menu

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

12 ταινίες από την ψηφιακή βιβλιοθήκη της ΕΡΤ με ένα κλικ στην οθόνη σου


Εξαιρετικά φιλμ που μπορείτε να απολαύσετε εντελώς δωρεάν.

«Το σινεμά στο σπίτι σας». Έτσι τιτλοφορείται η διαδικτυακή πρωτοβουλία της ΕΡΤ να ανοίξει τη δική της κινηματογραφική βιβλιοθήκη, όπου το κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί εντελώς δωρεάν εξαιρετικές ταινίες του αμερικάνικου και του ευρωπαϊκού σινεμά. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε δειλά-δειλά τον Ιούνιο του 2019 και μέσα στον φετινό Μάρτιο ανέβηκαν στην πλατφόρμα 12 νέα φιλμ για να κάνουν λίγο λιγότερο βαρετή την υποχρεωτική παραμονή μας στο σπίτι.

Δρόμοι και πορτοκάλια
Η Δάφνη, μια Κύπρια φοιτήτρια, εγκαταλείπει τις σπουδές της και επιστρέφει στη Λευκωσία. Η πόλη όπως και οι άνθρωποι δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει, αλλά δεν ενδιαφέρονται πια για το παρελθόν και δεν νοιάζονται ιδιαίτερα για το μέλλον. Όμως μια είδηση στο ραδιόφωνο, σχετική με δύο αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής του 1974, οι οποίοι πιθανόν να ζουν στη νότια Τουρκία, αναπτερώνει την ελπίδα της να ξαναβρεί τον πατέρα της. Η αδελφή της Δάφνης, η Άννα, που είναι φωτορεπόρτερ, δεν πιστεύει ότι υπάρχει ελπίδα να ξαναβρεθεί ο πατέρας τους, αλλά η Δάφνη αποφασίζει να πάει στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν οι δύο αγνοούμενοι.
Αυτό το ριψοκίνδυνο ταξίδι, σε μια εχθρική χώρα, εξελίσσεται σε περιπέτεια με αρκετές εκπλήξεις, καθώς οι δύο αδελφές συνειδητοποιούν αρκετά πράγματα για τους ανθρώπους, τους τόπους αλλά κυρίως για τον εαυτό τους.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Αλίκη Δανέζη-Knutsen.
Still Alice: Κάθε Στιγμή Μετράει
Η Δρ. Αλις Χόουλαντ έχει τα πάντα. Είναι μία καταξιωμένη ακαδημαϊκός γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, μία ευτυχισμένη σύζυγος και μητέρα τριών, μεγάλων πια, παιδιών. Όταν η μνήμη της αρχίζει να την προδίδει, αρχικά δεν δίνει σημασία. Αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά όταν χάνεται στην ίδια της τη γειτονιά. Ο προσωπικός αγώνας με αντίπαλο τη μη αναστρέψιμη νόσο του Αλτσχάιμερ μόλις ξεκινά.
Mε πρωταγωνίστρια την καθηλωτική Τζούλιαν Μούρ, το “Still Alice: Κάθε Στιγμή Μετράει” είναι βασισμένο στο best seller της Λίσα Γκένοβα. Την ταινία σκηνοθετεί το διακεκριμένο δίδυμο των Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ και Γουός Γουεστμόρλαντ (Quinceañera-Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής Σάντανς-2006), προσεγγίζοντας το συγκινητικό θέμα της ταινίας με αρτιότητα και ευαισθησία.
Επικίνδυνη Οικογένεια (Malavita)
Μπορεί το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων να λειτουργεί άψογα, αυτό  όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να προστατέψει τους μάρτυρες από τον ίδιο τους τον εαυτό. Ειδικά, αν πρόκειται για πρώην μέλη της Μαφίας που είναι εθισμένα στην παρανομία.  Ο Φρεντ Μανζόνι, ένας σκληροτράχηλος και βίαιος Αμερικανός μαφιόζος μετακομίζει με τη σύζυγο  και τα δύο του παιδιά σε μια ήσυχη κωμόπολη της Νορμανδίας υπό την επίβλεψη ενός πράκτορα του FBI. Όμως, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει η φύση των ανθρώπων και  η οικογένεια  Μανζόνι θα υποκύψει ξανά στις εγκληματικές της συνήθειες. Τα πράγματα περιπλέκονται, όταν μερικοί «παλιόφιλοι» από τη Νέα Υόρκη αποφασίζουν να επισκεφτούν τη Γαλλία για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Η γραφική και ήρεμη γαλλική κωμόπολη θα γίνει σύντομα το σκηνικό μιας εκρηκτικής αντιπαράθεσης.
Σκηνοθεσία: Λικ Μπεσόν
Τα Μάτια της Τζούλια
Πώς βρίσκεις την αλήθεια μέσα στο σκοτάδι; Η Τζούλια, μια γυναίκα που χάνει σταδιακά την όρασή της, βρίσκει τη δίδυμη αδερφή της, Σάρα, κρεμασμένη στο υπόγειο του σπιτιού της. Η Σάρα είχε ήδη τυφλωθεί από την ίδια αρρώστια. Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η νεαρή γυναίκα αυτοκτόνησε, αλλά η Τζούλια αποφασίζει να ερευνήσει την υπόθεση, μια και διαισθάνεται πως πρόκειται για δολοφονία.
Ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ, από τους παραγωγούς της ταινίας «Το Ορφανοτροφείο».
Σκηνοθεσία: Γκιγιέμ Μοράλες.
Αύγουστος​
Το μήνα Αύγουστο, στην Οκλαχόμα, ο Μπέβερλι Γουέστον, ένας αλκοολικός ποιητής αποφασίζει να προσλάβει μια μαγείρισσα και βοηθό για τη γυναίκα του Βάιολετ, η οποία πάσχει από καρκίνο και έχει εθιστεί στα ναρκωτικά φάρμακα. Λίγες εβδομάδες μετά την πρόσληψη της Τζόνα, ο Μπέβερλι εξαφανίζεται, κάτι που δίνει κίνητρο στην οικογένεια να έρθει κοντά και να ψάξουν όλοι μαζί να τον βρουν. Λίγες μέρες αργότερα ανακαλύπτουν ότι ο Μπέβερλι αυτοκτόνησε. Οι κόρες της Βάιλοετ και του Μπέβερλι, Μπάρμπαρα, Κάρεν και Άιβι πηγαίνουν στην κηδεία του πατέρα τους, όπως και ολόκληρη η οικογένεια.
Αρκετές διαφωνίες και τσακωμοί προκύπτουν τις επόμενες μέρες, καθώς η Βάιολετ και η Μπάρμπαρα ποτέ δεν κατάλαβε η μία την άλλη. Ο αρραβωνιαστικός της Κάρεν αποδεικνύεται ότι καπνίζει μαριχουάνα και παρενοχλεί σεξουαλικά την ανιψιά του, η Άιβι σχεδιάζει να το σκάσει με τον ξάδερφό της και στο τέλος η Βάιολετ μένει μόνη της, μαζί με την Τζόνα.
Πρόκειται για κινηματογραφική μεταφορά του βραβευμένου με Πούλιτζερ και Τόνι ομότιτλου θεατρικού έργου του Τρέισι Λετς, το οποίο έχει ανέβει με μεγάλη επιτυχία και στο Μπρόντγουεϊ.

Σκηνοθεσία: Τζον Γουέλς
Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ
O Ντάνιελ Μπλέικ είναι ένας 59άχρονος ξυλουργός από το Νιούκαστλ. Για πρώτη φορά έπειτα από ένα βαρύ καρδιακό επεισόδιο, θα χρειαστεί τη βοήθεια της πολιτείας για να ζήσει, όμως η γραφειοκρατία τον οδηγεί σε αδιέξοδο.
Μέσα από την περιπέτεια αυτή, διασταυρώνεται με μια ανύπαντρη μητέρα και τα δύο παιδιά της. Βρίσκοντας αναπάντεχη οικογενειακή θαλπωρή ο ένας στον άλλο, ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσπαθούν να αντισταθούν στις δυσκολίες.
Η ταινία του Κεν Λόουτς, που κέρδισε από την πρώτη στιγμή τις εντυπώσεις, καταγγέλλει τη διάλυση του κοινωνικού συστήματος και τις κοινωνικές αδικίες μέσα από τα μάτια ενός ανέργου.
Μικρά αθώα ψέματα
Κάθε χρόνο, ο Μαξ, ένας επιτυχημένος ιδιοκτήτης εστιατορίου και η σύζυγός του προσκαλούν μια χαρούμενη παρέα φίλων στο όμορφο εξοχικό τους σπίτι δίπλα στη θάλασσα, για να γιορτάσουν τα γενέθλια του φίλου τους Αντουάν και να ξεκινήσουν έτσι τις διακοπές τους.
Όμως φέτος, προτού εγκαταλείψουν το Παρίσι, ο φίλος τους Λούντο τραυματίζεται σ’ ένα ατύχημα, γεγονός που οδηγεί σε μια αλυσίδα αντιδράσεων και ανάμεικτων συναισθημάτων.
Οι διακοπές αυτές ωθούν τον καθένα από την παρέα να ανακαλύψει τι τον ενοχλεί και τι τον αναστατώνει.
Είναι καιρός πλέον να «πέσουν οι μάσκες» και να ειπωθούν αλήθειες.
Μια γλυκόπικρη διαδρομή αυτογνωσίας και καθυστερημένης ενηλικίωσης, σε μια ταινία που ξεχωρίζει για την αμεσότητα και την απλότητά της, πάνω απ’ όλα όμως για τις ερμηνείες της.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Γκιγιόμ Κανέ.
Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο
Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία ενός νεαρού αγοριού, του ευφυούς και εσωστρεφούς Τσάρλι, ο οποίος παρακολουθεί τα πάντα από το περιθώριο. Ώσπου μια μέρα, δύο χαρισματικοί τελειόφοιτοι, η όμορφη και ανεξάρτητη Σαμ και ο πνευματώδης και γεμάτος αυτοπεποίθηση ετεροθαλής αδερφός της Πάτρικ, θα τον εντάξουν στην παρέα τους. Θα τον ενθαρρύνουν να «βγει από το καβούκι του» και θα τον εισάγουν στη μουσική, στον κινηματογράφο, στο «The Rocky Horror Picture Show» και, τελικά, στον έρωτα.
Ο συγγραφέας Στίβεν Τσμπόσκι γράφει και σκηνοθετεί την κινηματογραφική διασκευή του δικού του μυθιστορήματος -το οποίο έχει πουλήσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο αντίτυπα στις ΗΠΑ- και συνεργάζεται με τους παραγωγούς του «Juno».
Το γυάλινο κάστρο
Η ταινία είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία και περιγράφει τις περιπέτειες μια εκκεντρικής, πάμφτωχης, αλλά σφιχτά δεμένης, αγαπημένης οικογένειας. Η βραβευμένη με Όσκαρ Μπρι Λάρσον υποδύεται μια νέα γυναίκα που, έχοντας μεγαλώσει επηρεασμένη από τον ενθουσιώδη άγριο χαρακτήρα τού κατά τα άλλα δυσλειτουργικού πατέρα της, καταφέρνει με φλογερή αποφασιστικότητα να χτίσει μια επιτυχημένη ζωή με τους δικούς της κανόνες.
Σκηνοθεσία: Ντέστιν Ντάνιελ Κρέτον.
The Tale
H Τζένιφερ είναι μια σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ και καθηγήτρια που γυρίζει την υφήλιο. Όταν όμως η μητέρα της ανακαλύπτει μια σοκαριστική ιστορία που η Τζένιφερ έγραψε στα 13 της, ο κόσμος της καταρρέει. Στην ιστορία αυτή η Τζένιφερ περιγράφει την εποχή που είχε πάει σε μια κατασκήνωση με άλογα, όπου δημιούργησε μία «ειδική» σχέση με τους δύο προπονητές της. Αναγκασμένη να αντιμετωπίσει το παρελθόν της η Τζένιφερ, 40 χρόνια μετά, ξεκινά να πάει να βρει τους προπονητές της και τα άλλα κορίτσια που ήταν μαζί της στην κατασκήνωση εκείνη τη χρονιά, για να κοιτάξει κατάματα την αλήθεια για τα όσα συνέβησαν εκείνο το καλοκαίρι.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Τζένιφερ Φοξ.
Μερικές μέρες από τη ζωή του Ομπλόμοφ
Ένας άεργος ευγενής, ο Ομπλόμοφ, καλόκαρδος αλλά τεμπέλης, αριστοκράτης παλαιάς κοπής και ο Στολτς, ένας δυναμικός και φιλόδοξος επιχειρηματίας, ποτισμένος με το πνεύμα του ορθολογισμού και της προόδου, είναι φίλοι από τα παιδικά τους
χρόνια. Ο Ομπλόμοφ παραμένοντας προσκολλημένος στις αξίες ενός παλιού κόσμου που χάνεται, αρνείται πεισματικά να αποδεχτεί τη στάση ζωής του φίλου του και την απορρίπτει ως ματαιόδοξη, κυνική και επιφανειακή. Βέβαια, βαθιά μέσα του
υποφέρει, γιατί γνωρίζει ότι έχει ήδη ξεπεραστεί από τα πράγματα και πως δεν έχει θέση σ’ έναν καινούριο νέο κόσμο, που αλλάζει ραγδαία. Όταν ανάμεσά τους μπαίνει η όμορφη Όλγα, οι ζωές τους και η σχέση τους θα δοκιμαστούν.
Η πρώτη του μεγάλη παραγωγή, κατορθώνει να συλλάβει και να αποτυπώσει στην οθόνη, με μεγάλη σαφήνεια και διαύγεια την αντιπαράθεση, την σύγκρουση καθώς και τις αντιφατικές όψεις του παλιού και του νέου κόσμου, μέσα από τους αντιδιαμετρικά αντίθετους κεντρικούς χαρακτήρες.
Βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιβάν Γκοντσάροφ.
Σκηνοθεσία: Νικίτα Μιχάλκοφ
Καταπληκτικές γυναίκες
1979, Σάντα Μπάρμπαρα. Η Ντοροθία Φιλντς (Ανέτ Μπένινγκ) είναι μια αποφασιστική μητέρα, που μεγαλώνει μόνη της τον έφηβο γιο της (Λούκας Τζέιντ Ζούμαν), σε μία εποχή που σφύζει από κοινωνικές αλλαγές και επαναστατική διάθεση.
Για να τα βγάλει πέρα με την ανατροφή του απευθύνεται σε δύο νεότερες γυναίκες. Στην ‘Αμπι (Γκρέτα Γκέργουιγκ), ένα ελεύθερο πνεύμα και punk καλλιτέχνη και στην Τζούλι (Έλ Φάνινγκ), μια ξύπνια και προκλητική νεαρή γειτόνισσα.
Σκηνοθεσία: Μάικ Μιλς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TWO LANES - Closer (Official Video)

 

Popular Posts