menu

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Facts για την μπίρα που πρέπει να ξέρετε πριν παραγγείλετε


Το καλοκαίρι είναι εδώ, η μπίρα έχει ήδη ξεκινήσει να ρέει άφθονη στα ποτήρια μας. Προτού, όμως, την απολαύσετε, δώστε βάση στα παρακάτω facts και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τη γνωρίσετε και να κάνετε τις σωστές επιλογές.

Ale και lager είναι κατηγορίες
Η διαφορά τους εντοπίζεται στη μαγιά που χρησιμοποιείται κατά τη ζύμωση. Η μαγιά των ale ζυμώνεται σε πιο θερμές θερμοκρασίες και το αποτέλεσμα είναι πιο λαμπερή, φρουτώδης και πικάντικη μπίρα. Από την άλλη, οι lager ζυμώνονται σε πιο δροσερό κλίμα και δημιουργούν ένα πιο σταθερό, ήπιο και απαλό αποτέλεσμα. Το χρώμα, το σώμα και ο βαθμός αλκοόλ δεν σχετίζονται με αυτή την κατηγοριοποίηση. 

Τα 4 βασικά συστατικά της μπίρας είναι ο λυκίσκος, η μαγιά, το νερό και φυσικά τα δημητριακά, τα οποία δίνουν τα σάκχαρα που χρειάζονται για τη ζύμωση.
Το νερό που χρησιμοποιείται πρέπει να μην επηρεάσει τη γεύση ή τη ζύμωση και να αφήσει όλες τις χημικές αντιδράσεις να πραγματοποιηθούν. Ο λυκίσκος δρα ως συντηρητικό και χαρίζει την πικράδα που θα εξισορροπήσει τη γλυκύτητα της μπίρας και η μαγιά είναι αυτή που μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλ, δημιουργώντας ουσιατσικά την μπίρα. Η διαδικασία είναι τόσο δοκιμασμένη που στη Γερμανία υπάρχουν νόμοι που εξασφαλίζουν ότι τα υλικά παραμένουν τα ίδια από τα 1500.
Τα υπόλοιπα υλικά είναι συμπληρωματικά
Το σιτάρι, η βρώμη, το ρύζι, το καλαμπόκι, η ζάχαρη προστίθενται συχνά στη διαδικασία της μπίρας, με σκοπό την αύξηση των σακχάρων που μπορούν να υποστούν ζύμωση και να «χτίσουν» το σώμα της. Κάτι που πρέπει να ξέρετε είναι ότι πολλές φθηνές μπίρες παρασκευάζονται με μεγάλες ποσότητες καλαμποκιού και ρυζιού για εξοικονόμηση χρημάτων, ενώ άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι κόλιανδρος, φασκόμηλο, σοκολάτα, καφές, γάλα, φρούτα και μέλι, δημιουργώντας μια πιο άμεση επίδραση στη γεύση της μπίρας.
Το χρώμα της μπίρας δεν σχετίζεται με την περιεκτικότητά της σε αλκοόλ
Υπάρχει η παρανόηση ότι οι μαύρες μπίρες είναι πιο έντονες στο αλκοόλ από τις πιο ανοιχτόχρωμες. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δυνατή βέλγικη Duval με 8,5%ABV με τη μαύρη stout Guinness Draught, η οποία έχει αλκοόλ της τάξης του 4%.

Ο αφρός δεν σημαίνει ότι «χάνετε» μπίρα
Πολλοί πιστεύουν ότι αν τους σερβίρουν μπίρα με πολύ αφρό, τότε κατά κάποιο τρόπο τους «εξαπατούν» σερβίροντας λιγότερη μπίρα. Στην πραγματικότητα, όμως, ο αφρός παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της μπίρας σας, καθώς μεταφέρει αρώματα, πριν και μετά κάθε γουλιά και παίζει ρόλο στην υφή της μπίρας στο στόμα σας. Σίγουρα κάθε στυλ μπίρας είναι διαφορετικό, αλλά συνήθως ο αφρός θεωρείται κομμάτι της τέλειας μπίρας, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις.
Ο λυκίσκος από διάφορα μέρη του κόσμου έχει διαφορετική γεύση και μυρωδιά
Ο λυκίσκος καλλιεργείται σε όλο τον πλανήτη, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να έρχονται από την Γερμανία, όπου συνήθως είναι πιο πικάντικοι, λουλουδάτοι και γήινοι, την Τσέχικη Δημοκρατία, όπου έχουν πιο έντονη τη γεύση γρασιδιού, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, απ’ όπου έχουν μια νότα εσπεριδοειδών και τροπικών αρωμάτων. Πολλές φορές, μάλιστα, οι ζυθοποιοί προσθέτουν περισσότερο λυκίσκο στο τέλος, για να εξασφαλίσουν τα αρώματα τους στο τελικό αποτέλεσμα.

Τα παγωμένα ποτήρια κάνουν κακό στην μπίρα σας
Όσο κι αν μια καυτή καλοκαιρινή ημέρα, το παγωμένο ποτήρι μοιάζει με όαση, στην πραγματικότητα βλάπτει την μπίρα και τη γεύση της. Οι κρύσταλλοι πάγου ουσιαστικά «σκοτώνουν» όλα τα αρώματα και το ανθρακικό πριν καν δοκιμάσετε και αυτό που μένει είναι μια «επίπεδη», άγευστη μπίρα, που παραμένει παγωμένη μόνο για μερικά λεπτά. Γενικότερα, στην παγωμένη μπίρα αποδυναμώνονται όλες οι γεύσεις και τα αρώματα, αλλά αν σας αρέσει να την πίνετε παγωμένη, δοκιμάστε να βάλετε το μπουκάλι ή το κουτάκι σας σε έναν κουβά με αλάτι, πάγο και νερό και να το αφήσετε για 5 λεπτά, καθώς γεμίζετε ένα ποτήρι μπίρας με πάγο και νερό. Περιμένετε 5 λεπτά, σκουπίστε το νερό από τον πάγο στο ποτήρι και γεμίστε το με την παγωμένη μπίρα σας. Έτσι το αποτέλεσμα θα είναι πιο αρωματικό.
Η μπίρα σε κουτάκι δεν είναι κατώτερη
Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, η μπίρα σε τενεκεδένιο κουτάκι όχι μόνο δεν είναι κατώτερη, αλλά μπορεί να είναι και καλύτερη. Ο λόγος είναι ότι το αλουμινένιο κουτάκι μπλοκάρει το φως και προστατεύει πολύ περισσότερο την μπίρα από το γυάλινο μπουκάλι. Συν τοις άλλοις, είναι πιο ελαφρύ, πιο εύκολο να τα έχετε μαζί σας και καλύτερο για το περιβάλλον μακροπρόθεσμα.

Δεν παλαιώνονται όλες οι μπίρες καλά
Δεν είναι λίγοι αυτοί που κρατούν μπουκάλια μπίρας στην κάβα τους για να τα δοκιμάσουν αργότερα. Το σημαντικό, όμως, είναι η διαδικασία αυτή να γίνεται σωστά και όταν πρέπει. Δεδομένου ότι το άρωμα και η πικράδα σβήνουν με την ηλικία, καλό είναι να μην περιμένετε πολύ για να ανοίξετε την επόμενη IPA σας. Για την ακρίβεια, όσο πιο σύντομα την πιείτε, τόσο το καλύτερο. Αν θέλετε να αποθηκεύσετε μια μπίρα, επιλέξτε αυτές με υψηλό ABV και βεβαιωθείτε ότι αποθηκεύετε τα μπουκάλια σας όρθια, σε δροσερή θερμοκρασία κοντά στους 10 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

A-ha - True North (Official Video)

 

Popular Posts