Το 1968 μία μπάντα της Νέας Υόρκης, οι Chrysalis, κυκλοφόρησαν το ένα και μοναδικό τους άλμπουμ Definition. Ο λυρισμός τους ήταν αξιοζήλευτος. Την μπάντα μας αποτελούσαν οι Nancy Nairn και James Spider Barbour στα φωνητικά (o Spider και κιθάρα), ο John Sabin στην κιθάρα, ο Paul Album στο μπάσο, ο Dahaud Shaar στα ντραμς και ο Ralph Kotkov στα keyboards.
Tο γκρουπ μας είχε πραγματικά μεγάλες δυνατότητες και μερικά τραγούδια τους είναι εντελώς μοναδικά, αν και το άλμπουμ τους ήταν ελαφρώς υπερπαραγωγή. Εδώ αναμιγνύονται jazz, folk, swing, big band, πειραματισμός. Όσοι τους είχαν δει να παίζουν live έλεγαν ότι δεν χρειάζονταν έξτρα ενορχήστρωση ή εφέ για να εντυπωσιάσουν. Η μουσικότητά τους δεν επέτρεπε καμία αμφιβολία γι'αυτό.
Lacewing (1968)
Definition (MGM SE 4547) 6/68
To άλμπουμ τους είναι πλούσιο, αν και η μουσική τους παρομοιάζεται από τον μουσικό τύπο της εποχής σαν γυναίκα με ολόσωμο τατουάζ-δεν μπορείς να διακρίνεις το ακριβές σχήμα της. Λένε ότι η παραγωγή από τον Jim Friedman ήταν εκκεντρική στην αρχή κατά τις αρχικές μίξεις, αλλά και επινοητική. Όμως ο ίδιος παραιτήθηκε επειδή κάποιος φαίνεται ότι φοβήθηκε την όλη παραγωγή και τελικά οι μίξεις δεν έγιναν. Έτσι το άλμπουμ έμεινε σε μία σύγχιση. Η harpsichord είναι σε πρώτη διάταξη και είναι το δυνατό τους στοιχείο στο τραγούδι που ακολουθεί.
What Will Become of the Morning (1968)
Η βασική αδυναμία του γκρουπ για πολλούς φαίνεται να είναι η φωνή του James Spider Barbour, πράγμα που προσωπικά δεν νομίζω, αν και δεν μπορείς να τον πεις δεινό τραγουδιστή. H Nancy Nairn πατάει σωστά στις νότες, αλλά ποτέ δεν τραγουδάει όπως θα έπρεπε. Όμως αποζημιώνεται κανείς με την προσεκτική μουσική γεύση και τους ωραίους στίχους του Spider, που είναι αρκετά ικανοποιητικοί. Πρόκειται για ένα ευφυές γκρουπ με επίγνωση του σε ποιό μουσικό χώρο βρίσκονται και τι θέλουν να πουν.
April Grove (1968)
Ο ηγέτης του γκρουπ είναι βιολόγος με γνώσεις της εντομολογίας. Τα περισσότερα θέματα του άλμπουμ είναι γύρω από τα έντομα. Ο τρόπος που αναφέρονται στα έντομα με τις συνήθειές τους σε σχέση με την ανθρώπινη συμπεριφορά είναι πολύ ευρηματικός και ελκυστικός, έως συγκινητικός. Κάθε τρακ είναι αξιόλογο. Σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί κανένα άλλο γκρουπ δεν έκανε κάτι παρόμοιο εκείνη την εποχή. To άλμπουμ δεν ακούγεται μόνο ευχάριστα, αλλά περιστασιακά γίνεται συναρπαστικό, παρά το γεγονός ότι απουσιάζει κάτι καινούριο μέχρι τότε.
Piece of Sun (1968)
Ένα άλλο γεγονός είναι ότι στο We're Only in It for the Money του Frank Zappa υπάρχει μία αναφορά σε αυτό το γκρουπ. Συγκεκριμένα στον Spider ως: "from a group that hasn't destroyed your minds yet...". Αυτό το γκρουπ είναι οι Chrysalis. Και πιστεύω να μην καταστραφεί το μυαλό κανενός που θα τους ακούσει. Ο Spider επίσης είχε ενεργό ρόλο στο Lumby Gravy (1968), πρώτο σόλο δίσκο του Frank Zappa, σε διαλόγους που γίνονται κατά την διάρκεια των πανέμορφων μελωδιών που είναι κρυμμένες μέσα σε αυτό το αριστούργημα της rock.
30 Poplar (1968)
Ο Spider είναι ένας τραγουδοποιός με όραμα και η θέλησή του να το εκφράσει μέσω της folk-rock, της ψυχεδέλειας και του proto-prog παρά με την παραδοσιακή έκφραση των τραγουδιστών/τραγουδοποιών είναι κάτι για το οποίο προσωπικά είμαι ευγνώμων. Φοβερός στην αφήγηση, όπως επίσης και τρομερός στιχουργός, προσανατολισμένος στην ψυχολογία του ακροατή, ώστε αρκετά τραγούδια του να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σοβαρά θέματα χωρίς να φαίνεται να προσποιείται. To δε στυλ που τραγουδάει η Nancy Nairn σε ταρακουνάει. Eίναι ένας παράξενος και πανέμορφος δίσκος, όχι το σύνηθες ψυχεδελικό ή folk-rock LP σε κάθε περίπτωση και μάλλον θα σου πάρει λίγο χρόνο μέχρι να συνειδητοποιήσεις πόσο καλοί είναι.
Cynthia Gerome (1968)
Ένας δίσκος που κατά την άποψή μου αν έβγαινε 3-4 χρόνια αργότερα θα ακουγόταν τελείως διαφορετικός. Δηλαδή παράδειγμα, θα ήταν το 1/3 των κομματιών, αλλά με τριπλάσια διάρκεια το καθένα. Όπως είναι τώρα, αναμιγνύει επιρροές jazz, μπαρόκ, pop και rock σε 12 μικρής διάρκειας κομμάτια. Όλα δημιουργικά, επινοητικά και ενδιαφέροντα, αλλά το τραγούδι που κλείνει "Dr Root's Garden" έχει μιά ξεχωριστή θέση. Και φανερά δείχνει την σχέση του γκρουπ με τον Frank Zappa.
Dr Root's Garden (1968)
Το "Lacewing" είναι ένας ονειρικός τόνος μπλεγμένος με μία τραγική πλοκή και τραγουδισμένο με την βουτηγμένη στην απελπισία φωνή του Barbour. Εξίσου όμορφο είναι το στοιχειωτικό "Cynthia Gerome", μία ψυχεδελική μπαλάντα για μία γυναίκα που έχει πιά χάσει την νεότητά της. Αμέσως μετά έρχεται ένα χαρούμενο jazzy τρακ δοσμένο από την εντυπωσιακή και με πειραματισμό φωνή της Nancy Nairn και αυτό είναι το "April Grove". Θεωρείται από τα καλύτερα τρακ του άλμπουμ.
To "Father’s Getting Old" είναι ένα heavy psych κομμάτι με την κιθάρα να γρατζουνάει καθ'όλη την διάρκειά του.
Father’s Getting Old (1968)
Ακολουθεί ένα ωραίο τραγουδάκι, το "30 Poplar", εμπνευσμένο από τις αρχές του 20ου αιώνα.
"...A ring of smoke, Wrapped around my finger / A wasp without a stinger, Buzzing in my ear"
"...A ring of smoke, Wrapped around my finger / A wasp without a stinger, Buzzing in my ear"
Το "Baby, Let Me Show You Where I Live" είναι ένα άλλο ωραιότατο κομμάτι, με το φλάουτο να δίνει ένα άλλο ονειρικό τόνο. Το "Fitzpatrick Swanson" δίνει ένα σκηνικό της ζωής σε μία τυπική γειτονιά του '60. Ακολουθεί το "Lake Hope", ένα κομμάτι με συναισθηματικό στίχο που περιγράφει την λαχτάρα ενός νέου άνδρα να βρεθεί με το κορίτσι του.
Lake Hope (1968)
To "Piece of Sun" είναι ακόμα μία καινοτομία του γκρουπ. Ανδρικά και γυναικεία φωνητικά ερεθίζουν το αυτί του ακροατή και το σόλο της fuzz κιθάρας που παρεμβάλεται είναι ευρηματικό.
Κι ερχόμαστε στο καλύτερο τραγούδι του άλμπουμ για μένα. "Summer in Your Savage Eyes". Πιάνο και φλάουτο συνεργάζονται με το στίχο στην δημιουργία ενός πανέμορφου τοπίου.
"...Love embraced I've heard / Uncultivated children of the earth
Κι ερχόμαστε στο καλύτερο τραγούδι του άλμπουμ για μένα. "Summer in Your Savage Eyes". Πιάνο και φλάουτο συνεργάζονται με το στίχο στην δημιουργία ενός πανέμορφου τοπίου.
"...Love embraced I've heard / Uncultivated children of the earth
and sunlight seems to dance across the skies / like summer in your savage eyes"
Summer in Your Savage Eyes (1968)
Το άλμπουμ κλείνει με το "Dr. Root's Garden". Ένα πολύ όμορφο κομμάτι με δυναμικό πιάνο.
Η μπάντα μας ηχογράφησε μερικά demo τραγούδια, έχοντας σκοπό να τα συμπεριλάβει σε ένα δεύτερο άλμπουμ που δεν έγινε ποτέ. Αρκετά από αυτά τα κομμάτια, "The Dues Are Hard", "Gimme Your Love", "Sink In Deeper", "Window Shopping", "Wheel I Can Ride" και "Cold and Windy City", εμφανίστηκαν στην επανέκδοση του άλμπουμ το 2005. Ακούγονται βέβαια διαφορετικά από οτιδήποτε υπήρχε στο ορίτζιναλ άλμπουμ.
Baby, Let Me Show You Where I Live (1968)
Είναι πολύ κρίμα που μία μπάντα με τέτοια μουσικότητα δεν ηχογράφησε άλλο άλμπουμ.
Chrysalis - Definition: Ένα αγαπημένο άλμπουμ των κριτικών και των συλλεκτών. Κόπιες κυκλοφορούν περιστασιακά ακόμα στο discogs και σε άλλες διαδικτυακές εμπορικές πλατφόρμες.
Chrysalis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου