menu

Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Μπριζίτ Μπαρντό - ΒΕΒΕ




η BeBe με την σεξουαλικότητα στα άκρα με πολλούς εραστές και ερωμένες
Η Μπριζίτ ήταν η πρώτη γυναίκα που απενοχοποίησε τη γυναικεία σεξουαλικότητα στη συντηρητική Γαλλία, καθιερώνοντας το μπικίνι, το έντονο μακιγιάζ και τα προκλητικά για την εποχή ρούχα. Το κορίτσι αυτό ήταν αδύνατο να περάσει απαρατήρητο, καθώς σε κάθε του βήμα ο αισθησιασμός που απέπνεε τρέλαινε οποιονδήποτε βρισκόταν στον δρόμο της.
Η Μπαρντό ήταν η λολίτα που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη θηλυκότητα, το κορμί και το μυαλό της για να κατακτήσει τους άντρες, τα χρήματα και τις δουλειές που επιθυμούσε. Υπήρξε απελευθερωμένη όσο λίγες γυναίκες τόλμησαν να δηλώσουν την εποχή εκείνη και πλήρως ικανοποιημένη με τον εαυτό της.

Η θρυλική BeBe με το αξεπέραστο στυλ και την έντονη προσωπικότητά της έφερε την επανάσταση στα ήθη της Γαλλίας, καθώς το όνομά της συνδέθηκε με την γυναικεία ανεξαρτησία και την σεξουαλική απελευθέρωση σε μια μεσοπολεμική και άκρως συντηρητική εποχή.

Η Μπριζίτ Μπαρντό είναι η γυναίκα χάρη στην οποία η Γαλλία κατάφερε να μείνει στην ιστορία ως η χώρα που γέννησε τη μόδα και το στυλ.  
Ξανθιά, μινιόν, με σώμα σε σχήμα κλεψύδρας, ζουμερά χείλη και με την πρόκληση να κυλάει στο αίμα της, έγινε το απόλυτο σύμβολο του σεξ των δεκαετιών του ’50 και του ’60.
Οι θαυμαστές της; Πολλοί. Οι πολέμιοί της; Ακόμα περισσότεροι. Όλοι, όμως, παραδέχονται πως η Μπριζίτ υπήρξε η πρώτη γυναίκα - σύμβολο της Γαλλίας με τις Κατρίν Ντενέβ και Ινές ντε Λα Φρεσάνζ να ακολουθούν.
Η γέννηση του θρύλου
Η Μπριζίτ Άννα Μαρία Μπαρντό έρχεται στον κόσμο στις 28 Σεπτεμβρίου του 1934 στο Παρίσι. Ο μπαμπάς της ήταν πλούσιος βιομήχανος και ιδιοκτήτης των εργοστασίων Μπαρντό, ενώ η μητέρα της είχε αφοσιωθεί στην ανατροφή των παιδιών της, της Μπριζίτ και της μεγαλύτερης αδερφής της, Μαρί Ζαν.
Προερχόμενη από μία ιδιαιτέρως ευκατάστατη οικογένεια, ακολούθησε το γαλλικό πρότυπο της εποχής με κλασσικό χορό και ωδείο, ενώ χάρη στην αγάπη της μητέρας της για τη μόδα και το θέατρο, μπήκε από πολύ μικρή στον χώρο του θεάματος.
Οι επαφές των γονιών της τής ανοίγουν τον δρόμο για να γνωρίσει πολλούς σημαντικούς ανθρώπου της μόδας, του θεάτρου και του κινηματογράφου, τους οποίους η φιλόδοξη Μπριζίτ θα χρησιμοποιούσε αργότερα για να εδραιωθεί στον κόσμο των φώτων και της δόξας.
Ηθοποιός για χάρη… του συζύγου της
Παρόλα αυτά, δεν κυνήγησε ποτέ την δημοσιότητα. Δεν χρειάστηκε. Το 1950, σε ηλικία 16 ετών, η Μπαρντό κάνει το πρώτο της εξώφυλλο στο γαλλικό Elle, όπου είχε πιάσει δουλειά μέσω της καλής φίλης της μητέρας της και διευθύντριας του περιοδικού,  Ελέν Λαζαρέφ.
Από εκείνη τη στιγμή ο κόσμος του Παρισιού ξεκινά να σιγοψιθυρίζει το όνομά της και η Μπριζίτ ετοιμάζεται να δεχθεί την απόλυτη επιτυχία. Το διάστημα εκείνο ερωτεύεται για πρώτη φορά στην ζωή της, τον βοηθό σκηνοθέτη Ροζέ Βαντίμ, τον οποίο μάλιστα παντρεύεται δύο χρόνια αργότερα  παρά τις έντονες αντιδράσεις των γονιών της.
Ο άνθρωπος αυτός έμελλε να χαρίσει στη Μπαρντό την πρώτη μεγάλη της επιτυχία, όταν έχοντας γίνει πια σκηνοθέτης, της δίνει τον πρώτο της μεγάλο ρόλο στην ταινία - σταθμό της καριέρας της «Και ο Θεός... έπλασε τη Γυναίκα». Πριν από αυτή, είχαν προηγηθεί 16 ακόμα ταινίες όπου η Μπαρντό είχε μικρούς –και αδιάφορους- ρόλους. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως έγινε ηθοποιός από... έρωτα καθώς δεν ήθελε να χαλάσει το χατίρι του συζύγου της.
Η καριέρα της απογειώθηκε, οι δημοσιογράφοι την κυνηγούσαν σε κάθε της βήμα, τα εκατομμύρια που κέρδιζε ήταν πολλά, ενώ κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα που με το στυλ της «έχτισε» τη γαλλική μόδα της εποχής. Η θρυλική BeBe με το αξεπέραστο στυλ και την έντονη προσωπικότητά της έφερε την επανάσταση στα ήθη της Γαλλίας, καθώς το όνομά της συνδέθηκε με την γυναικεία ανεξαρτησία και την σεξουαλική απελευθέρωση σε μια μεσοπολεμική και άκρως συντηρητική εποχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Moby - Almost Home (with Damien Jurado)

 

Popular Posts