόρια, τα λεγόμενα χημικά φίλτρα, επειδή οι ελαφριές συνθέσεις τους είναι πιο ρευστές και απορροφώνται από το δέρμα γρηγορότερα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts