menu

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Από ποιούς παράγοντες βελτιώνεται το «εγώ» μας;

 

Η προσωπική ανάπτυξη «έρχεται» με την κοινωνικοποίηση ή από τις εξίσου σημαντικές στιγμές μοναχικότητας;

Γινόμαστε καλύτεροι.. μόνοι μας ή με τους άλλους;

Πώς αισθάνονται οι άνθρωποι όταν περνούν χρόνο μόνοι τους και τι είναι διαφορετικό όταν βρίσκονται με την παρέα άλλων; Πότε γινόμαστε καλύτεροι; Τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης από το Πανεπιστήμιο Bar-Ilan αποκαλύπτουν την περιπλοκότητα των ανθρώπινων εμπειριών σε αυτές τις σύνθετες κοινωνικές περιστάσεις.

Μαζί με τους άλλους.. εστιάζουμε στο τώρα

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Social Psychology, έδειξαν ότι όταν οι άνθρωποι «βλέπουν» τον εαυτό τους ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους, τότε τείνουν να σκέφτονται περισσότερο το παρόν, εστιάζοντας λιγότερο στο παρελθόν ή στο μέλλον.

Επιπλέον, όταν έχουμε παρέα είναι πιθανότερο να εκδηλώσουμε άγχος ή θυμός, παρά μοναξιά, συγκριτικά με αυτό που συμβαίνει όταν περνάμε χρόνο μόνοι μας.

Η μελέτη χρησιμοποίησε μια μοναδική προσέγγιση, εκείνη της ανάλυσης κειμένου (text), που δημιουργήθηκε από περισσότερους από 1.700 συμμετέχοντες, που κλήθηκαν να ολοκληρώσουν προτάσεις σχετικά με την εμπειρία της μοναχικότητας και την εμπειρία της κοινωνικής επαφής.

Μόνοι μας.. ατενίζουμε το μέλλον

Αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα σημαντική, μιας και χαρίζει την ευκαιρία της ελεύθερης ανθρώπινης έκφρασης, φέρνοντας στο φως τις πραγματικές αντιλήψεις και σκέψεις των ανθρώπων.

Ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας αποτελεί ευκαιρία για τους περισσότερους ανθρώπους να σκεφτούν προηγούμενες εμπειρίες και μελλοντικά σχέδια, να χαλαρώσουν από το άγχος ή την πίεση των κοινωνικών συναναστροφών και να συμμετάσχουν σε συγκεκριμένες δραστηριότητες αναψυχής.

«Ο χρόνος που περνάμε με την συντροφιά άλλων ανθρώπων αλλά και μόνοι μας αντιπροσωπεύονται στο μυαλό των ανθρώπων ως ποιοτικά διαφορετικές εμπειρίες, καθεμία από τις οποίες συμβάλλει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου εαυτού», επισημαίνει ο Δρ Liad Uziel από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Bar-Ilan, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη.

Μοναχικότητα και κοινωνικότητα δομούν το όλον

«Χρειάζεται κανείς έναν συνδυασμό εποικοδομητικής μοναχικής και κοινωνικής εμπειρίας, καθώς κάθε τύπος κοινωνικού περιβάλλοντος ισοδυναμεί με ιδιαίτερα μοναδικά και απαραίτητα πλεονεκτήματα για την προσωπική ευεξία του ατόμου» επισημαίνει.

Για όσους αντιμετωπίζουν αυτό το δεύτερο lockdown μόνοι, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυτόν τον πολύτιμο χρόνο για μια εσωτερική αναζήτηση, παραμένοντας όμως «συνδεδεμένοι» με τα αγαπημένα τους πρόσωπα μέσα από την ζωτική συμβολή της τεχνολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts