Ελληνικά ή ξένα, σε αραχνοΰφαντες διαφάνειες ή χοντροκομμένες φέτες, τα αλλαντικά χαρίζουν άρωμα και γευστική ένταση στο τραπέζι μας.
Οι ειδικοί του wineplus.gr μας ταξιδεύουν σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσα από αυτά και μας… ανοίγουν την όρεξη.
Χωριάτικα λουκάνικα
Για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος και της Κύπρου η σφαγή των γουρουνιών τις γιορτινές μέρες, αποτελεί ένα πολύ παλιό έθιμο. Συνήθως το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος μαζί με πολλά μπαχαρικά και λαχανικά, το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν λουκάνικα.
Μυκονιάτικη λούζα
Το παραδοσιακό αλλαντικό της Μυκόνου σερβίρεται σε πολύ λεπτές φέτες, σαν τσιγαρόχαρτο, είναι αρκετά στεγνή και σκληρή (γιατί δεν έχει καθόλου λίπος), με γεύση που θυμίζει έντονα θρούμπι, ρίγανη και ελληνική φύση γενικότερα.
Κυπριακή λούντζα
Γνωστή για τη μοναδική γεύση της, από κρασάτο και καπνιστό χοιρινό κρέας, σερβίρεται σε πολύ λεπτές φέτες και συνοδεύεται με τυρί χαλούμι. Τρώγεται μόνη της, αλλά είναι υπέροχη στον τραχανά ή σε ομελέτες.
Απάκι Κρήτης
Εκλεκτό κρητικό αλλαντικό από καθαρό χοιρινό φιλέτο που καπνίζεται ελαφρά με αρωματικά ξύλα. Με έντονη τη μυρωδιά του κύμινου, κόβεται σε λεπτές φέτες. Συμβουλή: πριν τις απολαύσετε, περάστε τες λίγο από το grill. Ταιριάζουν απόλυτα με τα όσπρια.
Νούμπουλο Κέρκυρας
Φοβερός κερκυραϊκός μεζές. Αλλαντικό κι αυτό αέρος (ωριμάζει κρεμασμένο) που αρωματίζεται κυρίως με μαύρο πιπέρι.
Καβουρμάς Θράκης
Ένα ιδιαίτερο και σπάνιο αλλαντικό. Κομμάτια κρέατος που μαγειρεύονται μαζί με το λίπος τους και όταν κρυώσουν σχηματίζουν μεγάλα «λουκάνικα». Η παραδοσιακή συνταγή θέλει κομμάτια βοδινού, πρόβειου και χοιρινού μαζί με μπαχαρικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου