menu

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

10 καλλιτέχνες που άφησαν μεγάλα συγκροτήματα για κάτι καλύτερο


 Όταν τελειώνει κάτι καλό αρχίζει κάτι καλύτερο
10 καλλιτέχνες που άφησαν μεγάλα συγκροτήματα για κάτι καλύτερο
Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις καλλιτεχνών που γεύτηκαν την επιτυχία σε πολύ μεγάλο βαθμό με μεγάλα συγκροτήματα, όμως η φυγή τους από αυτά άνοιξε τον δρόμο ώστε να γίνουν τεράστια αστέρια και να αφήσουν το στίγμα τους στην ιστορία της μουσικής.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε τις 10 πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις καλλιτεχνών που άφησαν επιτυχημένα συγκροτήματα για να δημιουργήσουν κάτι ακόμα καλύτερο:


MICHAEL JACKSON (Jackson 5)
Προτού ο Michael Jackson εξελιχθεί στον "Βασιλιά της Ποπ", υπήρξε μέλος των Jackson 5. Μαζί με τα τέσσερα αδέρφια του, κατάφεραν να γίνουν ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα της δεκαετίας του '70. Οι Jackson 5 υπήρξαν ένα από τα πρώτα συγκροτήματα μαύρων που είχαν τεράστια απήχηση στο λευκό κοινό. Τα τέσσερα πρώτα single του γκρουπ (I Want You Back, ABC, The Love You Save, και I’ll Be There) κατάφεραν να φτάσουν στο νούμερο ένα της Αμερικής ενώ έχουν πουλήσει περισσότερα από 100 εκατ. αντίτυπα σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.
ERIC CLAPTON (Cream)
O Eric Clapton υπήρξε μέλος του πρωτοποριακού Βρετανικού μπλουζ συγκροτήματος John Mayall & THe Bluesbreakers. Ήταν επίσης ο κιθαρίστας των Yardbirds, της λεγόμενης "Βρετανικής Εισβολής". Ωστόσο η καριέρα του απογειώθηκε δίπλα στους Jack Bruce και Ginger Baker ως μέλος του μπλουζ/ροκ συγκροτήματος των Cream.
Οι Cream έφεραν μια επανάσταση στη ροκ μουσική επηρεάζοντας πολλές γενιές μουσικών. Μερικά από τα καλύτερα τραγούδια τους είναι τα "Sunshine of Your Love", "White Room", και "Crossroads".
Εγκαταλειποντας το συγκρότημα, ο Eric Clapton συμμετείχε στους Blind Faith και τους Delaney & Bonnie για να γίνει αργότερα ο frontman των Derek & The Dominos, με το "Layla" να θεωρείται ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ.
STING (Police)
O Gordon Summer ή Sting όπως είναι γνωστός, έχει καλύψει σχεδόν κάθε τομέα της ποπ κουλτούρας: μουσικός, τραγουδιστής, ακτιβιστής, ηθοποιός και φιλάνθρωπος. Μπασίστας και τραγουδιστής των Police κατά τη διάρκεια της δεκαετίας ’70 και ’80, αποσπώντας αμφότεροι σπουδαίες κριτικές και μεγάλη εμπορική επιτυχία με κομμάτια όπως “Every Breath You Take” “Roxanne” και “Every Little Thing She Does Is Magic.
Οι διαφωνίες μεταξύ των μελών του γκρουπ οδήγησαν τον Sting στην απόφαση να ξεκινήσει σόλο καριέρα το 1983. Ακολούθησαν δεκάδες albums και singles όπως “Field of Gold” και “If I Ever Lose My Faith In You”. Κατάφερε το πρώτο του νούμερο ένα στην μετά-Police εποχή το 1993 με το “All For One” που ερμήνευσε με τον Bryan Adams και τον Rod Steward. Συνολικά ο Sting έχει καταφέρει να πουλήσει περισσότερους από 100 εκατ. δίσκους.
Συνέβαλε στη δημιουργία των φιλανθρωπικών συναυλιών Band Aid και Live Aid , είναι μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας ενώ παραμένει ένας από τους πιο δραστήριους ακτιβιστές στον κόσμο με συνεισφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, αντιμετώπισης μεγάλων καταστροφών, έρευνα για τη θεραπεία του AIDS και όχι μόνο.
DAVE GROHL (Nirvana)
Όπως ο Phil Collins έτσι και ο Dave Grohl γεύτηκε για πρώτη φορά τη γεύση της επιτυχίας ως ντράμερ προτού περάσει στη θέση του τραγουδιστή. Πίσω από τον Kurt Cobain, ο Dave Grohl ήταν μέρος του παγκόσμιου φαινομένου που λεγόταν Nirvana. Με άλμπουμ όπως "Nevermind" και "In Utero" κατάφεραν να κερδίσουν κοινό και κριτικούς και να έχουν στραμμένα πάνω τους όλα τα φώτα της δημοσιότητας.
Μετά την αυτοκτονία του Kurt Cobain οι Nirvana όπως ήταν αναμενόμενο διαλύθηκαν και ο Dave έψαχνε το επόμενο βήμα. Παραλίγο να γίνει ο ντράμερ των Tom Petty & The Heartbreakers ενώ ακουγόταν ότι προοριζόταν για αντικαταστάτης του ντράμερ των Pearl Jam, Dave Abbruzzese για να ξεκινήσει τελικά τους Foo Fighters το 1994.
Η καριέρα τους πήρε τα πάνω της με το δεύτερο άλμπουμ τους, "The Colour And The Shape". Οι Foo Fighters έχουν βραβευθεί επανειλημμένα με Grammy για άλμπουμ όπως "There is Nothing Left to Lose", "Echoes", "Silence", "Patience & Grace" και "Wasting Light".
PHIL COLLINS (Genesis)
Διακρίθηκε ως ντράμερ του progressive rock συγκροτήματος Genesis την δεκαετία του '70. Τα πρώτα χρόνια ο σταρ του γκρουπ ήταν ο τραγουδιστής Peter Gabriel. Το concept άλμπουμ του 1974 "The Lamb Lies Down on Broadway" θεωρείται ένα από τα καλύτερα progressive rock όλων των εποχών.
Με τη φυγή του Gabriel το 1975 και μετά από μεγάλη έρευνα για αντικαταστάτη, ο Phil Collins ανέλαβε να γίνει ο τραγουδιστής του γκρουπ. Ο ήχος και η εικόνα τους άλλαξε αμέσως και μέχρι το 1977 είχαν την πρώτη τους Top 40 επιτυχία με τον Collins στα φωνητικά.
Ο Collins άφησε τους Genesis στις αρχές της δεκαετίας του '80 για να εξελιχθεί αργότερα σε έναν από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Κομμάτια όπως "You Can’t Hurry Love", "Easy Lover" και "A Groovy Kind of Love" βρέθηκαν στο νούμερο ένα της Βρετανίας. Επίσης, τα "Against All Odds (Take a Look at Me Now)", "One More Night" και "Sussudio" (μεταξύ άλλων) κατάφεραν να βρεθούν στο νούμερο ένα της Αμερικής.
Κάποιοι τον κατηγόρησαν για ξεπούλημα, όμως τα αποτελέσματα των δικαιώνουν.
JUSTIN TIMBERLAKE (N'Sync)
Αρχικά έκανε την εμφάνιση του στον χάρτη της ποπ κουλτούρας ως μέλος του Mickey Mouse Club, κάνοντας το μεγάλο «μπαμ» με τους N'Sync μαζί με αστρονομικές πωλήσεις και ρεκόρ. Το συγκρότημα αποτελεί το πιο επιτυχημένο boyband όλων των εποχών (οι φανς των Backstreet Boys θα διαφωνούσαν). Το δεύτερο άλμπουμ τους "No Stings Attached" κατάφερε να πουλήσει ένα εκατ. αντίτυπα σε μόλις μια μέρα!
Παρόλο που ήταν ο μικρότερος σε ηλικία από όλα τα άλλα μέλη του γκρουπ, ο Justin κατάφερε να γίνει αυτός που θα άφηνε το συγκρότημα για σόλο καριέρα το 2002 βάζοντας έτσι τέλος στους N'Sync.
Η εξέλιξη του Timberlake από «ακόμα μια ωραία φάτσα» σε χαρισματικό performer δε μπορεί να αμφισβητηθεί. Τα δυο πρώτα σόλο άλμπουμ του "Justified" και "FutureSex/LoveSounds" πούλησαν από 7 εκατ. αντίτυπα το καθένα με επιτυχίες όπως "SexyBack", "Rock Your Body" "My Love" και "What Goes Around…Comes Around".
Δοκίμασε αρκετά επιτυχημένα την τύχη του ως ηθοποιός παίζοντας σε ταινίες όπως Friends With Benefits και Social Network όπου υποδύθηκε τον ιδρυτή του Napster.
OZZY OSBOURNE (Black Sabbath)
Γνώρισε μεγάλη επιτυχία στα τέλη του '60, αρχές '70 ως ο τραγουδιστής των Black Sabbath, πρωτοπορώντας στην rock και metal σκηνή. Το άλμπουμ του 1971 "Paranoid", «άλλαξε την μουσική για πάντα» σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone, δίνοντας τους τον τίτλο «Οι Beatles της heavy metal». Ωστόσο αυτά ο ασταθής Osbourne είδε την πόρτα της εξόδου από τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ εξ αιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και ναρκωτικών.
Παρόλα αυτά ο Ozzy κατάφερε να σταθεί όρθιος και να ξεκινήσει μια εκπληκτικά επιτυχημένη καριέρα. Το ντεμπούτο σόλο άλμπουμ του (Blizzard Of Oz) έγινε πολλαπλά πλατινένιο και μέσα σε αυτό θα βρείτε το "Crazy Train", ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο αναγνωρίσιμα heavy metal τραγούδια όλων των εποχών το οποίο παραδόξως δεν μπήκε ποτέ στα charts.
Στη δεκαετία του '90 ήταν ο διοργανωτής του φεστιβάλ heavy metal, Ozzfest.
Ο Ozzy έγινε επίσης ποπ είδωλο, αφού αποτελεί έναν από τους πρώτους μεγάλους μουσικούς που εμφανίζονται σε reality show και μάλιστα δικό του. Πρόκειται για το «The Osbournes» που προβαλλόταν από το 2002 έως το 2005 στο MTV. Παραμένει μια από τις εκπομπές με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία του καναλιού.
BEYONCE (Destiny's Child)
H Beyonce Knowles-Carter υπήρξε μέλος των Destiny's Child από τα τέλη του '90 μέχρι και τις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Μάνατζερ του γκρουπ ήταν ο πατέρας της Matthew Knowles και αποτελούν ένα από τα πιο επιτυχημένα γυναικεία σχήματα με εκατομμύρια πωλήσεις και δυο βραβεία Grammy (R&B Performance by a Duo or Group και Best R&B Song) για το κομμάτι "Say My Name".
Όμως, όπως και ο Timberlake, όλα πάνω της μαρτυρούσαν πως εδώ έχουμε ένα μεγάλο αστέρι. Το πρώτο σόλο άλμπουμ της "Dangerously In Love" πούλησε περισσότερα από 11 εκατ. αντίτυπα και όλοι θυμόμαστε μέσα από αυτό το "Crazy In Love", με τον μετέπειτα σύζυγο της Jay-Z. Η Beyonce εγκατέλειψε επίσημα τις Destiny's Child το 2005 με την ίδια να εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα brand της μουσικής βιομηχανίας.
Πρωταγωνίστησε και αυτή σε ταινίες με πιο αξιοσημείωτη την εμφάνιση της στην ταινία "Dreamgirls" κερδίζοντας μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Τραγούδησε στην ορκωμοσία του Barack Obama ως πρόεδρος της Αμερικής, την είδαμε στο ημίχρονο του Super Bowl το 2013 και το 2016, ενώ με τον σύζυγο της Jay-Z θεωρούνται δυο από τους ισχυρότερους και επιδραστικότερους ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας.
DIANA ROSS (The Supremes)
Η καριέρα της Diana Ross ξεκίνησε στη δεκαετία του '60 ως μέλος των Supremes αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της εμβληματικής δισκογραφικής εταιρίας Motown.
Αρχικά και οι τρεις γυναίκες του γκρουπ μοιραζόντουσαν τα φωνητικά ώσπου ο παραγωγός και ιδρυτής της Motown, Berry Gordy, προβίβασε την Ross ως βασική τραγουδίστρια. Το single "Where Did Our Love Go" βρέθηκε στο νούμερο ένα της Αμερικής και τότε είναι που ξεκίνησε το φαινόμενο με πολλές σερί επιτυχίες σε Αμερική και Ευρώπη.
Όσο το γκρουπ γινόταν όλο και πιο επιτυχημένο τόσο τα φώτα της δημοσιότητας έπεφταν πάνω στην βασική τραγουδίστρια, ώσπου μετονομάστηκαν σε Diana Ross And The Supremes μέχρι να αποχωρήσει το 1970.
Το "Aint No Mountain High Enough" υπήρξε το πρώτο της νούμερο ένα χωρίς τις Supremes. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '70 η ποπ καριέρα της άρχισε να φθίνει ώσπου επαναπροσδιόρισε τον εαυτό της, αυτή τη φορά ως ντίβα της disco. Δουλεύοντας με μέλη των Chic, το άλμπουμ της "Diana" του 1980 έγινε το πιο επιτυχημένο της καριέρας της με κομμάτια όπως "Upside Down", "I'm Coming Out" και "It's My Turn".
Κατάφερε να κερδίσει Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της ως Billie Holiday στην ταινία του 1972, "Lady Sings The Blues", ένα βραβείο Tony για το one-woman show στην παράσταση του Broadway, "An Evening with Diana Ross και το 1993 μπήκε στο βιβλίο Guiness ως η πιο επιτυχημένη τραγουδίστρια όλων των εποχών.
GWEN STEFANI (No Doubt)
Ως τραγουδίστρια του rock/ska συγκροτήματος No Doubt κατάφερε να έχει πολλές Top 40 επιτυχίες με αποκορύφωμα το άλμπουμ "Tragic Kingdom" του 1995. Πούλησε περισσότερα από 16 εκατ. αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, βγάζοντας επιτυχημένα singles όπως το κλασσικό πλέον, "Don't Speak" και το "I'm Just A Girl".
Μέχρι το 2004 όπου η Gwen ξεκίνησε επισήμως σόλο καριέρα, κυκλοφόρησαν άλλα δύο άλμπουμ, τα "Return Of Saturn" και "Rock Steady". Το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ ήταν το "Love. Angel. Music. Baby".
Η Gwen κατάφερε να γίνει μια από τις πιο επιτυχημένες τραγουδίστριες όλων των εποχών, με το single "Hollaback Girl" να είναι το πρώτο που καταφέρνει να περάσει τις 1 εκατ. ψηφιακές πωλήσεις.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Μαξ Φερστάπεν έκανε την υπέρβαση με εκπληκτικά περίτεχνη πολ ποζίσιον για το GP στην Ίμολα

Ο Μαξ Φερστάπεν έκανε την υπέρβαση απέναντι στις μεγάλες αναβαθμίσεις των McLaren και Ferrari, έλυσε τα μεγάλα χθεσινά προβλήματα με τις ρυθ...

Popular Posts