menu

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

«Homo Faber, Magister»: Τα ποπ πρόσωπα ενός άγνωστου θεού στην γκαλερί CAN


Pavlos Tsakonas, Baby Sungod, 2017, acrylics on plywood, 70x70cm


Κατά τη διάρκεια της documenta14 και για όλη την καλοκαιρινή περίοδο η γκαλερί CAN παρουσιάζει την ατομική έκθεση του εικαστικού Παύλου Τσάκωνα.


Στην έκθεση αυτή αντιπαραβάλλονται βιομηχανικά εργαλεία με προϊόντα μαζικής κουλτούραςαστρικά σώματα και στοιχεία που συνθέτουν τα pop πρόσωπα ενός άγνωστου θεού. Το κύριο μέσο του καλλιτέχνη είναι η ζωγραφική με ακρυλικά χρώματα σε ξύλο. Τα ζωηρά χρώματα που χρησιμοποιεί στα έργα του και το έντονο στοιχείο του φωτορεαλισμού που διακρίνει τη ζωγραφική του συμπληρώνουν οι τοιχογραφίες οι οποίες δίνουν την αίσθηση μιας σειράς αιωρούμενων τρισδιάστατων αντικειμένων στο χώρο.

Pavlos Tsakonas, Sky Godess, 2017, acrylics on plywood, 72x72cm
Ο μύθος της δημιουργίας του Deus Faber (Θεός Δημιουργός) στον οποίο σύμφωνα με μεσαιωνικές και αναγεννησιακές απεικονίσεις μια θεότητα δημιουργεί τον κόσμο χρησιμοποιώντας τις μεθόδους ενός τεχνίτη μεταφέρεται εδώ ως Homo Faber, Magister (Άνθρωπος Δημιουργός, Μάγος) σύμφωνα με τον οποίο ο άνθρωπος είναι εκείνος που ελέγχει τη μοίρα του αλλά και το περιβάλλον του μέσα από τα εργαλεία τα οποία κατασκευάζει. Το αρχέτυπο του Μάγου-κατασκευαστή μπλέκεται με υπερμεγέθη φαγητά-παιχνίδια και εργαλεία-παιχνίδια που μας οδηγούν στις έννοιες των Homo Ludens και Deus Ludens (ludens= εκείνος που του αρέσει να παίζει) τοποθετώντας την έννοια του παιχνιδιού ως ξεχωριστό και εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα στη ζωή και τις πράξεις του κόσμου και κατά συνέπεια ως βασική προϋπόθεση για τον ανθρώπινο πολιτισμό. O πολιτισμός μας όχι μόνο αναδύεται αλλά και εξελίσσεται ως -αλλά και μέσα από το- παιχνίδι. Συνεπώς, το παιχνίδι δεν είναι απλά ένα βιολογικό φαινόμενο αλλά ένα φαινόμενο πολιτιστικό, το οποίο αξίζει κανείς να κοιτάξει ιστορικά και επιστημονικά.


Pavlos Tsakonas, When I Say Cheese, There Is Cheese, 2017, acrylics on plywood, 72x89cm

Στο παιχνίδι της συγκεκριμένης εγκατάστασης κεντρικό ρόλο αναλαμβάνουν και τα δίπολα πραγματικότητα-ψευδαίσθηση, υλικό-πνευματικό, εργασία-παιχνίδι, ιερό-βλάσφημο, κοκ. Ο καλλιτέχνης είναι εκείνος που αναλαμβάνει τον ρόλο του Faber δλδ του Δημιουργού-Κατασκευαστή αλλά και εκείνον του Magister δλδ του Μάγου-Δασκάλου-και Ενορχηστρωτή ή αλλιώς του Magister Ludi κατά τον Herman Hesse δηλαδή του Άρχοντα του Παιχνιδιού.


Pavlos Tsakonas, Baby Sungod, 2017, acrylics on plywood, 70x70cm

O Παύλος Τσάκωνας 
Γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Στη δουλειά του συναντάμε πολλές αντινομικές αναγωγές σε θέματα και αντικείμενα της βιομηχανικής-αστικής κουλτούρας, της διαφήμισης, του διαδικτύου και των βιντεοπαιχνιδιών. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου παράλληλα παρακολουθούσε και μαθήματα γλυπτικής και το 2008 αποφοίτησε με άριστα. Έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. O Τσάκωνας ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Info
Διάρκεια έκθεσης: 05 Iουλίου - 30 Αυγούστου
Τρίτη - Παρασκευή: 11π.μ. - 3μ.μ. / 5μ.μ. - 8μ.μ.
Σάββατο: 11π.μ. - 4μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Of Monsters and Men

Popular Posts