menu

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

5 τρόποι για να φτιάξεις την διάθεσή σου μέσα στην καραντίνα


Το δεύτερο κύμα της πανδημίας αποδεικνύεται ακόμη πιο δύσκολο για πολλούς από εμάς σε σχέση με το πρώτο. Κι ενώ βρισκόμαστε για 4η συνεχόμενη εβδομάδα σε lockdown, περιμένοντας μια ακτίδα φωτός ώστε να μειωθούν τα κρούσματα και να αρθούν τα μέτρα, η παραμονή μας στο σπίτι συνεχίζει να μας αποθαρρύνει και εγκαταλείπουμε την ιδέα των οικογενειακών Χριστουγέννων.

Αυτή τη φορά δεν έχουμε μόνο την κοινωνική αποστασιοποίηση να μας απασχολεί αλλά και τον μουντό καιρό που φέρνει θλίψη, αβεβαιότητα και συναισθηματική κόπωση σε όλους μας. Κάτι τέτοιες στιγμές μπορεί να είναι δύσκολο να παραμείνουμε θετικοί, όμως υπάρχουν 5 υπέροχες συμβουλές που μπορούν να φτιάξουν τη διάθεσή μας και ναι, να μας κάνουν να νιώσουμε χαρούμενοι ακόμα και μέσα στην καραντίνα.

1.Πάρε χαρά από το κατοικίδιό σου

Τα κατοικίδια μπορούν να είναι το καλύτερο χάπι ενάντια στη μοναξιά μας και τις καταστροφικές συνέπειες της ψυχικής και σωματικής μας υγείας κατά τη διάρκεια του lockdown! Η συντροφιά τους καταπολεμά τη μοναξιά, την κοινωνική απομόνωση και παρέχει μια σαφή καθημερινή δομή και ρουτίνα. Τα κατοικίδια βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες, της κατάθλιψης, του άγχους και του συναισθηματικού πόνου μέσω της ηρεμιστικής και ανακουφιστικής τους επίδρασης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, τον καλύτερο ύπνο και την ψυχική υγεία. Δώσε λοιπόν στον γάτο σου μια αγκαλιά! Εσύ την χρειάζεσαι πιο πολύ!

2. Μείνε συνδεδεμένος

Δεδομένου ότι η παραμονή μας στο σπίτι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξάρτησή μας από το διαδίκτυο, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ευημερία μας, να μένουμε σε επαφή με όσους αγαπάμε. Δώσε προτεραιότητα σε όσα σ’ ευχαριστούν και μάθε να εκφράζεις σε όσους σ’ ενδιαφέρουν τα συναισθήματά σου γι’ αυτούς. Πρέπει να είμαστε σαφείς και να τους λέμε πόσο σημαντικοί είναι για εμάς. Το ότι είσαι μόνος στο σπίτι δε σημαίνει πως δεν μπορείς να μοιραστείς μαζί τους πράγματα. Μπορείτε να βρείτε δημιουργικούς τρόπους για να κάνετε πράγματα μαζί, όπως για παράδειγμα να παρακολουθήσετε μαζί ένα μάθημα γιόγκα, μια διαδικτυακή παράσταση, να τραγουδήσετε κ.λπ. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η σύνδεση είναι μια συναισθηματική εμπειρία απόλαυσης!

3.Χρησιμοποίησε τον προσωπικό σου χρόνο για να καταγράψεις τις σκέψεις σου

Έχεις ιδέα ότι σε μια κανονική καθημερινότητα δεν έχεις ποτέ χρόνο για εσένα; Αυτό σημαίνει πολλά. Από το να ασχοληθείς με την προσωπική σου ευημερία μέχρι να ξεκινήσεις να γράφεις εκείνο το βιβλίο που πάντα ονειρευόσουν. Η καταγραφή ιδεών, σκέψεων και στόχων είναι το βασικό σκαλί για την επίτευξή τους. Τώρα που το 2021 είναι καθ’ οδόν, μη μείνεις απλώς στις ιδέες και τις σκέψεις, κατάγραψέ τες. Ίσως αυτό χρειάζεται η νέα χρονιά για να μπει δυναμικά!

4.Οι μικρές απολαύσεις μάς κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η δημιουργικότητα και η ευτυχία συνδέονται. Θα χρειαζόμαστε όλη τη δημιουργικότητά μας για να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά και να λύσουμε τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην καραντίνα. Και πραγματικά είναι εκείνες οι στιγμές που νιώθουμε ικανοποιημένοι όταν τα πάντα ρέουν ομαλά στη ζωή μας. Είναι επομένως σημαντικό να μην ξεχνάμε τις μικρές πολυτελείς ανταμοιβές καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας που μας κάνουν ευτυχισμένους. Ένα χουχούλιασμα στο κρεβάτι, ένας απολαυστικός καφές στον καθαρό αέρα το πρωί, ένας γρήγορος περίπατος πριν πέσει το σκοτάδι, ένα δώρο στον εαυτό σου που πάντα ήθελες ν’ αγοράσεις, ακόμα κι αν σε κακομάθεις, είναι που θα κάνουν αυτή τη μικρή διαφορά! Όλα είναι αλλιώς όταν αφιερώνουμε λίγο ουσιαστικό χρόνο για τον εαυτό μας. Κι ας τον κακομαθαίνουμε, τι πειράζει;

5. Ξεκίνα ένα χόμπι

Η ανακάλυψη ενός χόμπι που αγαπάς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την αυτό-φροντίδα σου και την επαναφόρτιση των μπαταριών της ζωής σου. Μια έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που έχουν χόμπι είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από άγχος, χαμηλή διάθεση και κατάθλιψη. Η εύρεση χρόνου για αυτό-φροντίδα, ειδικά κατά τη διάρκεια της καραντίνας όπου το νευρικό μας σύστημα είναι σε εγρήγορση, είναι ζωτικής σημασίας. Μπορείς να υιοθετήσεις ένα χόμπι που σου φαίνεται χρήσιμο, που βοηθά να βελτιώσεις μια ικανότητά σου ή που ομορφαίνει απλώς τη ζωή σου, όπως είναι για παράδειγμα οι κατασκευές και η διακόσμηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts