menu

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

11 Προορισμοί για τις πρώτες κοντινές αποδράσεις...



Έπειτα από μήνες, είμαστε και πάλι ελεύθεροι να φτιάξουμε τη βαλίτσα μας, να κλειδώσουμε πίσω την πόρτα του σπιτιού μας και να αποδράσουμε σε ελληνικούς προορισμούς που υπόσχονται να μας κάνουν να τα ξεχάσουμε όλα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.


Χαλκίδα, Εύβοια
Η πόλη με τα «τρελά νερά» είναι μια ιδανική απόδραση, περίπου 1 ώρα από την Αθήνα, που υπόσχεται να μας κάνει να ξεσκάσουμε, με φόντο τη θάλασσα. Συνδυάζει καλοκαιρινές επιλογές, αλλά και την αίσθηση μιας μικρής επαρχιώτικης πόλης, στην οποία μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας χαζεύοντας τη θάλασσα ή να κάνετε τα πρώτα μακροβούτια στον Ιππόκαμπο ή στο Κουρέντι που είναι κεντρική και οργανωμένη παραλία μέσα στην πόλη. Μην παραλείψετε να πάτε για θαλασσινά στη Νέα Αρτάκη και να ανεβείτε στο κάστρο για καφέ με θέα την πόλη. Κι αν θελήσετε να μείνετε για όλο το Σαββατοκύριακο, υπάρχουν πολλές οικονομικές επιλογές διαμονής.


Λουτράκι, Κόρινθος
Άλλος ένας προορισμός που δεν απέχει πολύ από την Αθήνα (μόλις 84 χιλιόμετρα), αλλά υπόσχεται να μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από την τρέλα του χειμώνα που πέρασε. Αν ο στόχος σας είναι το μπάνιο, οι επιλογές είναι αρκετές, όπως στη λίμνη Βουλιαγμένη και στην παραλία στο Ηραίο, αν θέλετε να ξεφύγετε από την κεντρική και δημοφιλή παραλία του Λουτρακίου. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάτε για πεζοπορία στις πανέμορφες διαδρομές και τα μονοπάτια που έχουν χαραχτεί για τους φυσιολάτρες στα Γεράνια όρη, πριν επιστρέψετε στην πόλη κι έπειτα να καθίσετε για φαγητό παραλιακά, τσουγκρίζοντας στην υγειά σας.


Ναύπλιο, Αργολίδα
Σε πιο γραφικό μοτίβο, το Ναύπλιο με τα στενά δρομάκια και τις βουκαμβίλιες είναι ιδανική επιλογή για ημερήσια ή και διήμερο με πιο ρομαντικό χαρακτήρα. Οι πιο δραστήριοι μπορείτε να ανεβείτε στο Παλαμήδι και να απολαύσετε τη θέα από ψηλά, έπειτα από τα ξακουστά 999 σκαλοπάτια του (857 στην πραγματικότητα), αλλά και να επισκεφτείτε το φρούριο της Ακροναυπλιάς, που στέκεται αγέρωχο πίσω από την Παλιά Πόλη. Το Μπούρτζι σας περιμένει, επίσης, σε ένα μικρό νησάκι στα ανοιχτά του λιμανιού, αλλά αν θέλετε απλώς να ξεκουραστείτε και να κάνετε μπάνιο, οι επιλογές σας, μεταξύ άλλων είναι η παραλία της Αρβανιτιάς που είναι και η πιο δημοφιλής, η Καραθώνα, μια ήσυχη αμμουδιά και η Ψιλή Άμμος με κατεύθυνση προς Επίδαυρο.


Σπέτσες

Το κοσμοπολίτικο κόσμημα του Αργοσαρωνικού και καπετάνισσα Μπουμπουλίνα


Ύδρα, Αργοσαρωνικός
Το μαγικό νησί του Αργοσαρωνικού είναι ιδανική ανοιξιάτικη/καλοκαιρινή απόδραση του Σαββατοκύριακου, αν θέλετε να μεταφερθείτε σε ένα εντελώς παραμυθένιο σκηνικό, χωρίς αυτοκίνητα και αστικές συνήθειες, μόνο με στενά πλακόστρωτα δρομάκια και προσεγμένα μαγαζιά για φαγητό και καφέ. Μια βόλτα μόνο στα μαγαζιά της θα σας φέρει ακόμη πιο κοντά στο καλοκαίρι, ενώ ένας καφές στην Υδρονέτα με την απίστευτη θέα, θα φορτίσει τις μπαταρίες σας για όλο το Σαββατοκύριακο. Για μπάνιο προτιμήστε να πάρετε κάποιο βαρκάκι και να κατευθυνθείτε προς Βλυχό, Άγιο Νικόλαο, Καμίνια, Μπίστη, Παλαμίδα και Μώλο.


Ναύπακτος, Αιτωλοακαρνανία
Εδώ θα έχετε μεν τη θάλασσα στα πόδια σας, αλλά μπορείτε να τη συνδυάσετε και με ορεινό τοπίο για να απολαύσετε ταυτόχρονα όσα στερηθήκατε τους προηγούμενους μήνες του lockdown: και βουνό και θάλασσα. Στη Ναύπακτο θα φτάσετε σε λίγο παραπάνω από 2 ώρες από την Αθήνα και η πρώτη σας κίνηση θα είναι να χαλαρώσετε στην κεντρική πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο όπου μπορείτε να πιείτε το καφεδάκι σας στο παραδοσιακό καφενείο. Το επιβλητικό κάστρο σίγουρα πρέπει να μπει στη λίστα σας, το οποίο θα σας μαγέψει ειδικά τη νύχτα, φωτισμένο και ατμοσφαιρικό και μην παραλείψετε μια μεγάλη βόλτα στις παραδοσιακές συνοικίες της Ναυπάκτου, για να δείτε από κοντά τον καλοδιατηρημένο Πύργο της οικογένειας Μπότσαρη, που σήμερα έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό μουσείο αλλά και τα υπόλοιπα αρχοντικά και τα καπετανόσπιτα. Περάστε οπωσδήποτε από το Γρίμποβο, τη συνοικία όπου την εικόνα συνθέτουν αιωνόβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά, όμορφες παραλίες και ονομαστές πηγές. Κι όταν έρθει η ώρα του φαγητού, κατευθυνθείτε προς τη συνοικία της Ψανής, μιας παραλίας που κατά μήκος της θα βρείτε παραδοσιακά ταβερνάκια και φρέσκους μεζέδες, με θέα τη θάλασσα. Αν έχετε όρεξη και για ορεινές περιπέτειες, σας περιμένει η Τερψιθέα με την θέα μοναδικής ομορφιάς, η Ελατού με τα έλατά της, και φυσικά η τουριστική και πανέμορφη Άνω Χώρα.


Παράλιο Άστρος, για διακοπές σαν παλιά
Χτισμένο στις πλαγιές του λόφου, το παράλιο Άστρος είναι ένα όμορφο, καλοκαιρινό και τουριστικό μέρος, που τα Σαββατοκύριακα γεμίζει κόσμο που αναζητά τη χαλάρωση σε ένα μέρος οικείο. Βολτάρετε στην παραλία του, θαυμάστε το μεσαιωνικό κάστρο στην κορυφή του λόφου και χαρείτε τη θάλασσα που απλώνεται μπροστά σας. Μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας στην αμμουδερή παραλία του οικισμού ή να κατευθυνθείτε στον Aτσίγγανο, την παραλία Bερβένων και την παραλία του Αγίου Ανδρέα. Οι ψαροταβέρνες, τα εστιατόρια και οι καφετέριες μπροστά στη θάλασσα δεν λείπουν, αφού το μέρος είναι τουριστικό, ενώ το καλοκαίρι λειτουργεί και υπαίθριο θέατρο με πολλές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.



Μονεμβασιά, για ρομαντικές καταστάσεις
Το διαμάντι του νομού Λακωνίας, η Μονεμβασιά, δεν γίνεται να μην αποτελέσει στάση σε κάποιον που θέλει να τριγυρίσει στην Πελοπόννησο και να ανακαλύψει κάθε σπιθαμή της. Ως καστροπολιτεία, η ατμόσφαιρά της είναι άκρως ρομαντική, με τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα σκαλάκια, τα γραφικά ταβερνάκια και τη θάλασσα να απλώνεται στο βάθος. Στην Άνω Πόλη, που σήμερα είναι ακατοίκητη, θα δείτε τις κατοικίες των αρχόντων και των οικογενειών των εκάστοτε κυριάρχων, κι αν ανεβείτε μέχρι το Ναό της Αγίας Σοφίας, μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της χώρας μας, θα φτάσετε στο ψηλότερο σημείο με την καλύτερη θέα. Μην παραλείψετε μια στάση στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού στην κεντρική πλατεία που αποτελεί εκκλησία-σύμβολο, αλλά και στο σπίτι του σημαντικού Έλληνα ποιητή,  Γιάννη Ρίτσου, δίπλα από την είσοδο του κάστρου. Για μπάνιο, μπορείτε να πάτε στο Πορτέλο, αν δεν θέλετε να απομακρυνθείτε, ενώ άλλες επιλογές σε κοντινή ακτίνα είναι η παραλία Κάκαβος στα αριστερά της γέφυρας με φόντο το κάστρο της Μονεμβασιάς και η μικρή παραλία της Κούρκουλας, κλειστή από τρεις μεριές, θυμίζοντας φυσική πισίνα.


Πύλος, για κοσμοπολίτικη απόδραση
Η Πύλος έχει μπει για τα καλά στον τουριστικό χάρτη της χώρας τα τελευταία χρόνια και μετά τη λειτουργία του πολυτελούς Costa Navarino δέχεται και πολλούς τουρίστες από το εξωτερικό. Το χαρακτηριστικό της είναι πως δίνει μια νησιώτικη αίσθηση στον επισκέπτη με αρχοντικό αέρα, ενώ τα κάστρα και τα διάσπαρτα μνημεία στην περιοχή της χαρίζουν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Εκεί σας περιμένει το καλοδιατηρημένο Νιόκαστρο, το οποίο χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας για να ελέγχουν οι Τούρκοι τις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου, όπως και το Ανάκτορο του Νέστωρα στα βόρεια, με θέα και πλήθος ευρημάτων. Κι αφού γνωρίσετε τον τόπο, βάλτε μαγιό και κατευθυνθείτε προς τις υπέροχες παραλίες της Μεσσηνίας, όπως την ξακουστή Βοϊδοκοιλιά στα βόρεια της Πύλου, που κερδίζει παγκοσμίως τις εντυπώσεις. 


Καρδαμύλη, για παραμυθένια ατμόσφαιρα
Στην ανατολική άκρη του μεσσηνιακού κόλπου, το όμορφο αυτό παραθαλάσσιο χωριό θα σας εντυπωσιάσει με το θεατρικό σκηνικό του που χαρακτηρίζεται από πολλές αντιθέσεις: από τη μία τα κρυστάλλινα, γαλάζια νερά του, τα κυπαρίσσια του, οι ελαιώνες και οι καταπράσινες πλαγιές και από την άλλη τα απόμακρα βουνά συνθέτουν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του. Η αρχιτεκτονική των κτιρίων στην Καρδαμύλη, προέρχεται κυρίως από τα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά τα σχέδια παραμένουν πιστά στις παραδοσιακές φόρμες. Εκεί θα δείτε παλιά σπίτια και πυργόσπιτα, γραφικά στενάκια και όμορφες γωνιές, ενώ στο χωριό και στη γύρω περιοχή θα βρείτε εκπληκτικές παραλίες με κρυστάλλινα νερά, όπως τα Ριτσά, βόρεια του οικισμού, με το χοντρό, λευκό βότσαλο, το Καλαμίτσι, με τα ψηλά κυπαρίσσια, τα βαθυγάλανα Δελφίνια, την παραλία της Καλογριάς κοντά στη Στούπα κ.ά.


Λιμένι, για το απόλυτο τιρκουάζ
Περίπου 5 χιλιόμετρα από την Αρεόπολη, στην άγρια και πέτρινη Λακωνική Μάνη, το Λιμένι είναι μια απαραίτητη στάση που πρέπει να κάνετε αν βρεθείτε στα περίχωρα. Πρόκειται για ένα πανέμορφο λιμανάκι με έντονα τιρκουάζ νερά που αν και δεν έχει παραλία, το καλοκαίρι γεμίζει κόσμο που απλώνει την πετσέτα του στα βράχια για να απολαύσει μια δροσερή βουτιά στα νερά του. Αποτελεί ουσιαστικά το επίνειο της Αρεόπολης με αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, όπου θα δείτε και το Παλάτι του Πετρόμπεη με τον τετραώροφο Πύργο του, χαρίζοντας στον τόπο αίγλη παλιάς εποχής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Odetta Live in concert 2005, "House of the Rising Sun"

                                             Κι ό,τι πονά ας λησμονιέται την αυγή.

Popular Posts