menu

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Cook8: Οι αρχιτέκτονες που διακρίθηκαν μιλούν για το έργο και τη συμμετοχή τους


Η αρχιτεκτονική έκθεση COOK8 συνεχίζεται στο Μουσείο Μπενάκη ως τις 29 Ιουλίου.
Η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ και το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνουν την έκθεση «COOK8: Ο Νέος Τόπος Εστίασης», παρουσιάζοντας πρωτότυπα εστιατόρια, όπως αυτά αποτυπώθηκαν σε 280 προτάσεις από 485 συντελεστές, από 24 χώρες, στον ομώνυμο Διεθνή Διαγωνισμό Σχεδιασμού, με θέμα ένα χώρο εστίασης εμβαδού 30m2. 

Οι τρεις διακριθέντες για το έργο τους μας μιλούν για την εμπειρία. 
SeaSex & Sun | Δανάη Βλαχάκη, Δάφνη-Χριστίνα Παπαδοπούλου & Κατιάνα-Μαρία Λιόγα
Το Sea, Sex & Sun είναι ένας χώρος εστίασης συνδεδεμένος με το καλοκαίρι, τον τουρισμό απόλαυσης και απελευθέρωσης και τις αναστολές των κοινωνικών συμβάσεων. Βασικά στοιχεία του χώρου είναι η άμμος, το θαλασσινό φαγητό και το έντονο φως, τα οποία αντιστοιχούν στη θάλασσα, τον έρωτα και τον ήλιο, προσπαθώντας να επαναπροσδιορίσουν τα τουριστικά στερεότυπα του (ελληνικού) καλοκαιριού. Πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν χώρο φαγητού ο οποίος θα έρθει σε ρήξη με το χώρο και το χρόνο της πόλης, μια εκδοχή εφήμερης αποτοξίνωσης από την καθημερινότητα. Σκοπός ήταν να σκηνοθετηθεί ένα τεχνητό αμμώδες τοπίο, το οποίο συναντάμε απρόσμενα μέσα σε έναν κλειστό χώρο. Μία ψευδαίσθηση ανέμελης ζωής, στην οποία οι συνδαιτυμόνες γίνονται έκθεμα στην πόλη, σε μία βιτρίνα που προκαλεί και προσκαλεί.
Το στάδιο της κατασκευής ήταν μια μοναδική εμπειρία, καθώς είδαμε τις ιδέες μας να υλοποιούνται στο χώρο, κάτι που έως τότε δεν είχαμε βιώσει ξανά. Ήταν φυσικά μεγάλη πρόκληση η ιδέα αυτή να υλοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε η ατμόσφαιρα που είχαμε αρχικά στο μυαλό μας να γίνει πραγματικότητα και οι επισκέπτες να μπορέσουν να κατανοήσουν το εννοιολογικό πλαίσιο και να οικειοποιηθούν τον χώρο. Οι άνθρωποι που εργάστηκαν για να κατασκευαστεί ο χώρος αυτός έκαναν εξαιρετική δουλειά, καθώς μέσα σε λίγες μέρες υλοποίησαν με πολύ μεγάλη ακρίβεια ό,τι είχαμε σκεφτεί. Η πιο όμορφη στιγμή της κατασκευής ήταν η μέρα που τοποθετήθηκε η άμμος, το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του έργου μας. Ήταν φυσικά ξεχωριστή εμπειρία το να δούμε τελικά το χώρο που είχαμε οραματιστεί να στέκεται ολοκληρωμένος, στο Μουσείο Μπενάκη!
GLORIOUS HOLISTIC | Κώστας Αλιβιζάτος & Ιωάννης Κιτάνης
Το “Glorious Holistic” είναι μια πρόταση η οποία μέσω της σύνθεσης αντιθετικών χωρικών εννοιών, αφηγείται την πορεία οκτώ περιηγητών προς ένα συμπόσιο στο οποίο δοξάζουν την συναναστροφή τους με αφορμή το ίδιο το φαγητό.
Σε μια πολύ περιορισμένη επιφάνεια, συνυπάρχουν η κίνηση με την στάση, το σκοτάδι με το φως, η πρώτη ύλη με την διαδικασία και το τελικό αποτέλεσμα. Καθετί, όμως στον δικό του “κόσμο”: η σκοτεινή διαδρομή, δύσβατη και ασφυκτική, με την πρώτη ύλη και την διαδικασία της παραγωγής του φαγητού να κυριαρχεί αισθησιακά,  περνάει από το κατώφλι με τους καθρέφτες στο οποίο, εν είδει αυτογνωσιακού στοιχείου,  αναπαράγεται επ’ άπειρο το είδωλο καθενός από τους περιηγητές, πριν καταλήξει στην απόλυτα φωτεινή αίθουσα του συμποσίου, οπού χωρίς καμία συνάφεια με ότι έχει προηγηθεί, απομονώνεται και εκθειάζεται η πνευματικότητα του συντροφικού γεύματος: οι περιηγητές έχουν μεταμορφωθεί σε συνδαιτυμόνες και η τροφή σε απολαυστικό γεύμα. Σε αντίθεση με τους συνδαιτυμόνες / περιηγητές, το γεύμα εισέρχεται στην φωτεινή αίθουσα του συμποσίου από τον χώρο παρασκευής του μέσω μίας διακριτής στρογγυλής οπής, έτοιμο, ως αυτόνομο και τελικό αποτέλεσμα, αποκομμένο, πλέον από τις πρώτες ύλες και την διαδικασία παραγωγής του.
Παρόμοια συναισθήματα έκπληξης, ενθουσιασμού και συντροφικότητας νιώσαμε και κατά την διάρκεια της υλοποίησης του “Glorious Holistic”. Μέσα σε λίγες μέρες, μια άμορφη μάζα οικοδομικών υλικών, εναποτεθειμένη άτακτα στο ισόγειο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, είχε αποκτήσει την μορφή και την αίσθηση αυτού που θέλαμε να περιγράψουμε με την ιδέα μας.  Κι ενώ καθημερινά και χωρίς σταματημό, προχωρούσε η κατασκευή, παράλληλα, με τους υπεύθυνους της κατασκευής και τα εξειδικευμένα συνεργεία γίναμε φίλοι και συνεργάτες!  
J. WENG
to Nefos | Felix Chun Lam, Ziyang Luo & Yi Ran Weng
Σήμερα, ζούμε περισσότερο από ποτέ σε άυλες πλατφόρμες. Από την iCloud της Apple Inc. έως τη ζωή μας στα κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Instagram, η φυσική πραγματικότητα θολώνεται από την άυλη ύπαρξή μας, αυτή που βρίσκεται μέσα σε ένα σύννεφο, το οποίο ονομάσαμε το «Nefos».
Το «Nefos» είναι μια απεικόνιση του άυλου τρόπου ζωής που η σημερινή κοινωνία βιώνει και κατά συνέπεια φαντασιώνεται: η οικοδόμηση μιας δομής που περιλαμβάνει ένα όργιο, όπου η πραγματικότητα και η ψευδαίσθηση αντικατοπτρίζονται ως πολλαπλότητα.
Το «Nefos» προσφέρει μια γευστική εμπειρία, όπου κάθε συμμετέχων έχει ως αποστολή να φέρει το πιάτο του και να «χαθεί» μέσα σε ένα αιωρούμενο σύννεφο, κατασκευασμένο από λευκά υφάσματα και προσβάσιμο μέσω κυκλικών κλιμακοστασίων. Είκοσι τέσσερις ανακλαστικοί καθρέφτες που αντιπροσωπεύουν τις είκοσι τέσσερις ώρες της καθημερινής μας ζωής εγκαθίστανται  για να ενισχύσουν την ισχυρή εμπειρία του οργίου, μέσω του οποίου οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μεγεθύνονται απεριόριστα. Δεδομένου του ότι ζούμε συνεχώς μέσα μια θολότητα, ανάμεσα στην πραγματικότητα και την επιμελημένη απεικόνισή της, η εμπειρία μέσα στο «Nefos» επιδιώκει να γιορτάσει την αλληλεπίδραση της πραγματικότητας και της ψευδαίσθησης του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Μέσα από την εμπειρία μας στο χώρο του Μουσείου Μπενάκη, αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις, αλλά με την υποστήριξη τόσο της ομάδας των ΔΟΜΩΝ, όσο και του εργολάβου του έργου, καταφέραμε να κατασκευάσουμε το απίστευτο εστιατόριο που αρχικά είχαμε φανταστεί και σχεδιάσει. Η αρχιτεκτονική μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στη φύση της ομαδικής εργασίας και έτσι πιστεύουμε ότι οι πολλές ομάδες που μας βοήθησαν στην Αθήνα ήταν τα βασικά στοιχεία για την υλοποίηση του οράματος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts