menu

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Σήμερα το ντεφιλέ του Jean Paul Gaultier στο Μουσείο Μπενάκη και είσοδο 1.000 ευρώ με ... φουστανέλες!



Ο διεθνούς φήμης σχεδιαστή μόδας Jean Paul Gaultier θα πραγματοποιήσει μια παγκόσμιας εμβέλειας και ιστορικής σημασίας εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη με τα έσοδα προς όφελος του μουσείου. 

Δηλωμένος λάτρης του Μουσείου Μπενάκη, ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής μόδας θέλησε να διαθέσει υπέρ των σκοπών του μουσείου όλα τα έσοδα από την επίδειξη μόδας, με δημιουργίες του εμπνευσμένες από την Ελλάδα, όπως η Αφροδίτη και η Σαπφώ, φουστανέλες, παραδοσιακές φορεσιές και άλλες χαρακτηριστικές εκδοχές της ελληνικότητας στο έργο του. 
Η εκδήλωση-υπερπαραγωγή διοργανώνεται απόψε Τρίτη στο κεντρικό κτίριο της οδού Κουμπάρη, θα περιλαμβάνει δείπνο στο ισόγειο του Μουσείου και θα την παρακολουθήσουν 200 άτομα με είσοδο 1.000 ευρώ.
Πασαρέλα για πρώτη φορά στις αίθουσες του μουσείου 
Ο θρυλικός Γάλλος δημιουργός επέλεξε το Μουσείο Μπενάκη για να παρουσιάσει αναδρομικά και ζωντανά τις δημιουργίες του με αναφορές στην Ελλάδα και στον πολιτισμό της, ζητώντας μάλιστα η όλη εκδήλωση να έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα με στόχο την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος. 
Το Μουσείο ανταποκρίθηκε άμεσα στη γενναιόδωρη προσφορά του Jean Paul Gaultier και ανοίγει για πρώτη φορά στη ιστορία του τις πόρτες του σε μια τέτοια εκδήλωση προς τιμήν του πρωτοποριακού μόδιστρου.
Δημιουργίες του θα παρελάσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέσα στις αίθουσες του ιστορικού νεοκλασικού κτιρίου, σε ένα εξαιρετικά μοναδικό ντεφιλέ, οργανωμένο με την καλλιτεχνική υπογραφή του ίδιου του δημιουργού·  έργα τέχνης, σε διάλογο με τις αυθεντικές συλλογές που τα ενέπνευσαν, τα οποία αντανακλούν, όχι μόνο τη μοναδική ιδιοφυΐα του Jean Paul Gaultier, αλλά κυρίως, την αληθινή, βαθειά του αγάπη για κάθε τι ελληνικό. 
Ιστορικά αντικείμενα τα οποία μπορεί να φορεθούν για τελευταία φορά από μοντέλα και σύντομα να ενταχθούν στις συλλογές ενός μουσείου αφιερωμένου στον δημιουργό τους.
Βάψιμο, φωτισμός και γυάλισμα με χορηγό τον Γκοτιέ 
Στην παρουσίαση του ντεφιλέ στον τύπο αναφέρθηκε πως το ποσό των 200 χιλιάδων που συγκεντρώθηκε μόλις σε δύο εβδομάδες, σε μεγάλο βαθμό επενδύθηκε στο βάψιμο του κτιρίου, στο γυάλισμα των πολυελαίων, στην αγορά φώτων led και «σε πολλά άλλα έργα υποδομής που δεν φαίνονται και θα συνεχιστούν σε όλους τους χώρους, εκθεσιακούς και λειτουργικούς» όπως είπε στους δημοσιογράφους, εκ μέρους της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, η Ειρήνη Γερουλάνου, έχοντας δίπλα της τον Ζαν-Πολ Γκοτιέ.
Η Ειρήνη Γερουλάνου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κατάσταση την οποία βρισκόταν το κτίριο του Κολωνακίου: «Μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν σε κακή κατάσταση, σκοτεινιασμένο με πολλά καμένα φωτιστικά και με σοβάδες να κρέμονται, αποτέλεσμα των οικονομικών δυσχερειών που πέρασε και περνάει -όπως και όλοι μας- λόγω της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης. Όλα τα εκθέματα έφυγαν και ξαναμπήκαν στο Μουσείο, μέσα σε δυο εβδομάδες περίπου».
«Η Ελλάδα είναι κομμάτι της ζωής μου και έτσι μπορώ να ανταποδώσω την έμπνευση που μου έχει χάρισε».
«Είναι τιμή μου γιατί η Ελλάδα είναι κομμάτι της ζωής μου κι η κολεξιόν αυτή είναι η δουλειά μου κι ο μόνος τρόπος να ανταποδώσω την έμπνευση που μου έχει χαρίσει το Μπενάκη, η Ελλάδα» τόνισε με τη σειρά του ο Ζαν-Πολ Γκοτιέ.
Μιλώντας για μόδα, σημείωσε, «Η μόδα αντανακλά την εποχή της και σ' αυτή την φάση ο κόσμος είναι σε κατάσταση χάους, εξίσου κι η μόδα. Μπορεί να ακούγεται αρνητικό αλλά δεν είναι. Προσωπικά νομίζω ότι η αληθινή μόδα σε κάνει να δημιουργείς πράγματα που σε οδηγούν να ονειρεύεσαι αντί γι' αυτή τη βία που μας περιτριγυρίζει. Το ερώτημα τι είναι νέο είναι από μόνο του ανοιχτό κι αναπάντητο γιατί είναι σε διαδικασία διαμόρφωσης ακόμα. Κι άλλωστε οι σχεδιαστές δεν είμαστε φιλόσοφοι, ούτε τόσο καλλιτέχνες όσο μερικοί νομίζουν ότι είμαστε».
Ένα μάθημα ελληνικής ιστορίας, ξεδιπλωμένο από τον Jean Paul Gaultier στο λίκνο του Ελληνικού Πολιτισμού στο Μουσείο Μπενάκη. 
Μαθήματα γενναιοδωρίας από τον κορυφαίο σχεδιαστή, ο οποίος προσέφερε απλόχερα τον «εαυτό» του και το έργο του στο Μουσείο Μπενάκη για έναν ευγενή σκοπό: τη στήριξη της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του Ιδρύματος για τα επόμενα χρόνια. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts