menu

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

6+1 λάθη που γίνονται με τη σαμπάνια


Οι ειδικοί του krasiagr.com τα εντοπίζουν και τα μοιράζονται μαζί μας ενόψει γιορτών.

Τι κι αν είστε στο σπίτι μόνοι, με τον συγκάτοικό, σύντροφο ή μόνο με την άμεση οικογένειά σας; Τι κι αν το ρεβεγιόν γίνει μεσημέρι; Λίγη σαμπάνια ταιριάζει στην περίσταση. 

Σερβίρετε σαμπάνια μαζί με σοκολάτα

Το ταίριασμα σοκολάτας και σαμπάνιας προέκυψε από το μάρκετινγκ για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου – η ιδέα ότι δύο υλικά που αγαπούν οι άνθρωποι ταιριάζουν μαζί. Δεν ισχύει. Η σοκολάτα είναι πάρα πολύ γλυκιά, επισημαίνει την οξύτητα του κρασιού και την κάνει να έχει πικρή γεύση. Παρά τα όσα λένε οι παραγωγοί, η σαμπάνια δεν πάει με τα πάντα και ένα ολόκληρο δείπνο με ένα μόνο κρασί είναι εξαιρετικά κουραστικό – ακόμα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Από την άλλη, η σαμπάνια ταιριάζει ιδανικά με αλμυρά και τηγανητά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και των τσιπς ή της τηγανητής πατάτας, όπως επίσης και με τα ποπ κορν και τα hot dogs. Η οξύτητα της σαμπάνιας κόβει το αλάτι και το λίπος.

Πίνετε σαμπάνια σε λάθος ποτήρι

Είναι καιρός να ξεπεράσετε το ποτήρι flute. Υπάρχουν πλέον πολλά είδη ποτηριού που ταιριάζουν στα αφρώδη κρασιά και το καθένα έχει τις χάρες του. Προτιμήστε ένα Tulip Redux: Απλή τελειότητα, ευχάριστη στο μάτι ως προς τη μύτη και τον ουρανίσκο. Ο Benoît Gouez, chef-de-cave της Moët & Chandon, υποστηρίζει ότι το ποτήρι στο οποίο σερβίρεται μια σαμπάνια μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία γευσιγνωσίας. Το ιδανικό ποτήρι επιτρέπει στη σαμπάνια να αναπνέει και να αναπτύσσεται και πρέπει να είναι αρκετά στενό στην κορυφή για να δέσει όλες τις γεύσεις στη μύτη και στον ουρανίσκο μας. Ο Gouez προτιμάει το ποτήρι Moët & Chandon Grand Vintage από την Riedel, αλλά αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, συνιστά ένα μεγαλύτερο ποτήρι κρασιού ώστε η μύτη να χωρά στο ποτήρι για να εκτιμήσει κάποιος το άρωμα που σταδιακά ανοίγει. Όσο περισσότερο αναπνέει η σαμπάνια, τόσο πιο φρουτώδης και αρωματική γίνεται, γεγονός που μας δίνει μια όμορφη γευστική εμπειρία.

Παίρνετε φιάλες κανονικού μεγέθους

Εάν πρόκειται να είστε περισσότεροι από τέσσερις ανθρώπους (πράγμα δύσκολο για φέτος), προτιμήστε τα magnums (μια φιάλη magnum είναι ισοδύναμη δυο standard φιάλες). Το μεγάλο μέγεθος είναι συνδυασμένο με γιορτή, σας κάνει να φαίνεστε απίστευτα γενναιόδωροι, και, εκτός αυτού, δεν θα χρειαστεί να ανοίξετε τόσες πολλές φιάλες.

Αποθηκεύετε την σαμπάνια στο ψυγείο

Ένα ψυγείο δεν λειτουργεί ως κρυογενικός θάλαμος που διατηρεί το κρασί ανέπαφο. Τρεις ή τέσσερις μέρες σε ένα ψυγείο τροφίμων πριν ανοίξετε το μπουκάλι είναι μια χαρά, λέει ο διευθυντής ποιότητας οίνου Moët & Chandon, αλλά οι συνθήκες μέσα σε ένα ψυγείο είναι πολύ κρύες και πολύ ξηρές για μακροπρόθεσμη αποθήκευση. Ξηραίνουν τον φελλό, ο οποίος επιτρέπει στον αέρα να ισοπεδώσει τις γεύσεις του κρασιού και να εξουδετερώσει την λάμψη του. Γενικότερα, βγάλτε το μπουκάλι της σαμπάνιας έξω από το ψυγείο, περίπου 15 λεπτά πριν από το σερβίρισμα. Για να αποδώσει τα μέγιστα ένα κρασί, η θερμοκρασία του θα πρέπει να είναι σωστή. Αν σερβίρουμε το κρασί πάρα πολύ κρύο, τα αρώματα του ισοπεδώνονται. Αν το σερβίρουμε πάρα πολύ ζεστό, χάνεται η λαμπερή τραγανή γεύση που ερεθίζει τον ουρανίσκο. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 7C έως 10C.

Την ανοίγετε με λάθος τρόπο

Η πίεση σε ένα μπουκάλι σαμπάνιας (λόγω των φυσαλίδων) μπορεί να εκτοξεύσει τον φελλό με ταχύτητα περίπου 40 χλμ την ώρα κι όπως καταλαβαίνετε αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιές και τραυματισμούς. Για να αποφύγετε τον κίνδυνο, αφαιρέστε τους σωστά, όπως κάνουν οι επαγγελματίες. Φυσικά, δεν χρειάζεται να κάνετε σαμπράζ. Κατ’ αρχάς, βγάλτε το σύρμα από το φελλό. Πλαγιάστε το μπουκάλι και γυρίστε το έτσι ώστε να δείχνει μακριά από οποιονδήποτε και βάλτε μια πετσέτα στην κορυφή του. Πιάστε την κορυφή του φελλού με το ένα χέρι ενώ περιστρέφετε το μπουκάλι με το άλλο μέχρι να ξεκολλήσει ο φελλός και να βγει απαλά.. Σερβίρετε ρίχνοντας αργά το αφρώδες κρασί, για να μην ξεχειλίσουν οι φυσαλίδες. Και, φυσικά, μην κουνήσετε το μπουκάλι πριν το ανοίξετε.

Παρασύρεστε από ξακουστές ετικέτες

Οι περισσότερες nonvintage σαμπάνιες παράγονται από κρασιά από διαφορετικές χρονιές για να πετύχουν ένα στυλ που έχει συνέπεια. Με αυτό τον τρόπο θα ξέρετε τι θα δοκιμάσετε όταν ανοίξετε ένα μπουκάλι Moët & Chandon ή Roederer. Αλλά σχεδόν πάντα η ανταμοιβή σας θα είναι μεγαλύτερη αν αποκτήσετε μια σαμπάνια που έχει συγκεκριμένη ημερομηνία εσοδείας σε αυτό. (Η Krug Grande Cuvée είναι μια εξαίρεση). Για τις vintage σαμπάνιες, τα σταφύλια πρέπει να προέρχονται από μία μόνο συγκομιδή, το έτος της οποίας αναγράφεται στην ετικέτα. Αυτές οι σαμπάνιες φτιάχνονται από μικρές ποσότητες, συνήθως μόνο στους κορυφαίους τρύγους και παλαιώνουν περισσότερο πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά.  Ως αποτέλεσμα, τα κρασιά έχουν πιο ξεχωριστές προσωπικότητες, με βαθύτερες και πληρέστερες γεύσεις.

Ταπώνετε ξανά την υπόλοιπη σαμπάνια

Επενδύστε σε ένα stopper σαμπάνιας με σφιχτό σφράγισμα που θα διατηρήσει τον αφρισμό της σαμπάνιας για αρκετές μέρες. Μπορείτε να βρείτε ένα βασικό μοντέλο σφιγκτήρα σε οποιοδήποτε κατάστημα. Ο βασικός παράγοντας είναι η στεγανότητα του σφραγίσματος.


Στην υγειά σας!

www.krasiagr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι βαθμολογίες στη Formula 1 μετά το Grand Prix της Ίμολα

Ο Φερστάπεν αγχώθηκε στους τελευταίους γύρους αλλά τελικά κατάφερε να τερματίσει 7 δέκατα του δευτερολέπτου μπροστά από τον Νόρις για να επι...

Popular Posts