menu

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Οι μεγάλες πρεμιέρες της θεατρικής σεζόν 2018 - 2019


Ξεχωρίζουμε τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις από τώρα μέχρι και τον Μάιο.

Με τις περισσότερες σκηνές της χώρας να έχουν ανακοινώσει τον προγραμματισμό τους για τη νέα θεατρική περίοδο, που έχει ήδη ξεκινήσει δειλά – δειλά, επιχειρούμε μία πρώτη καταγραφή των παραστάσεων που θεωρούνται από τις πλέον πολυαναμενόμενες και όπως όλα θα δείχνουν θα συγκαταλέγονται στις παραστάσεις της χρονιάς.

Το σώσε
Πέντε χρόνια μετά το Room Service, ο Έκτορας Λυγίζος επιστρέφει στη Στέγη, σκηνοθετεί ένα εκλεκτό σύνολο ηθοποιών (Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Μιχάλης Κίμωνας, Γιάννης Κλίνης, Σοφία Κόκκαλη, Έμιλυ Κολιανδρή, Άννα Μάσχα, Άρης Μπαλής, Αρετή Σεϊνταρίδου) και, ταυτόχρονα, παίζει τον ρόλο του σκηνοθέτη στην κλασική βρετανική φάρσα του Michael Frayn, που μας βάζει μέσα στα παρασκήνια ενός θεάτρου, καλώντας μας να αναρωτηθούμε: «Τι γίνεται, όταν όλα πάνε στραβά;».
Πρεμιέρα: 10 Οκτωβρίου, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Αν δεν υπάρχει, δεν το έχω βρει ακόμα
Μια παράσταση για τη σύγχρονη οικογένεια από τον Μάκη Παπαδημητρίου, που καταπιάνεται για ακόμη μια φορά μετά τους «Αστερισμούς, με ένα έργο του «τρομερού παιδιού» του βρετανικού θεάτρου, Nick Payne.
Πρεμιέρα: 11 Οκτωβρίου, Θέατρο Βρετάνια
Οι μάγισσες της Σμύρνης
Το πολυδιαβασμένο ατμοσφαιρικό βιβλίο της Μάρας Μειμαρίδη , σε θεατρική απόδοση και σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, με τους Μαρία Καβογιάννη στο ρόλο της Ευθαλίας, Σμαράγδα Καρύδη στο ρόλο της Κατίνας, που μαγεύει τους Μέμο Μπεγνή – Κωνσταντίνο και Μελέτη Ηλία – Σύριο Καραμάνο. Στον καθοριστικό ρόλο της μάγισσας Αττάρτης, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου.
Πρεμιέρα: 11 Οκτωβρίου, Θέατρο Βρετάνια
Περιμένοντας τον Γκοντό
Το εμβληματικό έργο του Ιρλανδού Νομπελίστα Σάμιουελ Μπέκετ, που έρχεται να φωτίσει ακόμη μια φορά τα αδιέξοδα της πιο κωμικής, ποιητικής και θλιβερής ανθρώπινης ύπαρξης, αποτελεί  την πρώτη σκηνοθεσία της ηθοποιού Έλενας Μαυρίδου.
Πρεμιέρα: 15 Οκτωβρίου, Θέατρο ΧΩΡΟΣ
Οι δούλες
Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις σκηνοθετεί το αριστούργημα του Ζαν Ζενέ, επιλέγοντας για τους ρόλους τρεις άνδρες ηθοποιούς. Τρεις άνδρες παίζουν τρεις γυναίκες θανάσιμα δεμένες μεταξύ τους. Ο ναρκισσισμός, η ζήλεια και η απεγνωσμένη αναζήτηση του έρωτα τις συνδέουν ακατάλυτα. Παίζουν οι: Δημήτρης Ήμελλος Κώστας Μπερικόπουλος Αργύρης Ξάφης.
Πρεμιέρα 11 Οκτωβρίου, Θέατρο του Νέου Κόσμου
Βυσσινόκηπος
Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθετεί την ιστορία ενός κόσμου που χάνεται ανεπιστρεπτί, ανεβάζοντας το εμβληματικό αριστούργημα του Άντον Τσέχωφ, με ένα θίασο αξιώσεων: Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Λιγνάδης, Κόρα Καρβούνη, Αθηνά Μαξίμου, Γιάννης Κότσιφας, Σίσσυ Τουμάση, Γιώργος Μπινιάρης, Γιάννης Στόλας, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Γιαννούλης, Τάσος Δημητρόπουλος, Γεωργιάννα Νταλάρα.
Πρεμιέρα 24 Οκτωβρίου, Θέατρο Χορν
Ζωρζ Ναντέν: Ο άναυδος σύζυγος
Μια από τις λιγότερο παιγμένες και περισσότερο πικρές κωμωδίες του Μολιέρου ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης. Μια κωμωδία με κοινωνικο-πολιτική διάσταση που μιλάει παρ’ όλα αυτά για τον έρωτα. Ή για να είμαστε ακριβείς για τη δυστυχία της έλλειψής του. Μετάφραση-δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη.
Πρεμιέρα: 18 Οκτωβρίου, Θέατρο Τέχνης, Φρυνίχου
Ξύπνα Βασίλη
Patroklos Skafidas
Ο Άρης Μπινιάρης, πιστός στην ιδιόχειρη θεατρική του φόρμα, φέρνει στη σκηνή την ατμόσφαιρα των 60s με διάθεση ευρηματική και ανεβάζει την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά ια το παιχνίδι του χρήματος έναντι κάθε ιδεολογίας.
Πρεμιέρα 19 Οκτωβρίου, Εθνικό Θέατρο, Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»
Πουλιά στον αέρα
Ο Νίκος Μαστοράκης παρουσιάζει την «ανήθικη» κωμωδία του μετρ της γαλλικής φάρσας Georges Feydeau με τους Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και Βίκυ Σταυροπούλου να πρωταγωνιστούν σε μία παράσταση αφιερωμένη στη συζυγική απιστία.
Πρεμιέρα 26 Οκτωβρίου, Θέατρο Αλίκη
Τζασμίν
Η θεατρική εκδοχή του οσκαρικού αριστουργήματος  του Γούντι Άλλεν «Blue Jasmin» δια χειρός Ελένης Ράντου περιγράφει με μοναδικά κωμικοτραγικό τρόπο το οδοιπορικό της πτώσης και την τραυματική εμπειρία της απώλειας.
Πρεμιέρα 1 Νοεμβρίου, Θέατρο Διάνα
Γυάλινος κόσμος
Η Μπέτυ Αρβανίτη στην πρώτη της συνάντηση επί σκηνής με έναν από τους πλέον ταλαντούχους σκηνοθέτες της νέας γενιάς, τον Δημήτρη Καραντζά. Μαζί ανεβάζουν το ίσως πιο αυτοβιογραφικό έργο του Τεννεσί Ουίλιαμς.
Πρεμιέρα 2 Νοεμβρίου, Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας
Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος καταπιάνεται με το διάσημο έργο του Σάιμον Στίβενς για τον 15χρονο Κρίστοφερ, που αν και έχει φοβερό μυαλό και εξαιρετικές ικανότητες στα μαθηματικά, σκοντάφτει στα απλά πράγματα της καθημερινής ζωής.
Πρεμιέρα 3 Νοεμβρίου, Θέατρο Τζένη Καρέζη
Master class
Το θεατρικό έργο του αμερικανού συγγραφέα TerrenceMcNally, βασισμένο στο περίφημο σεμινάριο όπου δίδαξε η Μαρία Κάλλας στη Μουσική Σχολή Τζούλλιαρντ της Νέας Υόρκης στις αρχές της δεκαετίας του '70 (71/72) ανεβαίνει από τον  Οδυσέα Παπασπηλιόπουλου σε μετάφραση του Στρατή Πασχάλη, με την Μαρία Ναυπλιώτου στον ομώνυμο ρόλο.
Πρεμιέρα 7 Νοεμβρίου, Μικρό Χορν
H κωμωδία των παρεξηγήσεων
Μέσα σε μία ημέρα στην Έφεσσο βλέπουμε ένα ευτυχισμένο ζευγάρι, τον έμπορο Αιγαίωνα και τη σύζυγό του, Αιμιλία, να αποκτούν δύο δίδυμα αγόρια, τους Αντίφιλους. Την ίδια μέρα γεννιούνται από μία φτωχή γυναίκα δύο άλλα δίδυμα αγόρια, οι Δρόμιοι. Η εύπορη οικογένεια του έμπορα Αιγαίωνα αγοράζει τους Δρόμιους για να υπηρετούν τους Αντίφιλους. Τόσο οι Αντίφιλοι όσο και οι Δρόμιοι μοιάζουν μεταξύ τους σαν δύο σταγόνες νερό. Τη σαιξπηρική φάρσα σκηνοθετεί η Κατερίνα Ευαγγελάτου. Πρωταγωνιστούν Νίκος Κουρής και Ορφέας Αυγουστίδης.
Πρεμιέρα 9 Νοεμβρίου, Θέατρο Βασιλάκου
Τους ζυγούς λύσατε
Τρία χρόνια μετά το «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι», ο Φωκίων Καπνίδης (Βασίλης Παπαβασιλείου) επιστρέφει στο Άσυλο Ανιάτως Ψεκασθέντων Ολικώς Υστερούντων (ΑΑΨΟΥ), αλλά αυτή τη φορά δεν είναι ο βραβευμένος "Τρόφιμος της Χρονιάς" αλλά ο δαφνοστεφανωμένος "Ψεκασμένος" της οκταετίας.
Πρεμιέρα 10 Νοεμβρίου, Θέατρο Τέχνης, Σκηνή Φρυνίχου
Απόψε αυτοσχεδιάζουμε
Ο Δημήτρης Μαυρίκιος καταδύεται στον κόσμο του Πιραντέλο με μια παράσταση που υμνεί το θέατρο και τους ηθοποιούς για να αποθεώσει τελικά την ακροβασία ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία.
Πρεμιέρα: 11 Νοεμβρίου, Εθνικό θέατρο, Κτίριο Τσίλερ
Το δείπνο
Στέλιος Μάϊνας, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιώργος Κοτανίδης, Κατερίνα Λέχου, Κατερίνα Μισιχρόνη «δειπνούν» υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Λιλύ Μελεμέ, που μεταφέρει στη σκηνή το μπεστ σέλερ βιβλίο του Ολλανδού Χέρμαν Κοχ.
Πρεμιέρα: 16 Νοεμβρίου, Σύγχρονο Θέατρο
Γιούγκερμαν
Μετά την τεράστια επιτυχία της «Μεγάλης χίμαιρας» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Πορεία, Δημήτρης Τάρλοου επιστρέφει στα μυθιστορήματα του παππού του Μ. Καραγάτση και στο πλέον εντελές και συναρπαστικό του έργο, τον Γιούγκερμαν. Στο ρόλο του τυχοδιώκτη Φιλανδού που βρίσκει έναν ονειρικό τόπο στην μεσοπολεμική Ελλάδα, ο Γιάννης Στάνκογλου. Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης.
Πρεμιέρα 28 Νοεμβρίου, Θέατρο Πορεία
Παλιοί καιροί
Το πιο αινιγματικό, πολυσήμαντο -και γι αυτό ίσως και το πιο συναρπαστικό έργο του Χάρολντ Πίντερ ανεβάζει ο Γιάννης Χουβαρδάς στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, στην πρώτη συνεργασία του ως σκηνοθέτη με το θέατρο που ίδρυσε ο Κάρολος Κουν, έχοντας κοντά του τους σταθερούς συνεργάτες του, με τους οποίους έχει συνυπογράψει σημαντικές παραστάσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά και άλλους με τους οποίους επανενώνεται μετά από καιρό. 
Πρεμιέρα: 29 Νοεμβρίου, Θέατρο Τέχνης, Υπόγειο
«Ο καταποντισμός του εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ»
Ο σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας, πιστός στην ανήσυχη ιδιοσυγκρασία του και με την ίδια πάντοτε ανατρεπτική διάθεση, απαντά στην πρόκληση του μπρεχτικού κειμένου με μια παράσταση που αποδεικνύει ότι οι καινοτόμες ιδέες του Γερμανού δραματουργού παραμένουν αφετηρία προς γόνιμες αναζητήσεις. Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Γιάννης Αγγελάκας στην πρώτη του συνεργασία με τον Σίμο Κακάλα και το Εθνικό Θέατρο.
Πρεμιέρα 30 Νοεμβρίου, Εθνικό Θέατρο, Πειραματική Σκηνή -1
«Χριστουγεννιάτικη Ιστορία»
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Μόσχος καταπιάνεται για πρώτη φορά με το μιούζικαλ φέρνοντας στη σκηνή τον θρυλικό και σε όλους αγαπημένο Σκρουτζ, τον πιο γνωστό ήρωα του Τσαρλς Ντίκενς. Διασκευάζει τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» και με την πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Οικονόμου μάς προσκαλεί να αφεθούμε στο όνειρο και τη φαντασία. Μας αποκαλύπτει το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων.
Πρεμιέρα 7 Δεκεμβρίου, Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Rex – Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη
Να ντύσουμε τους γυμνούς
Ο Γιάννος Περλέγκας επιστρέφει ως σκηνοθέτης στη σκηνή όπου πραγματοποίησε την πρώτη του σκηνοθεσία, για να παρουσιάσει αυτή τη φορά το κλασικό αριστούργημα του Λουίτζι Πιραντέλο. Μια γκροτέσκα μασκαράτα για την αποτυχία της ζωής, για τα δυσδιάκριτα όρια της αλήθειας και του ψέματος της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Πρεμιέρα 15 Δεκεμβρίου, Θέατρο Τέχνης, Υπόγειο
Κουμ Κουάτ
«Πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις, για να μην ξαναπιείς λικέρ στη ζωή σου;». Ο Γιάννης Καλαβριανός σκηνοθετεί για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια μία κωμωδία, υπογράφοντας το κείμενο μαζί με τη Μαρία Κοσκινά. Εν μέσω της δικτατορίας, ένα ζευγάρι, μην αντέχοντας να περάσει ακόμη ένα Πάσχα με τους συγγενείς του, λέει ένα ψέμα και καταλήγει να περάσει τη χειρότερη μέρα της ζωής του.
Πρεμιέρα: 25 Ιανουαρίου, Θέατρο Νέου Κόσμου
Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης
Η πολυαναμενόμενη νέα παράσταση του Νίκου Μαστοράκη –αναβλήθηκε την περσινή σεζόν- πάνω στο αριστούργημα του Χόρβατ, παρουσιάζεται από ένα θίασο αξιώσεων και με ζωντανή μουσική και τραγούδια. Η δράση του έργου τοποθετείται χρονικά την περίοδο του μεσοπολέμου λίγο πριν την άνοδο του ναζισμού στην Ευρώπη. Το πολιτικό σκηνικό μέλλεται να αλλάξει δραματικά, οι άνθρωποι όμως  προς το παρόν ζουν ευτυχισμένοι στην ηθελημένη άγνοιά τους – χορεύοντας, φλερτάροντας και φλυαρώντας άσκοπα, ενώ το τέρας του φασισμού παραμονεύει απειλητικά.
Πρεμιέρα 20 Φεβρουαρίου, Θέατρο Τέχνης, Υπόγειο
Βρικόλακες
Στους Βρικόλακες, ο Ίψεν –με μια δομή που θυμίζει αρχαία τραγωδία– προσπαθεί να διερευνήσει το δικαίωμα του ανθρώπινου όντος στην ευτυχία. Η παράσταση του Δημήτρη Καραντζά επιχειρεί να φωτίσει αυτό ακριβώς το εγκλωβιστικό σχήμα, σε ένα σύστημα αλληλεξαρτητικών σχέσεων και αέναης κίνησης, σε ένα περιβάλλον (ηχητικό και σκηνογραφικό) στοιχειωμένο από παιδικές μνήμες.
Πρεμιέρα: 22 Φεβρουαρίου, Θέατρο Τέχνης, Υπόγειο
Βόϋτσεκ
Το ανολοκλήρωτο έργο του Μπύχνερ που αναδεικνύει σε ήρωα έναν περιθωροποιημένο άντρα, σύμβολο της κοινωνικής αδικίας, ανεβαίνει στη σκηνή από την Κατερίνα Ευαγγελάτου.  
Πρεμιέρα Φεβρουάριος, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Μαρία Στιούαρτ
Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Θάνου Παπακωνσταντίνου, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η Αμαλία Μουτούση ως άλλες βασίλισσες Ελισάβετ και Μαρία διεκδικούν το θρόνο της Αγγλίας στο έργο του Φρίντριχ Σίλερ.
Πρεμιέρα: Φεβρουάριος, Θέατρο Οδού Κυκλάδων
Ο Μισάνθρωπος
Ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί ένα από τα καλύτερα έργα του Μολιέρου και τον Μιχαήλ Μαρμαρινό στον ομώνυμο ρόλο σε μία δηκτική κωμωδία, που γεννά χαρακτήρες που δομούνται αριστοτεχνικά και αποκαλύπτει την υποκρισία κάθε κοινωνίας και κάθε εποχής.
Πρεμιέρα: 10 Μαρτίου, Εθνικό Θέατρο, Κεντρική Σκηνή
Ο κύκλος του έρωτα (Γαϊτανάκι)
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει το σπονδυλωτό κείμενο του ψυχιάτρου Αρθουρ Σνίτσλερ που καταγγέλλει μέσα από ένα ερωτικό παιχνίδι μεταμορφώσεων την κοινωνική υποκρισία, τους θεσμούς, την άρχουσα τάξη.
Πρεμιέρα: Μάιος, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Η τραγική ιστορία του Άμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας
Υπάρχει, ας πούμε, μέσα μας ένας εαυτός που συλλογίζεται, αφηγείται και καθοδηγεί, ψάχνοντας να βρει (ή να επινοήσει) ένα νόημα, και ένας εαυτός που δρα και βιώνει. Επάνω σ’ αυτή τη σύγκρουση θα χτιστεί η διασκευή και η παράσταση του Έκτορα Λυγίζου και της ομάδας Grasshopper, με βασικό εργαλείο το παιχνίδι που παίζεται ανάμεσα στον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό.
Πρεμιέρα: 3 Μαΐου, Θέατρο Νέου Κόσμου
Το ξύπνημα της άνοιξης
Ο Δημήτρης Καραντζάς ανεβάζει το ρέκβιεμ για το στραγγαλισμό της αθωότητας και των πρώτων παρορμήσεων του Φρανκ Βέντεκιντ και συνθέτει μία παράσταση που επιχειρεί να παρακολουθήσει μέσα από το μικροσκόπιο όλη τη διακύμανση του ανθρώπινου συμπτώματος που πεθαίνει πριν καν γεννηθεί, διατηρώντας το ωμό και ανηλεές ύφος της γραφής του συγγραφέα.
Πρεμιέρα: 8 Μαΐου, Θέατρο Νέου Κόσμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts