menu

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

James Dean: 64 χρόνια μετά


Καθώς οδηγούσα πριν από κάποιο καιρό από το Bakersfield στο Paso Robles στην κεντρική Καλιφόρνια σε μία πανέμορφη καλοκαιρινή μέρα στην καρδιά του χειμώνα, θέλησα να μεταφερθώ με την μηχανή του χρόνου στον Σεπτέμβρη του 1955.
 
Έβαλα τον σταθμό που έπαιζε τραγούδι από την δεκαετία του '50 και οδηγώντας στον 46 East για να συναντήσω τον δρόμο 41 East. Έφτασα στο σημείο που πριν από 60 χρόνια σκοτώθηκε ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του.
Σκεφτόμουν γιατί πήγαινε στο Paso Robles εκείνη την ημέρα ο James Dean; ένα μικρό χωριό όπως το βλέπω σήμερα και φαντάζομαι πριν από 60 χρόνια θα ήταν ακόμα πιο μικρό.
Μήπως πήγαινε στο μπαρ του ιστορικού Cosmopolitan Hotel για να πιει ένα ποτήρι κρασί;, αυτό το ξενοδοχείο είχε γίνει πριν πάρα πολλές δεκαετίες όταν το 1887 έφτασε εδώ το πρώτο τρένο.
Θα πήγαινε στο ιστορικό μοναστήρι του San Miguel; τι θα έκανε εκεί.... Η περιοχή τότε και τώρα είναι κυρίως γνωστή για τους αμπελώνες και τα κρασιά της.
Οι Drifters, ο Elvis, o Sinatra και η Peggy Lee στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου που δημιουργούσαν απόλυτα την αίσθηση ότι ήταν 1955 και ήμουν στο ίδιο μέρος που σκοτώθηκε ο James Dean.


Στάθηκα για λίγο στο σημείο του δυστυχήματος και αναρωτήθηκα αν δεν είχε συμβεί εκείνο το γεγονός πως θα ήταν η πορεία του μέχρι σήμερα και σε τι ηλικία θα πέθαινε.
Θα ήταν ένας άλλος Marlon Brando ή Paul Newman ή θα είχε την τύχη του Montgomery Clift. Πόσες σπουδαίες ταινίες θα είχε κάνει, όταν μόλις με τρία φιλμ, το ένα δεν είχε προβληθεί όταν έγινε το δυστύχημα, έγινε ένας αξεπέραστος μύθος. κι όχι μόνο για τον κινηματογράφο, αλλά όπως και ο Brando ήταν οι δύο κυριότεροι εκφραστές της 7ης τέχνης που πέρασαν την συμπεριφορά τους και τον τρόπο ζωής στην μουσική επανάσταση που γεννιόταν τότε, χωρίς βέβαια τότε να το γνωρίζουν.
Ο Brando το κατάλαβε αργότερα βέβαια, ο James Dean ποτέ.
 Μαλλί γυαλί και παντελόνι lee... James Dean
ΥΓ. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ηθοποιός με μόλις τρεις ταινίες που να έχει δημιουργήσει τόσο θρυλικό όνομα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts