menu

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Προακρόαση: Οι νέοι U2, τραγούδι προς τραγούδι


Αν έφτανες ένα βήμα πριν από τον θάνατο και συνειδητοποιούσες ότι πρέπει να προλάβεις να πεις κάποια πράγματα στους αγαπημένους σου, ποια θα ήταν αυτά; Δεκατρία τραγούδια, δεκατρείς επιστολές. Αυτό είναι το νέο άλμπουμ των U2, «Songs Of Experience», που κυκλοφορεί την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου και διαδέχεται το «Songs Of Innocence» του 2014.
Επιστολές που δεν απευθύνονται μόνο στις οικογένειες και τους δικούς τους ανθρώπους, αλλά και στους φανς του συγκροτήματος που τους ακολουθούν 40 χρόνια τώρα, στην Αμερική του Τραμπ, σε όσους έχουν κάνει πράγματα για τα οποία έχουν μετανιώσει, σε όσους βλέπουν τον κόσμο να αλλάζει γύρω τους και αναρωτιούνται τι συμβαίνει. Σε όλους μας, δηλαδή.
Στο «Songs of Experience» βρίσκει κανείς μερικούς από τους καλύτερους στίχους που έχει γράψει ποτέ ο Μπόνο, ένα αληθινό απόσταγμα εμπειρίας και σοφίας. Μουσικά, υπάρχουν αναφορές στον U2 ήχο των 80s, των 90s, των 00s, αλλά κακά τα ψέματα: όσοι αντιπαθούν το συγκρότημα δεν θα αλλαξοπιστήσουν με αυτόν το δίσκο. Αυτή είναι και η μοίρα των U2 πλέον: αν τα ίδια ακριβώς τραγούδια, με την ίδια μουσική, τα ερμήνευαν σήμερα οι Coldplay, οι Muse, οι Killers, οι Arcade Fire, οι 30 Seconds To Mars και τόσα άλλα συγκροτήματα που δηλώνουν επηρεασμένα από αυτούς, θα τα ακούγαμε τόσο συχνά στο ραδιόφωνο και στα μαγαζιά που θα παθαίναμε overdose. Αλλά δεν είναι πια cool να ακούς U2, και οι φανς τους είναι cool με αυτό.



Η φωτογραφία του Άντον Κόρμπιν για το εξώφυλλο του δίσκου, με τον γιο του Μπόνο, Έλι, και την κόρη του κιθαρίστα The Edge, Σάαν.
Ας κάνουμε μια πρώτη γνωριμία με το άλμπουμ, τραγούδι προς τραγούδι, λίγο πριν από την κυκλοφορία του στα δισκοπωλεία και τις πλατφόρμες streaming:
1. «Love Is All We Have Left»: Περισσότερο λειτουργεί σαν θεματική εισαγωγή στο άλμπουμ και λιγότερο σαν τραγούδι, καθώς το υπόλοιπο συγκρότημα παίρνει ρεπό και μένει η φωνή του Μπόνο πάνω από συνθεσάιζερ να φιλοσοφεί πάνω στο μοτίβο «μια ζωή την έχουμε». Όταν τραγουδάει «I wanted the world but you knew better / And that all we have is immortality», καταλαβαίνεις ότι όσα θα ακολουθήσουν είναι οι εξομολογήσεις ενός ανθρώπου που θέλει οπωσδήποτε να πει κάποια πράγματα πριν αφήσει τον κόσμο τούτο.
2. «Lights Of Home»: Αρχίζει με κιθάρες που θυμίζουν το «Loser» του Μπεκ, για να εξελιχθεί σε ένα κλασικό U2ικό ύμνο για να τραγουδάει το κοινό στις συναυλίες υψώνοντας γροθιές και φωνάζοντας «heeeeey now» στο ρεφρέν. Προς το τέλος, τη θέση των U2 μοιάζουν να παίρνουν οι Beatles του «Hey Jude» για να τραγουδήσουν ξανά και ξανά «If only you could see yourself / If only you could free yourself to be yourself».
3. «You're The Best Thing About Me»: Ένα λάιτ, φιλικό προς το ραδιόφωνο χιτάκι, που επιλέχθηκε για πρώτο σινγκλ από το άλμπουμ. Κιθάρες και ευφορία που θυμίζουν 60s, ένας ήχος που ο Μπόνο εύστοχα έχει περιγράψει ως «οι Supremes αν ήταν πανκ». Στις συναυλίες θα είναι ακόμη καλύτερο. Στιχουργικά πάντως, όπως συνηθίζουν οι U2, δεν είναι ένα κλασικό τραγούδι για τον έρωτα. Ο «αφηγητής» είναι αυτός που φεύγει από τη σχέση και αναρωτιέται γιατί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

KALEO - Hey Gringo [OFFICIAL AUDIO]

 

Popular Posts