Μια συχνή απορία όσων ξεκινούν να πίνουν ουίσκι είναι για τη διαφορά μεταξύ του Scotch, Bourbon και Whiskey. Οι ειδικοί απαντούν.
Το σκοτζέζικο ουίσκι γίνεται στη Σκωτία και το bourbon γίνεται στην Αμερική (κυρίως στο Κεντάκι). Το Scotch είναι κατασκευασμένο από βυνοποιημένο κριθάρι, ενώ το bourbon είναι φτιαγμένο από καλαμπόκι.
Εάν πρόκειται να εξηγήσουμε τη διαφορά μεταξύ των διαφόρων ουίσκι, πρώτα θα πρέπει να καταλάβουμε τι είναι πραγματικά ένα ουίσκι. Με απλά λόγια, το ουίσκι είναι ποτό που αποστάζεται από ζυμωμένο πολτό δημητριακών.
Όλα τα ουίσκι πρέπει να περιέχουν σε ποσοστό 40% κατώτατο όριο και κατ' ανώτατο όριο σε 94,8% αλκοόλ κατ 'όγκο (ABV). Η διαφορά μεταξύ των διαφόρων ουίσκι εξαρτάται κυρίως από τον τύπο σιτηρών που χρησιμοποιείται για το πολτό.
Scotch whiskey
Δεδομένου ότι όλα τα ουίσκι παρασκευάζονται από πολτό δημητριακών, το Scotch δεν θα αποτελεί εξαίρεση. Προκειμένου να χαρακτηριστεί ως Scotch, το ουίσκι πρέπει να παρασκευάζεται από βυνοποιημένο κριθάρι. Τα περισσότερα σκοτζέζικα ουίσκι δεν έχουν τίποτε άλλο από κριθάρι, νερό και ζύμη. Επιτρέπεται να περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως άλλων σιτηρών καθώς και χρώμα καραμέλας. Δεν επιτρέπονται πρόσθετα ζύμωσης. Το σκοτζέζικο ουίσκι πρέπει επίσης να παλαιωθεί σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον τρία χρόνια και πρέπει να έχει ABV λιγότερο από 94,8%. Τέλος, δεν μπορεί κανένα ουίσκι να λέγεται Scotch αν δεν έχει γίνει 100% στη Σκωτία.
Δεδομένου ότι όλα τα ουίσκι παρασκευάζονται από πολτό δημητριακών, το Scotch δεν θα αποτελεί εξαίρεση. Προκειμένου να χαρακτηριστεί ως Scotch, το ουίσκι πρέπει να παρασκευάζεται από βυνοποιημένο κριθάρι. Τα περισσότερα σκοτζέζικα ουίσκι δεν έχουν τίποτε άλλο από κριθάρι, νερό και ζύμη. Επιτρέπεται να περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως άλλων σιτηρών καθώς και χρώμα καραμέλας. Δεν επιτρέπονται πρόσθετα ζύμωσης. Το σκοτζέζικο ουίσκι πρέπει επίσης να παλαιωθεί σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον τρία χρόνια και πρέπει να έχει ABV λιγότερο από 94,8%. Τέλος, δεν μπορεί κανένα ουίσκι να λέγεται Scotch αν δεν έχει γίνει 100% στη Σκωτία.
Το ουίσκι bourbon πρέπει να παρασκευάζεται από μείγμα σιτηρών το οποίο είναι τουλάχιστον 51% καλαμπόκι στο οποίο προστίθεται μια διαλογή μικρών σπόρων (περισσότερο σίκαλη και βυνοποιημένο κριθάρι). Η διαδικασία ζύμωσης για αυτό το μείγμα αρχίζει συχνά με ανάμειξη σε κάποιο πολτό από μια παλαιότερη παρτίδα που έχει ήδη ζυμωθεί. Όπως και με το Scotch στη Σκωτία, το bourbon μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι μόνο αν έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εδώ οι κανόνες είναι λίγο πιο χαλαροί σε σχέση με το Scotch, αλλά υπάρχουν. Το απόσταγμα πρέπει να αποστάζεται σε όχι περισσότερο από 80% αλκοόλη (160 proof) και να μην υπερβαίνει το 62,5% όταν τοποθετείται για παλαίωση σε νέα (καμένα) βαρέλια αμερικάνικης δρυός, μέγιστης χωρητικότητας 200 λίτρων. Τέλος, το bourbon δεν έχει ελάχιστη περίοδο ωρίμανσης. Μόνο το προϊόν Straight bourbon θα πρέπει να έχει παλαίωση τουλάχιστον δύο ετών (και δεν μπορεί να έχει πρόσθετα χρώματος, γεύσης ή άλλων αποσταγμάτων). Tα blended bourbon επιτρέπεται να περιέχουν χρωστικές, αρωματικές ύλες και άλλα αποστάγματα, εφόσον το 51% του μείγματος είναι straight bourbon. Η χρονολογία που αναγράφεται στην ετικέτα ενός blended bourbon είναι η ηλικία του νεότερου ουίσκι στο μείγμα.
Tennessee whiskey
Το Tennessee Whiskey είναι straight bourbon που παρασκευάζεται στην πολιτεία του Tennessee. Οι άνθρωποι που παράγουν αυτό το ποτό, όπως ο Jack Daniels, δεν θέλουν το ουίσκι τους να χαρακτηρίζεται ως bourbon, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος τύπος ουίσκι που βάζει το απόσταγμα να φιλτραριστεί μέσα από ξυλάνθρακα σφένδαμου, αναφερόμενη ως διαδικασία Lincoln County. Γι’ αυτό πιστεύουν ότι το ποτό τους αξίζει να διακριθεί με ένα ξεχωριστό όνομα. Εκτός από αυτό, ισχύουν όλοι οι κανόνες bourbon.
Το Tennessee Whiskey είναι straight bourbon που παρασκευάζεται στην πολιτεία του Tennessee. Οι άνθρωποι που παράγουν αυτό το ποτό, όπως ο Jack Daniels, δεν θέλουν το ουίσκι τους να χαρακτηρίζεται ως bourbon, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος τύπος ουίσκι που βάζει το απόσταγμα να φιλτραριστεί μέσα από ξυλάνθρακα σφένδαμου, αναφερόμενη ως διαδικασία Lincoln County. Γι’ αυτό πιστεύουν ότι το ποτό τους αξίζει να διακριθεί με ένα ξεχωριστό όνομα. Εκτός από αυτό, ισχύουν όλοι οι κανόνες bourbon.
Το rye είναι το πιο δύσκολο από όλα τα ουίσκι στον ορισμό του. Ο λόγος για αυτό προέρχεται από μια ιστορική σύμβαση για την ονομασία της σίκαλης που παράγεται στον Καναδά. Ενώ όπως πιστεύουν όλοι το ουίσκι σίκαλης πρέπει να παρασκευάζεται κυρίως από πολτό σίκαλης, αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε.Ιστορικά, ο Καναδάς κάνει απόσταξη σίκαλης για όσο χρονικό διάστημα υπάρχει η χώρα και η πλειοψηφία του πολτού αποτελείται από πολτό σίκαλης. Αλλά καθώς δεν έχουν θεσπιστεί περιοριστικοί κανόνε ς, το Rye παράγεται τώρα από ένα παχύρρευστο μείγμα δημητριακών, με αναλογία σιταριού και σίκαλης ύψους 9:1. Ο μόνος κανόνας για τον χαρακτηρισμό του ουίσκι ως Rye στον Καναδά είναι να έχει 51% σίκαλη σε αυτό και να διαθέτει το άρωμα, τη γεύση και το χαρακτήρα που γενικά αποδίδεται στο καναδικό ουίσκι... ό, τι κι αν είναι αυτό. Στην Αμερική, το ουίσκι σίκαλης πρέπει να φτιάχνεται από πολτό που περιέχει 51% σίκαλη. Τα άλλα συστατικά που χρησιμοποιούνται συνήθως περιλαμβάνουν καλαμπόκι και κριθάρι. Όπως και το bourbon, πρέπει να είναι παλαιώσει σε καψαλισμένα νέα βαρέλια που έχουν αποσταχθεί με ένα ABV λιγότερο από 80%. Και πάλι, όπως και το bourbon, μόνο το Rye που ωρίμασε πάνω από δύο έτη μπορεί να αναφέρεται ως Straight. Υπάρχει μόνο ένας παραγωγός Rye στον κόσμο (Alberta Premium, από τον Καναδά) που παρασκευάζει ουίσκι από 100% σίκαλη.
Ιρλανδέζικο ουίσκι
Ιρλανδικό ουίσκι ονομάζεται σχεδόν οποιοδήποτε ουίσκι παλαιώνει στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ή στη Βόρεια Ιρλανδία. Όπως και το Scotch, πρέπει να αποσταχθεί σε ABV μικρότερο από 94,8. Πρέπει ο πολτός δημητριακών να έχει ζυμωθεί κατά τρόπο ώστε το απόσταγμα να έχει άρωμα και γεύση που προέρχεται από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Είστε ελεύθεροι να χρησιμοποιείτε όποια δημητριακά θέλετε, αλλά εάν αναμιγνύετε δύο ή περισσότερα αποσταγμένα προϊόντα, θα πρέπει να επισημαίνονται ως αναμεμειγμένα. Τέλος, το ιρλανδέζικο ουίσκι πρέπει να ωριμάσει για τουλάχιστον τρία χρόνια σε ξύλινα βαρέλια.
Ιρλανδικό ουίσκι ονομάζεται σχεδόν οποιοδήποτε ουίσκι παλαιώνει στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ή στη Βόρεια Ιρλανδία. Όπως και το Scotch, πρέπει να αποσταχθεί σε ABV μικρότερο από 94,8. Πρέπει ο πολτός δημητριακών να έχει ζυμωθεί κατά τρόπο ώστε το απόσταγμα να έχει άρωμα και γεύση που προέρχεται από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Είστε ελεύθεροι να χρησιμοποιείτε όποια δημητριακά θέλετε, αλλά εάν αναμιγνύετε δύο ή περισσότερα αποσταγμένα προϊόντα, θα πρέπει να επισημαίνονται ως αναμεμειγμένα. Τέλος, το ιρλανδέζικο ουίσκι πρέπει να ωριμάσει για τουλάχιστον τρία χρόνια σε ξύλινα βαρέλια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου